Friday, December 23, 2011

23. detsember

Segapaarikal tuli ette järgnev jagu:

♠Ä__________♠xx
♥xx_________♥ÄKExx
♦ÄExx_______♦xxx
♣KESTxx____♣Äxx

ja meie vastased pakkused seda nii:

1♣___(1♠)___2♥___(3♠)
4♥____(p)___5♣___(p)
5♥____(p)….

Ma ei kujuta ette, mis hea põhjus oli avajal 4♥ oma duubelkaltsuga toetada (IMHO obvious 4♣ pakkumine), aga töötas see igatahes väga hästi (eriti kuna vastaste ärtu jagus 3-3 – seisab suvaline ärtu-, risti- või NT-leping). Kuid kui partner jätkas pakkumist 5♣ cue-ga, hakkas ta ilmselt oma lehte häbenema ja pani pidurid peale. Minu esimene refleks olnuks tõsta 5♣ kuude (sest kõige tõenäolisem seitse, mis seisab on 7♣, 6♣ pakkumine peaks ilmselt viitama nii pada- kui ruutukontrollile niikuinii, iseasi kas just esimese ringi omale mõlemas mastis; aga see läheb juba nats keeruliseks kätte) ja kui partner parandab 6♥sse, siis loota parimat. Kui partner pakub sellele 7♥, siis ma ei teagi, mida teha, võib-olla proovida 7NT (kuigi kui partneril on mingi imetabane leht ristirenooga, ei pruugi see just eriti õnnelik lahendus olla). 

Rõõmu see -510 meile palju küll ei toonud, slämmi oli jõudnud vaid üks paar ülejäänud kolmest, teised kaks mängisid 5♣ ja skoorisid 440. 7♣ on antud jaos tegelikult päris hea leping (sest seda saab mängida kaitstud käest), see vajab kas 3-3 ärtut (36%) või siis risti mitte halvemini kui 3-1 ja ärtu 4-2 ning ♦K-t lõikes (90% x 48% x 50% = 21,6%), kokku siis 57,6% leping – kuigi kui eeldada, et ülejäänud paaridest enamus slämmi ei jõua, oleks see maksipaarikal veidi overkill, ilmselt oleks maksipaarika praktikas parimaks lepinguks 6♥.


Edit: Nagu üks kiibits märkas, ei ole mu 7♣ protsendiarvutus päris korrektne – kui trump jaguneb 3-1, ei ole võimalik ärtu 3-3 jaotumist ohutult järgi kontrollida. Arvutasin tõenäosused uuesti üle, arvestades reaalset mänguplaani padakäiguga ja jõudsin selleni:

Kõigepealt tõmmata kaks ristit käest, kui need jagunevad 2-2 (40%), siis jääb trumpäss lauda sisekuks ja on võimalik kontrollida kõigepealt ärtu 3-3 jagunemist (36%) ning võita leping ka siis, kui ärtu on 4-2 ja ♦K lõikes (24%), nende plaanide summa on 24%. Lisaks tuleb leping välja ka siis, kui trump jaguneb 4-0 (10%) ja ärtu on 3-3  (36%) - kui üks vastastest viskab esimesele ristile krohvi, siis tõmbad sa soojenduseks trumbid maha ja loodad parimat. See on 3,6% lisašanssi.
Kui aga trump jaguneb 3-1 (50%), pead sa peale teist trumbiringi otsustama, kas mängida sellele, et ärtu on 3-3 (36%) või siis ärtu on 4-2 või 3-3(84%) ja ♦K lõikub (50%) – nagu näha, on napilt parem teine plaan (kokku 21% vs 18%). Lisaks on veel olemas selline plaan, et tõmmata kaks trumpi ja kui need jagunevad 3-1, mängida kolm ärtut tipust. See võidab, kui ärtu on 3-3 või kui ärtu on 4-2 ja duubelärtuga samas käes on singeltrump. See annab lisašansi võrreldes lihtsalt ärtu 3-3 peale mängimisega, aga ma arvan, et see ei ole parem kui ärtu 4-2 (3-3) ja ♦K lõikusele mängimine (kuigi protsente arvutada ei viitsi). Nii et kui ma nüüd jälle millegagi eksinud ei ole (kui olen, andke julgelt teada), siis peaks 7♣ olema 48,6%, mis tähendab, et maksipaarikal ei ole sellise tõenäosusega lepingut erilist mõtet pakkuda, küll aga võib seda proovida matšis, eriti kui sa autsaider oled – aga või sa pakkudes täpseid protsente tead.

1 comment: