Wednesday, January 13, 2010

14. jaanuar



Istusin siin jaos Westis ja vastased alustasid pakkumist 1♠ - 2NT. Kuna ma olin viimast Bermuda Bowli kiibitsedes näinud, et samas pakkumisjärgnevuses tegi üks tippmängija (minu mälu järgi Bas Drijver) sarnase kaardiga kolmandal korrusel julmalt avakäiku näitava pakkumise, võtsin isegi kopsud õhku täis ja panin lauda 3♥, peale mida ei olnud Leol 4♠ vastu avakäigu tegemisel probleeme ja -650 andis meile 37/46.

Jaotusest Hendrik Niguliga rääkides tuli jutuks et tema vastu pakuti 1♠ - 2♦, peale mida ta otsustas agressiivselt 2♥ vahele panna ja tegi suhteliselt irvitavat nägu, kui ma möönsin, et ma otsustasin sellise masti kolmandal kõrgusel turgu tuua.

Kui asja üle järgi mõelda, siis 3♥ pakkumine ei ole sugugi mitte nii kreisi, kui esmapilgul tundub. Mul on suhteliselt hea ärtukvaliteet ja vastastel on tuvastatud klapp ja geimi(lähedane) balanss – mis tähendab seda, et kui nad isegi aimavad, et mu 3♥ ei pruugi hästi lõppeda, on neil seda suhteliselt ebamugav kontreerida, sest puuduvad trumbitihid ja ei ole mingit garantiid, et mu ärtu seitsmene ei ole. Seega on ilmselt kindlam ja ohutum pakkuda ära oma normaalne leping ja mitte kurta kaotatud +800 üle, kui peaks selguma, et see oleks kaartides olnud ning mitte riskida +200/+500ga geimi vastas.

Tegelikult varitseb selles jaotuses mind oht mitte niivõrd vastaste kui partneri poolt. Kuna mu ärtu on siiski suhteliselt lühike, võib partner väga kergesti omada head toetust ja viiendale korrusele minna – ning keskmisel päeval on juba see 800 punkti väärt. Igatahes saalis ühe korra nii juhtunudki.



See jagu Uusaastaturniiri võistkondlikult ongi näide sarnasest ohust. Peale vastase teiselt käelt tehtud 1♥ avapakkumist nägin ma Westist, et vastasel on geim kindlasti sees ja väga võimalik, et isegi slämm (hea 10 pp-ga mu partner avaks)ja seetõttu otsustasin vett segada 3♣ tõkkepakkumisega (jah, see sündis võistkondlikul turniiril). Järgnes 4♥ Nordilt ja kuigi Leo ei sattunud oma viiesest ristitoest just üleliigselt vaimustusse (tal on nii ühtlane saast, et 5♣ on tõenäoliselt 300 või 500, nii et geimi vastu suurt midagi teenida ei ole), läks ta siiski tõkkesse, et vastased ässa küsida ei saaks (oma lehe järgi ta näeb, et vastastel on väga suured šansid slämmiks). Tuli kontra ja -800 (õnneks polnud ruutu lööki sees), ning nüüd oli fookus teisel laual – 6♠ seisab. Paraku jõuti aga 4♥ lepingusse, mis tuli 11 tihiga välja, tulemuseks -8 meile.

6♠ ei ole 14-13 balansiga ja suhteliselt ühtlaste lehtedega just lihtne pakkuda, saalis said sellega hakkama vaid 3 paari – Matisons-Jansons, Leskelä-Puurtinen ja Hein-Mirme (lisaks jõudis üks paar 6♥-sse, kus ei olnud 12. tihi saada), ilmselt nõuaks see pakkumise algust 1♥ - 1♠, 3♠ (eeldades, et mõni segane ristiga vahele ei tõkesta).

4 comments:

  1. Tegelikult oli esimeses jaotuses hoopis vastane see, kes 2♥ vahele pressis. Loomulikult jõudsime 4♠ lepingusse, kus laekus ärtu avakäigu järel vaid 1 ületihi. Ent see pole veel kõik. Pärast jaotust hakkasid vastased veel jagu analüüsima, et mis juhtub näiteks odava avakäigul. Lõpuks tõdesid, et taha see leping ikkagi ei lähe, nii et normaalne tulemus. Mina istusin vaikselt ja krigistasin hambaid vaid vastaste jutu peale.

    Teises jaotuses olime meie Maarjaga üks paaridest, kes 6♥-sse jõudis. Pakkumine läks 1♥-2NT(toega), 4♣(lühidus)-6♥. 1♥ peale mõtlesin kohe 4 panna, aga igaks juhuks tegin relee, äkki on partneril mingi härg leht. 4♣ peale otsustasin heade kontrollidega natukene venitada, uskudes et halvimal juhul sõltub leping mõnest lõikest. Sõltuski, aga lõige ei õnnestunud.

    Ilmselt oli 2NT halb pakkumine. Minu ühtlase lehega tasuks otsida 4-4 klappi, kus võiks tihi rohkem laekuda.

    ReplyDelete
  2. Mulle tundub Lauri pakkumine 1. jaos tegelikult vähemohtlik, kui Hendriku vastu pakutud 2H, kuigi Lauri pakkus korrus kõrgemal. Vastased on oma klapi tuvastanud, nii et neil on sellevõrra vähem isu trahvima hakata - olemas on kergem ja riskita väljapääs oma lepingut mängida. 2 üle 1 olukorras on aga tuvastatud korralik jõuülekaal ja trahvida on siinkohal väga kerge. Nii et Lauri kasutatud nipp tuleks meelde jätta :)

    ReplyDelete
  3. Paarikajaos õnnestus minulgi 1S-2D järgnevuse peale natuke kyll kõheldes 2H avakäigux sokutada. 1S-2NT peale olexin ilmselt rohkem kõhelnud ja valinud pigem X mis ehk "pisut" ohutum aga viitax pada väljavõtunu ikkagi ärtu väärtustele.

    ReplyDelete
  4. Nõus Pihla ja Lauriga, et jaos nr 45 1S-2NT peale ei ole 3H nii kreisi kui ta esialgu tundub, eriti kui vastased garanteerivad selles järgnevuses 9se klapi.
    Nõus Hendrikuga, et jaos nr 62 võiks partneri 1H peale alustada 1S-ga

    ReplyDelete