Sunday, April 15, 2012

16. aprill

Pühapäeval mängisin Paide GP-d paaris Erikaga. Mäng eriti ei kulgenud, patserdasime mõlemad suhteliselt korralikult, aga omi häid hetki oli meilgi. Jaotuses number 13 sain partneri tugeva avangu vastas kätte sellise lehe:

♠KEST2
♥ÄE62
♦72
♣K9

Pakkumine algas nii:
_________1♣
1♥(=♠)___2♦
2♥_______3♥

Nüüd leidsin, et pole ilmselt mõtet enam vastutust veeretama hakata ja cuedega aega raisata, ning otsustasin kohe slämmi poole suunduda:
4NT______5♣ (1/4 keycardi) – esimene refleks on nüüd 7♥ ära panna, aga äkki leiab paremaid lepinguid.
5♦_______5♥ (pole ♥E’t) – mental note „leppida Leoga kokku, et sarnastes seisudes +2-ga kohe kuningaid küsida, kuna trumpemand ei morjenda."
5♠_______5NT (pole kuningaid)
?

Hakkasin lugema tihisid: viis pajas, neli ärtus (kui mingeid halbu üllatusi ei tule), kaks ristis ja ♦Ä. Kokku siis 12 ning kui trump jaguneb 3-2, võiks 13. tihi tulla läbi löögi.

Ainult et nüüd kerkib esile järgmine probleem: kui partneril ei ole kolmest ristit, pole ka lööki kuskilt tulemas! Lauda ühtegi lööki teha ei ole võimalik (padas ja ristis ei ole kadujaid) ning kui peaks tekkima olukord, et mul on võimalik ruutut kätte trumbata, tähendab see juba seda, et 13 tihi on varrest. Samas – kuna padas on mul viis kaarti ja ristis ainult kaks, on partneril tõenäoliselt pikem risti ja kui ei olegi, siis äkki on võimalik 13. tihi saada ruutulõikusega, kui tal juhtub ♦E olema.

Kaalusin siis igasuguseid variante ja lõpuks jõudsin otsusele, et sellistel asjaoludel ma 7♥ mängida ei taha (lõppeks keegi pole öelnud, et trump sõbralikult istuks). Nüüd tekkis uus probleem – kas pakkuda 6♥ või 6NT? 6♥ eeliseks on lihtsam võimalus ületihi saada, aga ka trumbitas peaks 12 kokku tulema ja kui ärtus ei tule 13. tihi (või kui see tuleb tänu ruutulõikusele), skoorib 6NT paremini. Kuna mulle tundus, et arvestatav osa saalist pakub niikuinii suure slämmi, mida mina ei taha pakkuda, siis otsustasin väikese võimenduse kasuks ja panin 6NT (läks trumm, mingu ka pulgad).

Avakäiguks ♠9 ja esimese kaardina ilmus lauda singeläss. Enesetunne ei olnud küll hea (raisk, oligi singelpada ja kolmene risti!), aga kui ma kõiki kaarte nägin, muutus see nats paremaks:

♠Ä
♥KT85
♦ÄES984
♣Ä4

Võtsin ässa, tulin ärtuga kätte ja lõikasin õnnestunult ruutut (mitte et see õnnestumine mulle meeldinud oleks) ja kui mõlemad vastased teisele ärtule masti panid, avasin kaardid, 13 tihi, ma ei pea isegi ruutulõikust kordama. Ja siis jõudsid kohale tõeliselt head uudised: ♦K oli lõikest väljas ja kavalpea oli seda peetanud! 28/30-st meile, kui ♦K oleks tõepoolest lõikes olnud, oleks meie tulemus olnud 10/30st, sest 7 paari 15st olid suures slämmis. Ja kuigi seitset ei seisa, seisab väike slämm kõigis mastides peale risti!

1 comment:

  1. Tulemuste põhjal sai ainult 4 paari 6♥ või 6NT 13 tihi. Lisaks Lauri lauas toimunud eepilisele peetamisele, tehti ühes teises lauas avakäik ♦Kxx alt ja meie lauas oli nali järgmine.
    Pärast risti avakäiku ja trumbi sõbraliku jagunemist, tegin nõude 13 tihile. Oma käe 4 ruutu kadujat viskan padadele. Tõenäoliselt oli pakkumise ajal pakki kokku lahti voltides üks 6-ndast ruutust mõne teise kaardi taha kleepunud ja väljamänguajaks seega vabanenud maagilisel kombel ühest kadujast. Ka vastased kinnitasid, et nägid nõude ajal ainult 5-te ruutut ja nii see tulemus kirja läkski. Loomulikult sai pärast vahetulemuste avaldamist vastaste käest vabandust palutud ja siit moraal, et alati ei saa uskuda oma silmi ja veel vähem tuleb neid uskuda, kui vastane sulle oma kaarte näitab.

    P.S
    Mis maagiaga neljandas 6NT-s 13 tihi võeti, seda ma ei tea.

    ReplyDelete