Saturday, January 16, 2010

16. jaanuar



Jälle üks suur slämm, 15 varretihiga kui täpne olla. Tartu Uusaastaturniiri võistkondlikul pakkusid selle ära 9 paari 14-st, 2 korda mängiti 7NT, 6 korda 7♣ ja 1 kord 7♦.

Jagu ei ole meie süsteemis just eriti keeruline pakkuda, eriti kui vastane natuke appi tuli. Omapärane on aga see, et ma sain südamerahuga kasutada releepakkumisena nii passi kui ka 3NT-d. Asi käis nii:

1♣ (tugev) – 1♠ (ühtlane)
1NT (r ) – 2♣ (15+, nüüd oleme pakkumise forsseerinud juba sisuliselt 5NT-ni)
2♦ (r ) – 3♠ (2-3-5-3), seda Süd kontreeris
pass (r ) – rekontra (1 äss)
3NT (r ) – 4NT (2 kuningat, ♥+♣ või ♠+♦)
5♣ (r ) – 5NT (2 emandat ♥+♠ või ♣+♦)
7NT

Kuigi ma ei saanud olla 100% kindel, et partneril on odavmastiemandad, siis vastase kontra 3♠ peale tähendas, et algne 61,5%ne šanss (partneril on 8 kaarti odavais ja 5 kallistes, seega on šansid vähemalt 8:5le, et tal on odavmastiemandad) on kasvanud ca 95% peale. Tegelikult oleksin ma võinud 6♣-ga edasi küsida, et mis emandad partneril on, aga nagu ma varem olen maininud, ei ole kuuendal kõrgusel releetamine psühholoogiliselt kõige mugavam (kuigi antud hetkel seda ohtu ei ole, et leping taha läheb kui partner passima juhtub) ja ma leidsin, et isegi kui partneril on kallismastiemandad, on 7NT väga heade võimalustega, kui tal on odavmastiemandad, on lepingus teadagi 15 varretihi.

Kallismastiemandate puhul on võimalik kõigepealt kontrollida risti jagunemist ja seejärel, kui emand ei kuku, loota ruutu 3-2 jagunemist emandaga lõikes, või siis valida natuke kehvem plaan, tõmmates kaks ruutut ja üritades leida ristiemandat (kui tõsta Osti emandad odavatest kallistesse on saada 3 pada ja 3 ärtutihi ja piisab suvalise odavmasti kottitulekust). Seega peaks isegi ilma vastase kontrata 3♠ pakkumisele 7NT-l metsikud šansid olema (ca 90%)

Tegelikult pole releejärgnevuste kontreerimisel tavaliselt erilist mõtet, sest see annab releetajatele kaks astet möödaminnes juurde. Antud jaotuse puhul sellest küll erilist vahet ei sünni:

1♣ (tugev) – 1♠ (ühtlane)
1NT (r ) – 2♣ (15+, nüüd oleme pakkumise forsseerinud juba sisuliselt 5NT-ni)
2♦ (r ) – 3♠ (2-3-5-3)
3NT (r ) – 4♣ (1 äss)
4♦ (r ) – 5♦ (2 kuningat ♥+♣ või ♠+♦)
5♥ (r ) – 6♦ (2 emandat ♠+♥ või ♣+♦)

Sel hetkel võin ma jälle samamoodi näppudel lugeda ja 7NT ära panna või siis küsida 6♥, kumb variant partneril on (ja hoida hinge kinni, et ta ei passiks).

Isegi kui lepingul ei oleks nii metsikuid lisašansse, oleks praeguse jao puhul ilmselt õige seitse panna täpseid emandaid teadmata - sul on üle 60% šansse, et partneril on õiged emandad. Kui muidu tuleb suure slämmi pakkumisse eriti ettevaatlikult suhtuda, sest väga nüri on slämmis taha käia, kui teine tuba on äkki geimi pidama jäänud, aga praegu on jõudu nii palju, et seda loota ei tasu, küsimus saab ainult olla, kas kuus või seitse.

No comments:

Post a Comment