Sunday, June 30, 2024

30. juuni 2024 - tehnilisi nüansse pakkumisest, avakäigust, väljamängust, kaitsest ja avakäikude sisestamisest

19. vooru viimane jaotus pakkus teravaid elamusi:



Meie vastu pakkusid horvaadid nii:

1          2*
2♠        4♥*
4NT     5♥
5♠        pass

2♣ ei pruukinud olla päris naturaalne, aga sundis geimi, 4♥ oli splinter.

Saatuse irooniana oli matšis olnud varem jagu, kus ma küsisin Leolt, et miks ta duublist käis, kui tal trumbis neljane ESxx käes, et trumbitihid ju niigi. Samast loogikast lähtudes ta seekord singlit ei käinud ja pani lauale risti.
Edasi käis asi ruttu - ♣E, ♥Ä, ärtulöök, väike pada ässa alla, tagasi kuningale ja ja ristidele kolm äraviset – Leo saigi oma kaks trumbitihi, kuid mina ♦Ä paraku mitte, leping väljas.

 

Tegelikult oli Leol praegusel juhul täitsa häid argumente, et võiks ikkagi oma singli välja käia – me vajame kolme tihi, üks on tal suht kindlalt garanteeritud ja pakkumine ütleb, et minu käes on äss. Aga see selleks, meie õnneks peatusid Hendrik-Taavi neljas padas ja kuigi vastane käis ruutut ja sai oma löögi, tähendas see kümmet tihi ja lihtsalt „laskmata karu“.

(irooniline kõrvalmärkus – tahvlisse sisestades pannakse kliber sageli suht suvaliselt, seega Nordi singel on sisestatud nii ♦2, ♦3, ♦4, ♦5, ♦6, ♦7 – kusjuures Hendrik sisestas kõige suurema kliberi – aga see kahvatub selle kõrval, et Portugali tüüp pani avakäiguks kirja ♦K!)

 Naiste matšis Iisraeli vastu oli sama jagu aga palju suuremate panustega.

Mirjami – Maarja vastu jõuti 1♠ - 2♦ alguse järel 6♠ lepingusse. Mirjam otsustas seda trumbirenooga kontreerida, et Maarja käiks laua masti; Maarja tõlgendas seda kui „tahan lööki“ (mis on mõnevõrra kahtlane tõlgendus nelja trumpi vaadates, aga no veidramaidki asju on juhtunud) ja käis hoopis ärtut. Mäng käis sama rada pidi kui meie vastu ja lõpuks sai Maarja oma kaks trumbitihi, üheta.

Aire-Inese lauas otsustas Ines hoolimata oma kõigest kolmesest toetusest 1♠ peale kohe splinteri teha ja slämmi jõuti ka seal, ning vastane käis avakäiguks risti. Aire mängis tehniliselt hästi, kavatsedes soojenduseks tõmmata kaks trumpi, seejärel visata ristidele ära ruutud ja lõpetada ärtu löögiga. See aga tähendab, et ta mängis kõigepealt kõrge paja käest ja trumbi 4-0 paljastus õigest käest, ning hetkel, kui lauas oli veel väike trump järel.

Seepeale järgnes väike trump laua K8 suunas – ja nüüd tegi Ost vea, pannes pildi vahele. Seepeale oli käe nelja punase kaduja jaoks lauas kolm ristit ja väike trump. Kui panna vahele väike, läheb väljamängija endiselt üheta, sest ♠8 võtab küll tihi, kuid neljanda kaduja trumpamiseks kulub ära laua kuningas!
(Lahtise kaardiga saaks pärast passiivset käiku slämmi võita, kui alustada väikse trumbiga kavatsusega ES-t lõigata. Ehk siis plaan, mida ükski terve mõistusega inimene ei valiks)

Oli, mis oli, 14 IMPi headele.

Saturday, June 29, 2024

29. juuni 2024 - Suured slämmid on alati teema

16. vooru kolmas jaotus Islandi vastu jagas mulle kätte sellise eluka:

 9
ÄKE7643
ÄET42
-

 

Leo avas 1NT (10-13) ja alustasin saagat 2 küsimisega – ja mu suureks üllatuseks teatas Leo, et tal on neljane ärtu. Mõned releed edasi andsid teada, et tal on 3433 ja mõlemad mustad ässad ning K – ehk siis põhimõtteliselt võisin juba pakkumise ajal suure slämmi ärtus kleimida. Maksipaarikal oleks veel küsimus, et kas panna 7NT (vastus „jah“), aga matšis polnud mõtet lolli mängida. Ja sisimas kurtsin, et „pidi Leol siis just mõlemad ässad olema“, kuna meil süsteem lubaks välja selgitada ka kumb äss tal on lisaks ruutu kuningale.

Muidu mõtlesin, et ilma releesüsteemita oleks mõistlik kooskõlastada ruutu trumbiks ja seejärel teha risti voidwood.

