Tuesday, July 23, 2024

24. juuli 2024 - Mõnikord võiks ju signaaliga valetadagi

Kui eelmine jagu oli selline, kus partneri signaali tasus usaldada, siis siin jaos Iirimaa vastu oleks olnud mõistlikum partnerile signaaliga valetada

Mul oli kolmandal käel odavas kalli vastu järgmine leht:
KS3
ÄK5
KE876
52

Leo avas 2, lubades 5+kallist, 4+odavat, selles tsoonis üsna destruktiivne. Võimalik, et parim pakkumine oleks 3 (kutse geimi toega mõlemale kallismastile), aga otsustasin seda jagu rahulikult veeretada ja pakkusin 2 PVP. Luks parandas 2, vastaselt tuli nüüd 3. Võitlesin rahulikult 3-ga ja nüüd VPV üllatas mind 5 pakkumisega! Seda loomulikult kontreerisin ja käisin K, avanes järgmine pilt:

Ä
T76
ÄT52
T9863

             KS3
            ÄK5
            KE876
            52

Lauast väike, Leolt 4 ja väljamängijalt 3. Siin kohal viskame pikkust „otse“ – suur-väike = paarisarv.

Edasi veetsin natuke aega jaotust kokku pannes. Ruutu on kindlasti 5440 – ja ilmselt Leol on 5-3-4-1 jaotus. Kuigi 4 võib olla 4-3 duublist, räägib selle kahjuks kaks asja: esiteks oleks väljamängijal sel juhul ärtus ESxxx ja isegi parema risti korral võiks ta pakkuda ka ärtut oma 5-5ga (Ex või Sx-ga annab pikkuse pildiga); teiseks siis jääks Leole 6-2-4-1 ja arvestades ta ruutu kvaliteeti, avaks ta 2, mitte 2.

Seega jõudsin selleni, et väljamängijal pole ruutu ässale kasulikku äraviset – ja kui Leol juhtub olema E, siis pole meil ärtutihidega ka kuhugi kiiret. Küll aga ma ei tohi tõmmata ära teist kõrget ärtut, kui Leol juhtub olema S94, sest see annaks väljamängijale E tihi. 

Olles selle mõttetööga hakkama saanud, panin teisel tihil lauale mingi odavmasti kaardi ning edasine käiski umbes sellist rada pidi, et väljamängija lõi mingeid asju laiali, E oli Leol ning lõpuks saime kolm ärtut. Minu pettumuseks ei olnud tal küll S94, vaid ES4, nii et ka lihtsa inimese moodi kaitsemine oleks olnud piisavalt hea.

Ahjaa, pikkussignaali kohta: kuna Leol on ESx, saab ta endale lubada avakäigul E viskamist, et partnerile asjad lihtsaks ja selgeks teha. Ükskõik, kas ma paigutan talle teise, kolmanda või neljanda ärtu, garanteerib see, et ma jätkan ässa ja kolmanda ärtuga. Leo muidugi kommenteeris, et ta viskas ausa pikkussignaali, kuna ta arvas, et ma nkn jätkan uue ärtuga, sest mis mul ikka muud teha?

Sunday, July 21, 2024

21. juuli 2024 - mida välja lugeda partneri signaalist?

 Poola vastu jätsin kasutamata võimaluse osamängudelta teenimiseks.

 ÄKE97
T2
84
KT76

Meie odavas, vastane kallis, mina esimene käsi.

Avasin 1, Leolt 2 ja PPV pakkus 3. Lükkasin sinna võitleva 3 peale ning kaks passi jooksid PPV-ni, kes võitles veel kontraga, VPV 4♦ lõpetas pakkumise.

 


Alustasin K-ga ja jätkasin E-ga. Lauast tulid teadagi 8 ja 6, Leolt T ja 3, Ostilt 4 ja S?

Mida käid?

 

Viskasin selle jaotuse üles ka U21 koondise taustajõududega, noortega jagamiseks. Üldine konsensus oli, et tuleks jätkata trumbiga – no ja seda tegin ka mina.

