Tuesday, January 26, 2010

26. jaanuar



Selles Eesti paaride meistrivõistluste eelvooru jaotuses käis meie laual pakkumine nii:

Süd____West___Nord___Ost
2♥______3♣_____p_____3♠
p_______4♣_____p_____5♣

vastane korjas ära oma kaks ärtut ja lepig tuli täpselt välja, andes meile 12 punkti 48st, ehk siis 25%. Probleemiks on teadagi see, et Osti käest mängides on trumbitas ja ka padas 12 tihi (ristis niisamuti, kuid see on juba vales käes), aga 3♠ pakkumise järel ei olnud Westi kaardiga võimalik trumbitat pakkuda, kuigi kaks paari seda siiski üritasid.

Nagu tavaliselt tõstatas ebaõnnestunud pakkumine hunniku küsimusi, kuidas Ost seda jagu pakkuma peaks, Westil pole siin suurt midagi teha (ainuke reaalne alternatiiv midagi muud pakkuda oleks 4♣ asemel 4♦ panna, aga toimuva järgi võib 4♣ olla üldse viimane leping, mida mängida kannatab – kui sedagi.
Slämmi jõudmine nõuaks parasjagu julmuriini (et kõik vajalikud kaardid on olemas, on küll võimalik välja uurida – kohe 3♣ peale 4♦ RKCBga alustades, kuid see on juba kinnisilmi pressimine), aga mõnda pareminini skoorivasse geimi võiks küll maksipaarikal jõuda.

Kas oleks võimalik pakkuda 3♠ asemel 3NT?

Sa küll matad maha võimaliku (pool)klapi padas, aga kui partneril ei ole padatuge ega ärtupidurit, tekitad sa talle ületamatuid probleeme nagu praegult juhtunudki. Kui partneril juhtub olema ärtupiduriks Exx, tahad sa 3NT mängida enda käest.

Kas oleks võimalik pakkuda 3♠ asemel 3♥?

Selle plaani halb külg on see, et keerab valesse kätte nii pada- kui NT lepingu, kui partneril juhtub olema vastavalt kolmene pada või siis ärtupidur.

Kas 5♣ asemel oleks võimalik pakkuda 4♠?

Kahtlemata – mastid on suht tihedad ja normaalse jaotuse korral ei anna sa ära rohkem kui ühe padatihi isegi siis, kui partneril on singel kliber. Mängides 5♣ lepingut eeldad sa, et su ärtu lõigatakse kohe läbi ja peale seda peavad ülejäänud tihid kõik kotti tulema, nii et 4♠ valimine ei ole üldse mõeldamatu.

Kas 4♣ järel oleks 4NT mänguks?

Ma isiklikult arvan, et see võiks isegi nii olla, sest selleks, et küsida partnerilt keycarde, peaks tal olema endal ärtukontroll – seega võiks alustada ka ärtucuest (ja mida siis partner ilma padacueta tegema peaks?). Ja kui kogemata kombel sa ikkagi tahad partnerilt ässasid küsida, mis sa siis tegema peaksid, nt. mida võiks antud seisus tähendada 4♦ - kas see võiks olla cue ristitoega või NAT (kuna see on hüppeta, siis RKCB ta ei oleks). Kas äkki Ost peaks 5-5 pada-ruutuga alustama ikkagi kõigepealt 3♥ cuest ja partneri võimaliku 3NT peale pakkuma 4♦?
Kunagi Tihane mainis, et seisudes, kus ülepakkuja partneril ei ole olnud võimalik pakkuda 3NT, peaks nelja odava järel 4NT olema mänguks, mitte ässaküsimiseks (eriti ilmselt maksipaarikal) – kuid antud hetkel tal idee poolest oli võimalik 3NT pakkuda – lihtsalt ta ei teinud seda.

Ühesõnaga see leht tekitab rohkem küsimusi kui vastuseid, ma arvan, et maksikat mängides oleksin ma valinud sellise variandi, et Osti käest 3♠ pakkuda ja partneri 4♣ peale uuesti 4♠ panna, kuna 5 odavat tundub olevat ideoloogiliselt väär kui on valida ka muude geimide vahel.

2 comments:

  1. Mnjah, mina pakkusin sama alguse järel 3♠ asemel kohe 4♠. Ega see ülemäära intelligentne tegevus ei olnud, kuivõrd slämmi polnud lootustki leida. Samas tundus, et see on leping, mida mängida tahan, enamiku partneri lehtede vastas. Ja otse loomulikult tahtsin lepingut enda kätte pöörata.

    ReplyDelete
  2. Kui odavmasti RKCB-d saab madalamal teha võix tõesti mõelda 4NT lepinguna, samas kui 4D reversit julgex teha (pada singel K on peale partneri 3♠-i ehk jällegi 3e punkti väärt) siis tahax 4NT-ga ikkagi pigem ässu teada ja 6NT/7NT suunas liikuda.

    3NT asemel 3♠-i lauale panna tähendab jällegi seda et slämmi nagu yldse ei ürita.

    Sarnase olukorra tekitasid sa Lauri oma osava bluhviga ju ka laupäevasel eelvoorul, paraku ei suutnud ka minu partner oma 6/7-st kallist ignoreerides 3NT pakuda, vaid suunas mängu ikkagi neljandale kallismasti geimi.

    Ehk siis pooldan minagi 4♣-i peale 4♠ varianti.

    Niguli 4♠ hype vajalik ehk seetõttu et 3♠ polex sundinud?

    ReplyDelete