Kogu jagu: 



Novot, aga kui paljud siis suure slämmi suutsid ära pakkuda:

Openis 21 paari 30-st
Mixedis 13/22
Naistes 9/22
Seeniorides 7/20

 (ja nii naistes kui mixedis mängis üks paar 2 lepingut pärast algust 1 - 2)

 Huvitaval kombel panin tähele, et naiste klassis oli ainuke, kes vastaste lehtedega pada vahele pakkus, Pihel. Vaatasin ka ülejäänud läbi ja openis oli 4 vahelepakkujat, mixedis 3, seeniorides kaks. Suurde slämmi jõudmist või mittejõudmist see väga ei mõjutanud.

Friday, June 28, 2024

28. juuni 2024 - slämmipakkumine võib lauda ilmuda kõige ootamatumas olukorras

 

11. vooru viimases jaotuses Prantsusmaa vastu tuli ette üsna omapärane situatsioon:

Vastane tsoonis, meie mitte, võtsin teiselt käelt kätte keskmise 1 avangu:

 

82
KS8764
32
ÄK9

 

Vastane passis, avasin 1  edasi läks ootamatult actioniks.

VPV pakkus 3 (+), Leolt 4 ja parempoolselt vastaselt passinud käest kallis odava vastu järgnes 6! Vaatasin oma ÄK-t ja leidsin, et mul vist siiski ei ole argumente kontreerimiseks, siin on mingi kala masinas. Passis ka vastane ja Leo läks 7 tõkkesse.

Kogu jagu oli järgnev:

 



Leping läks kolmeta – ja vastase 6
on tõkestamatu, ühesõnaga Leolt õige kaardihinnang – veel meeldivam, et see oli ka geimi vastu hea tõke (nagu Leo ütles, siis näiteks 5 vastu ta ilmselt tõkestanud ei oleks, suurest hirmust). Antud juhul see polnud oluline – teises toas avas Jürka 2, minu lehega pakuti 3 ja Ost oma elajaga küsis ässasid ning pani 6 ja Süd läks sinna tõkkesse. Jagu viigis – aga lahtises saalis üle poolte lasid 6 mängida, mõni isegi kostitas seda minu käest kontraga.

Thursday, June 27, 2024

27. juuni 2024 - Mängureeglid ei keela kaitsjatel väljamängijat sundi panna

 

EMi üheksandas matšis Läti vastu tõid Jüri ja Vahur  (eriti Jüri) eelviimases jaotuses ilusa kaitsega 12 IMPi kotti.

Jagu järgmine:



 Meie lauas käis pakkumine nii:


Põhimõtteliselt Leo lubas selle käigus 2NTga ca 23 ühtlast ja mina olin korduvalt kinnitanud, et mul midagi ei ole ja lõpuks tegin Staymani ja neljase ärtu peale pakkusin 3NT (ehk siis implitseerisin neljast pada).

West otsustas teha passiivse ärtukäigu ning seejärel ei olnud Leol probleemi üheksa tihi võtmisega – neli kummaski punases ja Ä.

 

Lätlaste pakkumine oli sarnane, ma küll täpselt ei tea, mis see tähendab, aga ilmselt kuni 2 ruutuni oli identne.


Erinevus tuli sellest, et Jüri valis avakäiguks paja. 

Pealtnäha saab väljamängija ju samal moel oma üheksa tihi lahti mängida, aga... Pärast kolme ruuturingi ja E tihi saamist pani ta viiendasse tihisse lauale K. See pani väljamängija sundi – ta pidi kas loobuma ühest oma punasest tihist või risti pidurist. Kui ta valis viimase variandi, jätkas Jürka S-ga ja Vahur kasseeris sisse kolm ristitihi, üheta!

Wednesday, June 26, 2024

26. juuni 2025 - Slämmi vastu ründa agressiivselt!

 Kolmanda mängupäeva teise matši esimeses jaos Bulgaaria vastu sain kätte seitsmenda ruutu emanda ja eriti mitte midagi muud. Pikemalt põdemata avasin 3 ja mõni hetk hiljem olingi slämmis, Leo küll kontrollis igaks juhuks järgi, et ässa ei ole.

 


Nagu näha, slämm oleks parem Leo käest, aga ka minu käest mängides on see üsna hea, eriti kuna K on lõikes. Aga nagu klassikud ütlevad, suurt slämmi tasub sageli agressiivselt rünnata – ja kuna me olime Westi padamasti pakkumise suutnud ära tõkestada, tegi Bulgaaria Ost avakäiguks väikese ärtu, mis pani mu dilemma ette – kas lõigata avakäigul (teades, et slämmi vastu on klassika käia agressiivselt, eriti kui on teada, et kõik ässad tulevad lauda), või panna äss ja hakata ristile äraviskeid tegema: kui risti on 4-4 või 5-3 ja Ä on duublis või lühikese ristiga samas käes, tuleb ju leping välja. Seega see näib parema plaanina ja lisaks ei taha keegi slämmi juba avakäigul taha käia. Sestap mängisin ässa ja jätkasin kolme kõrge ristiga, visates käest ärtud. Nüüd lõin ärtu kätte (olin jõudnud menetlemisega juba nii kaugele, et tegelikult ka ärtu 3-3 või duubel kuningas on piisav, et mul leping välja tuleks ja käisin ruutut.