Tegelik tõde oli palju lihtsam – tuli partnerile padalöök anda! Ma kahjuks ei suutnud kastist välja mõelda, aga tegelikult oli mul selleks vajalik teave leitav, sest

A) Me viskame neljasest üldjuhul pikkust teine-neljas
B) Antud juhul pole Leol mingit reaalset põhjust midagi muud visata, eriti kuna tal 9 ka pole – ja pole ka põhjust arvata, et ta siin pikkust valesti viskaks.

Igaks juhuks mainin, et teistelt laekusid ka järgnevad mõtted

1) Pada kümme võiks olla mingi "äratuskell" - aga sel juhul kuhu? Isegi kui on ärtusse, siis mu risti nupud on piisavalt head, et ma ei karda, et ärtutihid kaotsi lähevad ja mida ta ikka siin äratab? Lisaks me ei viska äratuskellasid ja pada kümme ilmselt ei ole ka selline kaart

2) Väljamängija tegi vea, et viskas soldati, kuna andis mulle paremad šansid pada kokku panna. Sellel mõttel on jumet - aga ma arvan, et STxx-st on meie vise soldat.

Kogu jagu SIIN

Thursday, July 11, 2024

11. juuli 2024 - Fääri saarte triumf, ehk jagu, kus suure slämmi asemel kolmveerand EMi kaitses osamängu, pooled kontrata...

 EMi 19. voorus tuli ette selline jaotus:

 


Nagu näha, siis 7 leping probleeme ei valmista. 
Meie matšis jäi see jagu aga viiki hoopis mujal – mõlemas lauas käis pakkumine nii, et Süd avas 1, West pani 3 vahele ja Nord ootab senini väljavõtukontrat. Mitte et selle pealt mainimisväärselt rikkaks saaks – parima kaitsega läheb leping kaheta, aga kumbki Süd ei taibanud partnerile padalööki anda, kui Ä tihi oli saanud, sestap triivis leping üheta.

Mis aga kõige koomilisem oli, oli märkeleht

Openis oli 30st lauast 22-l leping 3, umbes pooleks kontraga ja kontrata ning enamasti üheta, lisaks veel üks 4x -2 ja kaks korda 4♦x (-1 ja -3). Kolm paari pakkusid 3NT ja üks paar jõudis viide ristisse. Ning ainuke paar, kes slämmi jõudis – ja see-eest suurde! – oli Fääri saarte esindajad, kes andsid prantslastele tunda Prantsuse Standardit. Nimelt seal avatakse 55 mustadega 1♣ - ja seega oli fäärlane ainuke kogu saalis, kes avaski 1♣ ja kui 3♥ temani jooksis, siis pakkus lihtsalt sinna 3♠ peale. Selle peale Nord enam midagi ei varitsenud, vaid pani oma järgmiseks pakkumiseks lauda 7♣!

1♣        3♥        p          p
3♠        p          7♣        p...

Naiste saal oli natuke edukam, seal pakkus geimi ära 6 paari 22-st ja lisaks said kaks paari 500 või 800 -  aga slämmi  (väiksesse) jõudis vaid üksainuke paar. Loomulikult Fääri saarte oma, kes seal küll avas 1♠

Seenioride 20st paarist pakkus geimi 3, kuid üks paar (iirlased) olid suures ja kaks paari kuues  – prantslased ning taas Fäärid!

 Segapaarides olid geimis 3 paari 22st, aga väiksesse slämmi jõudis neli (seekord Fäärid mitte, neil polnud tiimi väljas). Küll aga oli kaks tulemust ka EW liinil – ühes lauas ootab inimene väljavõtukontrat 2♥ peale ja teises võideti 3♦ kontraga.

Tuesday, July 9, 2024

9. juuli - leia tappev kaitse!

27. voorus Taaniga oli selline jagu:

 


Mõlemas lauas avas Ost tugeva 1 ja ühepoolses pakkumises jõudsid meie omad 4-sse, mis oli üsna lootusetu leping, aga taanlased pakkusid trumbitageimi.

