Tuesday, March 9, 2010

9. märts

Eile klubis oli meie liinis kolm slämmijaotust, siin on siis üks neist:
♠ KETxx
♥ Ä98x
♦ -
♣ÄKET

♠ Äx
♥ K7xx
♦ ÄK9
♣ xxxx

Meie lauas käis pakkumine nii, et trumbimasti leidmine jäi kuuendale kõrgusele (alumisest käest alustades):

1♦__(3♦)__DBL
3NT_______4NT
6♥________pass


Leping on suhteliselt hea – peale ruutu avakäiku vajas ta välja tulemiseks (eeldusel, et ruutu ei jagune 9-1) kas trump 3-2 või siis 4-1 ja tõkestanud kätte singlisse emandat, soldatit või kümmet (ühesõnaga ca 85%). Oli 3-2.

Huvitavam oleks olnud mängida hoopis 6NT lepingut, mis pealtnäha ei ole ka väga kehvade šanssidega – sul on olemas varrest 2 tihi ruutus, 2 ärtus, 3 ristis ja 3 padas, ühesõnaga 10 tihi. Kui pada tuleb kotti viie tihiga, on sul kohe 12 tihi (ja risti jagunemisest või mingitest sundidest sõltub ületihi), kui nelja tihiga, siis peab jagunema risti või tekkima mingi sund.

Šansid selleks on päris head, ainukeseks probleemiks on, et kas mängida sellele, et tõkestaja jääb ruutu-ärtu sundi (st. et tal on 2-3-7-1 jagu ja ♦EST, muidu saab ta partner samuti ruutupidajat hoida) või siis tema partner ärtu-risti sundi (st. et tõkestajal on 2-2-8-1 jagu). Kui oleks võimalik kasutada mänguvõtet, mille nimi on vist „topeltsunnina mängitav lihtsund“, tuleks 6NT juba ilusti välja, aga selle jaoks on väiksed probleemid sidemetega. Oletagem, et vastane teeb loomuliku ♦E avakäigu (lauast ärtu), mille järel sa võtad ära kaks ristit, tuvastades 4-1 istumise ebameeldival pool ja seejärel mängid kolm ringi pada, millele viskad käest ära kaks ärtut ja padatihi läheb Ostile. Tekib selline seis:


♠T
♥ Äxx
♦ -
♣ ET

♠-
♥Kx
♦K9
♣xx

Kui vastane käib ruutut, siis see plaan sobib sulle hästi – sa võtad ♦K, visates lauast ♣10, nüüd lähed ♣E-ga lauda ja käid sealt viimase pada. Kui Ost ei viska risti soldatit minema, tähendab see seda, et ta kolm viimast kaarti on ♣S ja kaks ärtut, seega võid sa ära visata oma viimase risti ja nüüd peab West hoidma ruutu pidurit ja seetõttu ei saa samuti hoida käes üle kahe ärtu. Ma olen üsna kindel, et reaalses elus see plaan töötaks 95% vastaste vastu.

Aga ikkagi halb uudis on see, kui Ost ei lase sul ruutus Viini lööki ära teha, vaid käib ärtut – see lammutab kõik sunni jaoks vajalikud sidemed ja sa käid lepingu sirge seljaga taha.

Kui sa otsustasid padadele visata kahe ärtu asemel ärtu ja risti, siis on sul parasjagu peal selline olukord:

♠ T
♥ Äxx
♦ -
♣ ET

♠-
♥Kxx
♦K9
♣x

ja nüüd võib vastane käia ka ruutut: sa võid selle võtta ja visata lauast ärtut, kuid kuna risti sul ei ole vastase taga enam risti ähvardust, oled sa sunnitud mängima risti-ärtu sunnile Osti vastu. Või siis visata lauast risti ja mängida ruutu-ärtu sunnile Westi vastu.

Kui Ost käib ärtut, siis on sul täpselt sama probleem: kui sa võtad kuningaga kätte, on sul sidemed läinud, see tähendab, et sa pead selle võtma lauda ja kindlasti mängima risti-ärtu sunnile Osti vastu (padale visata ruutu, nüüd tulla ärtu kuningaga kätte ja käia ruutu kuningas, millele kaob laua viimane ärtu).

Kui sa võtad ära kõigest kaks pada ja seejärel käid väikese pada, et teha üks äravise vähem ja hoida käes rohkem ähvardusi, ei ole see endiselt hea, kuna asi taandub ikkagi sellele, et ärtu käik lammutab su sidemed korralikult ära.

