Monday, March 15, 2010

15. märts

A-Liiga teise vooru viimases matšis tuli ette järgnev jaotus:

Meie lauas käis pakkumine nii:

S____W____N_____E
1♦___2♣___DBL___4♣
4♥___5♣___DBL___pass…

Süd leidis, et selline ärtumast ei sünni avamist ja seetõttu avas 1♦-ga ning NS jõudsid geimi, mille vastu me tõkkesse läksime. Kuna vastane risti pilte kokku ei lasknud, läksin selle lepingu kaheta ja me kaotasime jaost 5 IMPi, kuna teises toas mängiti sama lepingut ilma kontrata.

Esmapilgul tundub, et me olime õhutõrjes, sest meil on saada tihi trumbist, kaks tihi padast ja ♦K istub lõikest väljas, kuid tegelikult ei ole Südi käest mängitavad ärtugeimi vist võimalik ühegi valemiga taha võtta – kuid see nõuab suhteliselt head väljamängutehnikat.

Oletagem, et West alustab ♠Ä tõmbest ja lülitub teisel tihil ristile. Kui mängida trumpäss-trump, saab ta uuesti ristiga välja visata ja jääda südamerahuga ootama kuni partner ♠K-ga tihi sisse saab ja ruutu läbi kütab. Selleks, et risti äss ära võtta, puudub aga side, sest Südi kätte saab ainult ruutuga. See tähendab, et lepingu võitmiseks tuleb teha selline elegantne mänguvõte, et ♣K ässaga üle lüüa ja seejärel trumbata ♣9 lauda, nüüd on mast elimineeritud. Kui see on tehtud, siis mängida tuima näoga trumpäss-trump ja West on ♥E tihi saades sunnitud käima kas topeltlööki või ♦K alt, peale mida õnnestub vabaneda ruutukadujast ja siis saab rahus pada tegema mängida.

♣K ässaga ülelöömine ei ole sugugi triviaalne mänguvõte (ennekõike läheb see vastuollu bridžimängijate refleksidega), kuid kui asja üle mõtlema hakata, ei tundu see üldse raskena: sul ei ole ♣Ä peale niikuinii kasulikku äraviset ja kuna sul on kahe peale kaheksane pada, ei saa sa ka ärtut mängida nii, et kindlustad end 3-0 istumise vastu õiges käes – vastased võivad kergesti löögi ära teha, seega pead sa ärtut mängima tipust. Ruutu lõikamisega ei ole kiiret, seda võib lõputult edasi lükata ja seega ei kaota sa midagi, kui kõigepealt risti ära elimineerid ja loodad, et trumbis juhtub midagi head. Seekord oleks õnne olnud.

A- ja B-Liiga peale kokku mängiti selles jaos 10 korral Ost-Westist ristit ja 6 korral Nord-Südist ärtulepingut, kuuest ärtut mänginud paarist said kolm 9 tihi (2 korda kolmes ja korra neljas ärtus), ja kolm 10 tihi (2 korda neljas ja korra kolmes ärtus). Kahjuks ma ei tea, kuidas käis nendes jagudes kaitse ja väljamäng, aga 10 tihi saanud olid (kui ma tabelit õigesti tõlgendasin) Saks-Leis, Parker-Aava ja Hein-Mirme.

No comments:

Post a Comment