Wednesday, January 27, 2010

27. jaanuar



Huvitaval kombel tekkis paaride meistrikatel ka teine küsimus 4NT võimaliku tähenduse üle.

Pakkumine oli järgnev

W_______N______E_______S
2♦______3♠_____p_______4♠
DBL_____p_____4NT_____DBL
5♦______p______p_______p

2♦ avang oli saastwilkosz. Kuigi see leht on väga palju tugevam, kui ta formaalselt olla võiks, otsustasin edasiste probleemide vältimiseks ikkagi avada, kavatsusega teha veel vähemalt üks pakkumine, et sõnum üle laua kohale jõuaks. Muidugi kui ma slämmi magama panen, siis sorry, partner.

Kuigi valges Euroopas tõket ei tõkestata, oli Nordil asjadest ilmselt teistsugune arusaam ja tegelikult töötas see 3♠ pakkumine väga hästi. Leo oleks võib-olla võinud seda kontreerida (pvp), kuna kui mul padasid ei ole, on meil topeltklapp, aga teades, mis meil 2♦ avangus sees võib olla, jättis ta selle tegemata.

Südil oli lihtne geim täis tõsta ja mina talitasin oma esialgse plaani järgi – pakkusin oma lehte veel korra (saagu või sitem). Kuna niisama viiendale korrusele pressida pole mõtet pressida (partneril võib hunnik padu olla), valisin selleks kontra, tõlkes „kui sul kaitset on, passi, aga muidu pakuks ma heameelega ühe veel!“

Leo 4NT tähedusest ma täpselt aru ei saanud (ta ise arvas, et andis selle odavavalikuks) ja pakkusin oma ruutu ära, vastane austas nii palju, et ei kontreerinud ega pakkunud 5♠ vaid passis läbi (ilmselt ei osanud ka toimuva suhtes seisukohta võtta), säästes sellega Leo probleemist, et mida 5♠ peale ette võtta.

Avakäiguks pada ja 12 tihiga probleeme ei olnud, saime selle eest 30/48, kui oleksime mänginud 5♥ täpselt (seal pole võimalik 12 tihi võtta), oleksime saanud 33 punkti, kui vastane läheb 5♠-sse ja me seda kontreerime, siis saaksime täpselt needsamad 30 punkti (meie tulemus oli ainuke vahemikus 450 ja 100 vahel). Veidral kombel oleks 5♦ kontra ja ületihiga olnud sama palju kui 5♥ kontraga täpselt – aga noh, kui nad ei kontreeri, siis pole parata.

Tulles tagasi 4NT pakkumise juurde, siis selle kasutamine odavmastide valikuks on suhteliselt mõttetu, sest ka 5♣ (ja 5♦) oleks passi-või-paranda. Ilmselt ei saa see olla ka ässaküsimine ega naturaalne ja see jätab sellises seisus pakkumise tähenduse suhteliselt lahtiseks. Idee poolest võiks ta tähendada ühte järgmisest kolmest asjast:

A) Soovi mängida viiendal kõrgusel oma masti – varem ei ole olnud võimalik teha naturaalset pakkumist, sest kõik oleks pvp

B) Näidata, et sa arvad, et viiendal kõrgusel mängitava lepingul on ausaid šansse väljatulekuks ja et vastase 5♠ võiks taha minna, aga sul pole piisavalt rammu, et seda päris omast käest kontreerida ja nõuab natuke abi partnerilt, seega loob vastaste võimaliku 5♠ peale seisu, kus on võimalik seda kontreerida natuke intelligentsemalt.

C) Näidata, et sul on ärtutugi, aga vähemalt üks odav on parem, seega kahemastilehte näidanud võib pakkuda oma paremat masti (ja kui see ei sobi, siis 5♥ jõuate alati pakkuda).

Variant A tundub neist kolmest kõige ebareaalsemana, nii et jäävad järgi võimalused B ja C, millede vahel ma erilist eelistust anda ei oska, antud jaotusega oleks muidugi ideaalselt sobinud see variant C, mis oleks meid aidanud 5♥-sse (mitte, et sellest antud turniiril mingit erilist vahet oleks olnud). Aga jah, käsi püsti, kellel ON sarnase seisu jaoks kokkulepe!

2 comments:

  1. Mul ei ole :) Aga võibolla ei olegi nii paha, et 4NT ja 5 odava tähendused siin pm kattuvad - ehk on nii võimalik kuidagi sätitada seda, kust poolt on kasulikum välja mängima jääda?

    ReplyDelete
  2. Ei ole samuti selge. Ise eelistax "pvp" stiili, mistõttu kui partner 4NT pakub kulub mul tavaliselt märgatav aeg raalimax välja et kui tõenäoline see ässaküsimisena ikkagi on.

    Kui üx tõkestab ja teine passinud ilmselt odava valikux ikkagi.

    Kui aga passimata käega tegu, siis kipun küll releena võtma.

    Selles järgnevuses sellest vist eriti kasu pole sest 3♠-i peale ei pruugi miskit mõistliku öelda olla.

    ReplyDelete