Reaalselt viskaks tõkestaja juba teisele padale krohvi, mis teeb mänguplaani valiku mõnes mõttes lihtsamaks – kuna padas ei ole esialgu saada üle kolme tihi, vajad sa nelja tihi ristis ja sisseviske toimimist: seega siis pead sa deblokeerima ärtuässa, võtma ära oma neli ristit, ärtu kuninga ja ruutu kuninga ja tekib lõppseis:

♠ET
♥x


♥xx
♦9

Nüüd siis paned lauale oma ärtu ja pigistad silmad kinni, lootuses, et kui sa need avad, on tihi läinud Ostile, kes peab pada kahvlisse käima. Nii ongi.

Tõeline maks leping on aga mängida 7♣-t. Ma ei tea, kas sinna on peale vastase 3♦ vahelepakkumist üldse võimalik jõuda, kuid ühepoolses pakkumises oleks see meie süsteemiga suhteliselt lihtne:

Peale 1♦ avapakkumist hakkaks releetama see käsi ja asi käiks nii:

♠ KETxx
♥ Ä98x
♦ -
♣ ÄKET
______1♦
1♥____2♥ (4♥)
2♠____3♣ (4♣)
3♦____3♥ (2-4-3-4)
3♠____4♠ (2 ässa - ♠+♦ või ♥+♣)
4NT__5♥ (2 kuningat - ♦+♥ või ♠+♣)
5♠___6♣ (0 emandat)

ja nüüd on võimalik teha järeldus, et ärtus on kaduja, kuid ristit mängides on võimalik sellest vabaneda kas padadele või ruutudele ja tellida 7♣.
Ainsatena pakkusid selle lepingu ära Tuul-Andres, kelle vastu tõepoolest jäeti vahele blokeerimata, ja neil käis pakkumine nii:

1♦__________1♥ (NAT või FG)
2♥__________2♠ (relee)
3♣_________3♥ (NAT kooskõlastus)
3♠ (cue)_____4♣ (cue, kuigi ma ei saa selle poindist aru)
4♦ (cue)_____4NT (RKCB ♥ga)
5♦ (0 või 3)__5♥ (igaks juhuks, kuigi 0 enam hästi kätte mahtuda ei saa)
5♠ (misiganes)_7♣

Ma ise arvan, et selles seisus võiks 5♥ peale 6♥ tähendada „trumpmutti ei ole“ ja ülejäänud pakkumised olla trumpemandaga või siis tõesti mängida nii, et 5♠ (+1) = „mutti ei ole“ ja muid kuningaga. Igatahes oli mis oli, info ♥E puudumise kohta jõudis teisele poole lauda ja valiti parimate šanssidega suur slämm, mis tuligi välja.

Kuidas sinna jõuda ranna-ruutu süsteemis naturaalselt pakkudes, on ilmselt kah üsna keeruline, sest risti klapp ei kipu vähegi normaalsel kõrgusel pinnale kerkima. Päris naturali mängides on jälle võimalused olemas, sest siis oleks avapakkumine mitte 1♦ vaid 1♣, mis toob klapi, või vähemalt šansid selleks, kohe pinnale. Ühesõnaga paras jagu pakkumistestiks isegi ühepoolses pakkumises.

1 comment:

  1. Poolakaga võix 7 leida nii:
    1♣ - 1♠
    1NT - 2♣ (gadget)
    2NT - 3♣ (NAT)
    4♣ (odav-RKCB) - 4♥(0-3)
    4NT (? ♣Q-d) - 5♦(olemas)
    5♥(? K-d) - 5NT(1 ehk siis ♠K)
    7♣...

    Kuigi ma kardan et laua taga ei ole eriti loomulik kui nelja risti kliberiga tegelane lähex sedasi "pöördesse" ja 7 tellix. Tõenäolisem on ilmselt see et odava RKCB asemel tuleb lauale 3NT kust asi pigem juba 6H-i suunas liigub kui et 7C-sse.

    Ntx nii:
    3NT - 4♥
    4♠ (cue ärtuga) - 4NT (RKCB)
    4♦(3) - 5NT (? Q)
    6♣(pole) - 6♥

    Ülemisele käele on tegelikult alumise käe 2434 jagu peale partneri 3NT-d juba enamvähem teada, nii et kui ta miskipärast ärtu Q asemel ruutu K küsimise kasux otsustab võib ta 7♣ isegi ära pakuda.

    ReplyDelete