Leo käis avakäiguks 7, võtsin kuninga ja käisin masti tagasi, ning Leo mastipikkuse varjamiseks lasi teise tihi läbi. Westi soldati võttis tihi, järgnes ärtu käe pildi alla, ruutu kuningaga lauda, uus ärtu ja nõudlus kümnele tihile.

 Esialgu olin Leo peale üsna kuri, et miks ta vastase lauda lasi ristisoldatiga – aga siis hakkasin mõtlema, et tegelikult vahet pole – kui Leo võtab risti ässa ja käib uue risti, saab väljamängija ikkagi ruutu kuningaga lauda minna, käia väikese ruutu mu ässast mööda ning ässa kukutada.

 Avades tahvlis selle jaotuse, tuvastasin aga oma üllatuseks, et seda lepingut andis ikkagi taha võtta (ja paar jagu hiljem lauas olles mõtlesin ka välja, kuidas). Eks käsitlege seda ülesandena. Vastus on all kirjas valge värviga, nii et nägemiseks tehke aktiivseks.

 

Lahendus – kolm ringi ristit, millele ma pean ära viskama Ä! Mõne muu pildiga oleks see võib-olla mõeldav, sest positsioon on küll harv, aga tuntud. Ässaga ma ei usu, et ma sellele isegi mõelda oleks suutnud kõiki kaarte nägemata.


Saturday, July 6, 2024

6. juuni 2024 - mängutehnika näpuharjutused

Prantsusmaa vastu oli mul heameel, et suutsin väljamängus pakkumisest pädevad järeldused teha, isegi kui see tõi kaasa „kõigest“ ületihi:

Pakkumine (mina Südis)

West     Nord     Ost        Süd
                             1
         2
3
         3          4         4....

 1 oli „parem odav“, kõik muu mittesundiv. Sain 2 avakäigu ja vaatasin vastu sellisele lepingule

E87
Ä74
ÄKS8
E83

 

ÄT2
KST965
7642
-

Lauast väike, Ostilt soldat ja lõin selle kinni. Kiirpilk vastase süsteemikaardile ütles, et nad käivad 3./5., see tähendab, et risti on 5-5

Kuna mul on 24pp, järeldasin sellest, et Ost, et ta piiratud jõuga häält tegi, vihjas variandile, et äkki läheks tõkkesse  - järelikult võiks tal olla lühidus. Loogiline on siis, et tal on ärtulühidus – ja mängisin teise tihisse K, kavatsusega Westist emandat lõigata. Kolmandal tihil S käies selgus, et see plaan ei tööta, West viskas 3, seega Ostil oli ärtus Exx.

Seepeale tegin järelduse, et ju tal siis on lühidus kuskil mujal – ja tõenäoliselt on see ruutu. Nüüd on mul pm kaks varianti – kas lõigata kohe kaheksaga – või teha kontrolltõmme (singel E, T või 9 on tõenäolisem kui singel 5 või 3). Tegin kontrolltõmbe ja tagant kukkus 9. Jäin truuks oma esialgsele diagnoosile, lõin risti kätte ja lõikasin ruutut kaheksaga – ja minu heameeleks Ost trumplas selle ja viskas ristiga välja.

Nüüd oli leping juba ohutu – aga ega ületihid ju annavad ka punkte. Kuna West oli ära visanud 3 (keelav), eeldasin, et KS on mõlemad Osti käes – mitte keegi EMil ei viska selles seisus ära väikest kaarti kolmesest soldatist (jagu on suht kindlalt juba paigas, Westil 3-1-4-5 ja Ostil 4-3-1-5) – seega ma ei pea hakkama mingeid imevigureid tegema. Käisin lauast paja ja mängisin 10 ning kleimisin 11 tihi, kui see oli tihi saanud.

Kogu jao käik SIIN

Thursday, July 4, 2024

4. juuli 2024 - mängi see kaart, mille kohta vastane teab, et see sinu käes on!