No ja nagu oli, siis kõik see šansside meri ei oleks töötanud, küll aga oleks olnud võitev liigutus avakäigul E panna. Minu õnneks vastane ruineeris koheselt oma suurepärase avakäigu ja trumpässaga sisse saades lülitus ümber patta, mitte ei lasknud partneril mu tegijat kinni lüüa...

Saalis oli Nordi käest mängitava 6 vastu avakäiguks ärtu käinud 8 kaitsjat – kuus nendest lõpuks võtsid ka lepingu taha.


Tuesday, June 25, 2024

25. juuni 2024 - avakäigukontra tagasilöögid

 

EMi teise võistluspäeva veidram jaotus oli 3. vooru matšist Šotimaa vastu – ja tänapäeval ei juhtu enam sageli, et pärast jaotuse lõppu ma pean skoori vaatama, sest ma ei tea, mis see on...

Jagu järgnev



Saal enamasti mängis ärtut, kas õnnestunult nelja (13 korda) või ebaõnnestunult  kuut (15 korda), üks paar jõudis 6NTsse. Meie laual käis aga pakkumine nii:

 

Leo 1 avang oli tugev, mu 1 lubas ühtlast lehte ja edasi tegi Leo releesid, ning kui ta 3 releena pakkus (mina olin lubanud selleks hetkeks 8-11 ja 44 kallid), pani West sellele loomuliku avakäigukontra. Leo õnneks oli mul täpselt see jaotus, mida näitas rekontra (kui ma passin, siis tema rekontra olnuks seniste kokkulepete järgi uus relee) ning tõenäoliselt oli see üks ta elu rõõmsamaid passe (meil on rohkem trumpe kui vastastel ja 28+ punkti).

Mängida siin väga midagi ei olnud, kiire +2 ja 1040 punkti, teise toa 450 vastas 12 IMPi meile. Hoolimata tulemusest, arvan, et vastane tegi õigesti, et kontreeris (kontra töötas ka ses suhtes halvasti, et pärast seda Leo enam kindlasti slämmi ei paku). Mõlemad kallismastilepingud juba olid minu kätte keeratud ja šanss, et partner on avakäigul, päris suur...

Monday, June 24, 2024

24. juuni 2024 - Elimineerimine on hea harjumus

 

Euroopa meistrivõistluste avapäev tõi kaasa järgneva jaotuse, kus Luks tõestas, et head harjumused on tulusad.

Teises matšis Saksamaa vastu jagati välja selline komplekt.


Meil käis pakkumine nii:

N                          E                           S                           W
Auken                 Luks                     Welland              Naber
1                        4                         5♦                        5♠
6♣                        pass                      6♦                        pass
pass                      6♠                        pass                      pass
kontra                   pass...

 

Aukeni 1 lubas (4)5+ masti ja ebaühtlase lehe ja seega võttis pakkumine kiiresti tuurid üles - aga ilmselt pole väga vahet, pärast selgus, et kõik 30 lauda mängisid mingit lepingut kuuendal kõrgusel.

Avakäiguks tuli ruutu pilt, mille Leo lõi, läks trumpkümnega lauda, lõi teise ruutu, seejärel trumpässaga lauda ja viimase ruutu löömine elimineeris masti. Järgnes väljavise 10-ga (hetkel ebaoluline, sest tegelikult ühegi kombinatsiooni vastu ei võida, aga ka põhimõtteliselt märk headest harjumustest) – ja Nord oligi sisse visatud – ta sai küll sisse kasseerida neli ristitihi, kuid pärast seda oli valida, kas käia ärtut või topeltlööki.

Teisel laual oli leping sama, ka kaitse algas samal moel, kuid väljamängija seda plaani üles ei leidnud ning seega teenisime 7 IMPi  (800 vs 1100).

6 tuleb välja  - väljamängijat saab arvama panna kui nt K avakäik üle võtta ja seejärel ärtusse lülida, siis on otsustuskoht, kas võitev on ärtulõikus või risti jagunemine, et viis ärtut saaks ära visata, kuid ♣9 olemasolu vist muudab risti peale mängimise ahvatlevamaks. 


Pooltel laudadel seda mängida lastigi ja ükski väljamängija seda igatahes ei kaotanud. Kaks 6♠-ga tõkkesse läinut said ♥E avakäigu ja käisid otse viieta, ülejäänud 13st väljamängijast kuus mängisid neljata ja seitse viieta. Kusjuures viieta mänginud riikide rida lisaks Saksamaale hakkab: Šveits, Norra, Poola...