Tuesday, January 12, 2010

11. jaanuar 2010


Pakud vaikivate vastaste vastu Westist alustades 1NT (10+-13) – 3NT ja saad avakäiguks ♣4 (ülalt neljas). Nüüd on aeg teha mänguplaan. Refleksid ütlevad, et pane lauast väike risti, kuid asja üle juureldes jõudsin ma otsusele, et kuninga mängimine on vähemalt sama hea.

Tüüpiline ristimasti jagunemine on 4-2 ühe pildiga taga. Loomulikult on oht, et taga olev pilt on ♣Ä, kuid see on kaks korda vähem tõenäoline kui madal pilt (avakäija kahe ristipildiga kombinatsioonid on ÄE, ÄS, ES). Kui avakäijal on ♣ÄES, siis suure tõenäosusega käiks ta sealt emanda – kui ta üldse seda masti näperdama hakkaks.

Ühesõnaga, kui asi on nii, siis väikese risti mängimise korral võetakse see tõenäoliselt tagant madala pildiga ära, käiakse uus risti avakäija ässale ja kolmas risti kukutab kuninga, mängides avakäijale lahti veel ühe ristitegija.

Sul endal on nüüd pealt võtta neli pada, risti, ruutu ja kaks ärtut. Lisatihisid võib saada kas ruutus või siis läbi ärtulõikuse, kuid ruutut lahti mängides on ülitõenäoline, et tihi saab see vastane, kellel on võimalik sisse kasseerida ka neljas risti ja seejärel sõltub lepingu võitmine juba ♥E leidmisest – see võib olla lõikes või siis jääb tagumine käsi ruutu-ärtu sundi, kui tal on ♥E ja vähemalt kolmene ruutu. Asi näeks välja niisugune.

Kui aga mängida šansi peale, et pikema risti käes on duubelruutu, siis mängides avakäigule ♣K ajad sa masti sel moel blokki, nii et vastane sealt kolme tihi ära võtta ei saa. Nüüd pakud esimese ruutu välja ja tekivad sellised variandid:

A) Kui vastane võtab ära oma kaks ristit, tõmmates partneri honööri lohku, saad sa oma üheksanda tihi kätte ♣10-ga ja sul on ruutu-ärtu sunnišansid kümnendaks tihiks (või ärtulõige, aga ilmselt on parem mängida sunnile, sest see garanteerib lepingu ja vastane on sulle juba par-tulemuse kinkinud koos lisašanssidega).

B) Kui nad deblokeerivad oma ristimasti, võivad nad piirduda üheainsa ristitihiga kui kolmas ruutu on lühema ristiga samas käes või kui lühema ristiga on samas käes ♦Kx ja ta seda esimesel ruuturingil ei deblokeerinud sest peale risti võtmist jääb käigule lühikese risti tüüp ja ta peab käima kas ruutut või siis pada, mille sa võtad lauda ja käid uue ruutu sealt. Või siis käib ta sulle kohe ärtu kahvlisse.

C) Kui nad käivad midagi rohelist, võid sa oma ruutu tegema mängida. Ilmselt on parim teine ruutu lihtsalt välja pakkuda ja kui see jaguneb 4-1, tekib sul eelviimasel tihil taas ülalkirjeldatud arvamisseis sunni ja lõikuse vahel.

Nendest kaalutlustest lähtudes (tõe huvides pean mainima, et laua taga ma neid nii põhjalikult läbi ei mõelnud), panin lauast ♣K. Reaalse jaotuse puhul töötas see nagu unelm:


Kuna risti oli 5-1, kõik kolm ruutupilti eeskäes ja lõpus jäi Nord ärtus show-up’pi (ta pidi hoidma ♣Ä, seega pidi ♥E duubliks viskama), piirduski vastaste saak selles jaotuses kahe tihiga! Tulemuseks andis see 41/46.

No comments:

Post a Comment