Bridži algtõdede hulka kuulub, et „mängi kaart, mida vastane teab sinu käes olevat!“. Viimases matšis Hispaania vastu oli kaks sellist olukorda, kus väljamängijal oli võimalus selle tõe vastu eksimist ära kasutada.

9. jaotuses jõudsime Leoga natuke optimistlikku ärtugeimi (jagu pööratud):

♠Ä874
♥843
♦E732
♣Ä4

♠3
♥KS652
♦S6
♣KST98

W         N         E          S
                        1♣        1♥
DBL     2♥        2♠        3♥
3♠        4♥        p...

nii 3 kui 3 olid lihtsalt võitlevad, aga mulle hakkas tunduma, et mu leht pakub päris häid väärtusi, et partneri võitleva 3 peale geim panna – kaks ässa, partneril on padasingel ja mul on potentsiaalne löögiväärtus ja teises aeglane pidur.

 Avakäiguks tuli pada, mille Leo võttis ässaga lauda ja jätkas ärtuga soldati alla (eest 10), saades tihi. Seejärel mängis ta kolm ringi ristit, trumbates lauda ja jätkas uue ärtuga, millele eest mängiti 9. Leo mängis kuninga ja selgus, et tagant oli Äx-ga peetanud, andes nii võimaluse lepingu võitmiseks! Kus oli uba  - ilmselt kui Nordil on ÄET9, siis Leo seda lepingut kontrata mängima ei jää – aga samas kui eest pannakse teisel ringil emand, pole Leol enam nii häid argumente asju õigesti panna.

 16. jaotuses oli sarnane teema:



Vastane pakkus ühepoolselt:

Nord        Süd

pass         1
1          2NT
3*        3NT

3 lubas siin 45+ ja passi maksi.

Alustasin 9 käiguga, mille Leo võttis ässaga ning käis S tagasi – väljamängijalt äss ja minult keelav 4.
Järgnes ruutu laua emanda alla, mille Leo kuningaga võttis ja usaldades mu signaali, jätkas 10-ga - ♣E - ♣K – väike. Jätkasin ♣S-ga (väike olnuks parem, nagu kaardid olid), ja sain ka sellega tihi. Nüüd lülitusin uude ärtusse.

Väljamängija võttis selle kuningaga kätte ja kasseeris ♠KE, millele Leo mängis väikes ja ♠9 – tehniliselt olnuks õige ♠10 (lauast viskas väikese risti ja deblokeeris ♦10). Nüüd kasseeris ta ära ärtud ja risti ässa – millega tegelikult Leo, eeldades, et väljamängija paigutab ♠T talle, pani mu show-up sundi. Samas kui ta viskab kõrge paja alla ära ♠T ja säilitab paja üheksa ning hoiab kahe viimase kaardina ♠9 ja ♦8, peab väljamängija arvama, mida teha.

Kas ta seda teinuks või oleks välja lugenud show-upi, seda me ei saagi teada, sest laua taga oli Leo esimene äravise üldse ♠9, mis tegi väljamängija ♠7 hoobilt tegema ja lõpetas kaitse koheselt.

 

Wednesday, July 3, 2024

3. juuli 2024 - keegi jättis habemenoa jaotuskarpi?

28. vooru eelviimane jaotus oli omapärane – Leol oli neljandal käel

ÄST9
ÄS743
52
54

Vastane tsoonis, meie ei ja esimene käsi passis. Mina avasin 1NT ja Vesa Fagerlund pakkus 2NT (odavad). Leo passis, ilmselt kavatsusega hiljem 3 odavat kontraga üles võtta, teine vastane pakkus 3 ja nüüd Vesa pakkus 5!

Pealtnäha tundub küll nagu „jõulud“, aga teades, et vastas on mõistlik inimene, jättis Leo selle kontreerimata, eeldades, et parimal juhul teeb ta sajast kakssada.

