Monday, May 28, 2012

28. mai


Finaali teises pooles suutsin ma inetul kombel taha mängida osamängu:


♠Ä952
♥Ä83
♦86
♣ST75

♠T87
♥E6
♦ES94
♣K843
1NT, S
♠ES4
♥T975
♦T32
♣ÄE6

♠K63
♥KS42
♦ÄK75
♣92


Avasin Südi lehega neljandalt käelt nõrga 1NT-ga (mul on küll 14pp, aga kuna Leo on passinud käsi, siis meil ei saa geimijõudu koos olla. Äkki peaks selle asja üldse süsteemi panema, et 4. käelt 1NT = 11-14, mitte 10-13…) ja võitsin pakkumise. Avakäiguks tuli ♦E, mille ma peetasin ja jätkati väikese ruutuga partneri kümne alla (peetasin samuti) ja ka kolmandasse tihisse mängiti ruutu. Nüüd mõtlesin, et jätan lauda alles neljanda paja ja proovin enne ärtulõikust pada 3-3 jagumist, seega viskasin minema kolmanda ärtu. Siis millegipärast hakkasin uuesti asjade üle järgi mõtlema ja otsustasin ikkagi mängida hoopis kõigepealt ärtudele – kas emand lõikub või mast on 3-3. See peaks vist olema seitsme tihi jaoks täpselt sama protsendiga plaan  (minu rehkenduse järgi nats üle 68%), kuid pakub 18% lisašanssi kaheksanda jaoks (ärtu 3-3 emandaga lõikes). 

Paraku, nagu näha diagrammist, siis ärtu ässa alla ja lõige soldatiga ei toiminud, samas kui padadele mängimine oleks olnud võitev plaan. Tegelikult pidi siin jaos eesmärgiks võtma lihtsalt seitsme tihi saamine ja parim šanss selleks on visata lauast minema pada, tõmmata ♥K, käia väike ärtu ässa alla ja sealt kolmas tagasi vastu soldatit. See katab lisaks lõikamise variantidele ära ka praeguse jaotuse, kus taga oli duubelemand, kokku siis: 8% lisašansse lepingu võitmiseks. Minu õnneks valis väljamängija teises toas samasuguse plaani ja jagu jäi viiki (või õigemini vahet polnud, selleks hetkeks oli kõik juba selge). 

8 comments:

  1. Milleks kiirustada ruutuga tihi saades kallismasti mängimisega? Mida halba saab teha jätkamine ristiüheksaga?

    Vallo.

    ReplyDelete
  2. Mõtlesin ka sellele, aga esiteks ma ei näinud, et see midagi eriliselt head teeks ja teiseks annab see kaitsjatele (mööngem et teoreetilise) võimaluse ristis neli tihi ära võtta

    ReplyDelete
  3. Ristis ei saa nad kuidagi koheselt nelja tihi ära võtta. Mida head saab ristikäik teha? Peale ristitihi saamist peavad nad midagi käima. Kui käigule jääb näiteks West, siis ma ei välistaks sugugi, et ta mõnede jaotuste korral käib (peale ruututihi sissekasseerimist) ärtut (ka emanda alt või isegi emanda). Kolmandale ruutule viskaks ma ise ära ärtu, mitte pada, et säilitada ähvardus ka seal ja meelitada vastaseid just ärtut käima.

    Vallo.

    ReplyDelete
  4. no vaheta ära risti kaheksa ja ärtu - ristiüheksale mutt peale, uus risti ja kui West käigule saab ärtu mutiga, siis kolmas risti. See ei ole küll väga tõenäoline, aga võimalik. Ja neljandale ruutule tuleb ka paraku midagi visata.

    ReplyDelete
  5. sry, kuningas mitte mutt peale

    ReplyDelete
  6. Jah, Lauri poolt mainitud stsenaarium on võimalik, et (väga) vähetõenäoline. Selleks peavad olema täidetud KOLM tingimust- Ostil on ristis HH8x, West paneb esimesele ristile oma pildi peale NING jätkab kohe uue ristiga.
    Mitte eriti tõenäoline... (eriti ma tahaks näha Westi, kes Axx või ka Kxx-ga oma pildiga ette hüppab). Tõenõolisem (minu arvates) on siiski see, et vastane käib ristiga tihi saades (kohe või pärast ruutu sissekasseerimist) midagi meile kasulikku. Arusaadavalt on väljamängijale hea Westipoole ärtujätk, ent sageli ka emma-kumma vastase ristijätk või ka Ostipoolne ärtujätk (näiteks täiesti mõeldav väikese ärtu jätk ärtu 10965-st). Samuti ei saa tõenäoliselt otseselt halb olla emma-kumma vastase padajätk. Jah, neljandale ruutule peab Nord sooritama äraviske, AGA sama peab tegama ka Ost ning viimane võib lihtsustada väljamängija edasist mängu. Jään enda juurde, et parim mänguplaan on pärast kahe ruutu peetamist välja visata ristiüheksaga.

    Vallo.

    ReplyDelete
  7. Sry, rääkisin ruutu sissekasseerimisest vastase poolt pärast ristiga tihisaamist, ent mõistagi on (pärast kahekordeset ruutu peetamist) tegemist lihtsalt vastasepoolse väljaviskega ruutumastis, mis mõnevõrra vähendab mu argumentide kaalu. Soovi korral saan ma siiski neile uuesti kaalu lisada väitega, et KAHTE ruutut ma ei peetaks, vaid viskaks välja kas kolmandal tihil ristiüheksaga või neljandal tihil (peale teise ruututipu sissekasseerimist) väikese ruutuga. Kui peale kolmandal tihil ristiüheksaga väljaviskamist sain uuesti tihi ruutuga, võin soovi korral uuesti valida väljaviske kas ristis või ruutus, mitte kallismastis.

    Vallo.

    Vallo.

    ReplyDelete
  8. Vaatasin huvi pärast Vugraphi arhiivist üle mängu kulgemise mõlemas toas. Teise toa väljamängija (Uldis Bethers) siiski PÄRIS sama plaani ei valinud nagu Lauri. Esiteks võttis ta ära juba teise (mitte kolmanda) ruutu. Olulisem on aga see, et pärast ärtulõikuse ebaõnnestumist uuesti ruutuga tihi saades ei tõmmanud ta ära ärtukuningat (see oleks olnud viga), vaid käis nüüd ristit (mitte küll turvalise üheksa, vaid ohtlikult väikese), säilitades mõningaid võimalusi lepingu võitmiseks ärtu 4-2 korral.

    Vallo.

    ReplyDelete