Selgus, et see oli hea otsus (õigemini, veel parem otsus olnuks viie kalliga tõkkesse minna): kogu jagu oli järgnev:



Tuesday, July 2, 2024

2. juuli 2024 - sinu sees on kaks hunti - ahnus ja hirm -, mõlemad on jobud

 25. voorus Türgi vastu avastasin endas (järjekordselt) võitlemas ahnuse ja hirmu:

 Mul oli neljandas käes (vastane tsoonis, meie ei) selline ilus kollektsioon:

E3
ÄS32
ÄK5
E763

 Ja minuni jooksis pakkumine

(1) - 2 - (pass) - ?

 Esialgu oli lihtne - 2, „tee midagi intelligentset, partner, prioriteedina näita pidurit“. See sai avajalt kontra (vist pidi lubama head masti) ja jälle jooksis kaks passi minuni... Kui ma teeksin 3, siis see ei kirjelda mu lehe jõudu päris adekvaatselt, vaid lubaks umbes ässa vähem.

Seega pakkusin veel 3 - „äkki partner leiab siiski pool pidurit?“ – ja lisaks peaks see ka geimi sundima. Partnerilt sain 4 vastuse – ja nüüd olin juba tõsisema dilemma ees.

Ühest küljest on meil ca 27pp (või isegi rohkem) – teisest küljest jälle tundus, et padas läheb sirgelt ära kaks tihi ning kui on vaja midagi juurde leida ärtus või ruutus, siis istub kõik taga. Mingi idee oli pakkuda 4, Leo võiks aru saada, et see on mul neljane ja vajadusel mängime 4-3 klappi, vajadusel parandab viide ristisse (ja siis kas juhtub midagi head või triivime vaikselt üheta). Aga samas – leidsin, et oleme odavas tsoonis ja tõenäosus on ikka jubedalt kaldus sinnapoole, et kolm tihi kaob. Seega passisin ja minu rõõmuks oli kogu jagu järgnev:

4 täpselt tõi meile sisse 6 IMPi – teises toas leidis türklane mingi hetk minu käest, et Ex on pidur küll ja Hendrik kasseeris sisse kuus esimest tihi.

Monday, July 1, 2024

1. juuli 2025 - autopiloodiga kaitse hädadest

21. matšis Hollandi vastu oli kõigil meil võimalik ühes jaotuses matš umbes viiki jätta, aga kaotasime 12 IMPiga. Võidu oleksin võinud kotti tuua näiteks järgmises jaotuses, kus tegin kaitses autopiloot-loogilise käigu, kuid võinuks natuke rohkem mõelda tekkinud seisule.

Jagu järgnev:

 


Nordis istunud Simon de Wijs avas tugeva 1-ga Leo pakkus Ostist 2 vahele ja vastase lõpetasid 4 lepingus Nordi käest.
Leo tegi parima avakäigu, alustades 10ga. Väljamängija võttis selle, käis ärtu vastu kuningat ja seejärel tegi vea, jätkates uue ärtuga.

Leo kasseeris oma mõlemad ärtud sisse ja viskas padaga välja – millele järgnes väike ruutu laua kümnele ja minu emandale.
Nüüd ma ei suutnud positsiooni visualiseerida ja käisin risti läbi – ja nüüd arvas väljamängija ruutu positsiooni õigesti, kukutades löögiga kuninga ja võites lepingu. Võitev lahendus olnud aga risti asemel võtta ära väljamängija viimane käesisek ja käia pada – seejärel sund Leo vastu ei tööta, kuna ka mina saan hoida ristipidurit.

Mäng bridge moviena on SIIN (pööratud, et väljamängija jääks Südi)

Kuidas seda jagu mängima „pidi“ – ma arvan, et kui K tihi sai, oleks parim kõigepealt ära võtta kaks pada. Kui Ost lööb, teeb ta seda trumbitegijaga – ja seejärel peab käima kahvlisse. Kui ta ei löö, siis pärast kolme paja võtmist trumpi käia – ja kui ruutu pildid on lahus või mõlemad Ostil, on ta taas sisse visatud.
Töötanud oleks ka pärast ärtu kuninga tihi saamist ka kohe 10 käimine, et saavutada sama lõppseis.