Thursday, June 30, 2011

30. juuni

Luxi klubis oli hooaja lõpu puhul võistkondlik turniir, mille omapäraks oli see, et teine paar loositi. Kuna klubi eestvedaja David Thompsoni jaoks oli 100. võistkondlik, mille ta korraldas (on ikka viitsimist inimesel lugeda, aga kuna õhtu lõpuks selgus, et tal hakkab käekell keskööl piiksuma ja ta on viitsinud kokku lugeda, et see teeb täpselt 20 piiksu, siis polegi see väga üllatav), orgunnis ta mingeid mängijaid ka väljaspoolt Luxi (Thionville’ist, Arlonist, Longwyst) ja kokku tuli 14 võistkonna jagu mängijaid. Mängiti 4 kuuejaotuselist matši, meie võistkonnakaaslasteks oli mingi abielupaar Thionville’ist, väidetavalt mitte eriti tugeva tasemega (kust meie teame, nägime neid esimest korda). Ise mängisime üldiselt hästi (va. kolmas matš neljast), nemad hoidsid kaarte kah enamvähem käes (mõningate eranditega) ja kokkuvõttes saime teise koha – õigemini 2.-3. koha jagamise, aga David pani meid teiseks (enda kahjuks), kuna meie viimase vooru tulemus oli parem ja auhinnalaud oli suht sama (pudelid – veini ja viski). Pärast järgnes suuremat sorti nännijagamine, mh oli David eelmise korra tulemused (ehk siis meie 82%) välja printinud ja allkirjaga varustanud ning käskis meil selle kodus seinale riputada. Äramainimist leidsid veel ka Pihel ja Indrek, et nemad olid kogu aasta üritanud 70% saada, aga pidid paar korda "kõigest" 69%-ga leppima :) Pärast käisid inimesed meid veel tükk aega õlale patsutamas ja viisakusi jagamas (tundub, et me meeldisime neile).

Kolmandas matšis olime me kontreerinud geimiks vastase osamängu (õnneks läks kokku sellega, et teises toas lasti vastastel meie kaartidega osamängu mängida) ja jätsime ühe 22-silmase geimi pakkumata (pakkumine ei ole üldse mõeldamatu) ning viimases jaos oli mul käes selline leht:

♠KS7
♥943
♦ÄKE4
♣ÄE9

Kui Maarja avas 1♠, tundus mulle, et siit on võimalik midagi tagasi teenida (ega Luxi klubi niikuinii slämme eriti hästi ei paku) ja alustasin 2NT releega, sisimas lootes, et kuulen ärtusplinterit. Sittagi, Maarja pakkus 3♥ (naturaalne, otseselt lisaväärtusi ei luba, aga täismiinimum ka ei ole). Nojah, ei ole just unelmate vastus, aga pakkumist geimiga lõpetada tundus endiselt ennatlik. Tegin 4♣ cue-bidi (see, et Maarjal ärtut on, ei tähenda, et tal seal kontroll olema peaks), mis sai tagant kontra – järjekordne ebameeldiv uudis. Nüüd ei hakanud Maarja minu rekki ära ootama, vaid pani 4♦, mis mulle jälle omakorda meeldis, sest eeldasin, et tal on viisakas kaart – ja kuna odavates tal midagi olla ei saa, peavad tal olema head kallid (nt. miks tal ei võiks olla ♥ÄKE ja ♠ÄE?). Kuna ma ta ärtu kvaliteeti pisiasjadeni niikuinii kuidagi teada ei saa ja ma ei tahtnud ka 4♠-ga anda võimalust passimiseks, tegin RKCB, sain suht oodatult 5♠ vastuse ja hakkasin tihisid lugema. Jõudsin järeldusele, et kuna meil on odavais neli tihi, padas viis ja ärtus on niikuinii kolme vaja, siis pole mingit mõtet pada mängida (seal tuleb enne ärtude mängimist ilmselt trumbid maha tõmmata) ja parem proovida õnne 6NT-ga – vähemalt jääb see kaitstud käest ja kaitse ei saa alustada ristikäiguga – mis võib meile omakorda tempo anda, sest ♣K asukoht on ju pakkumisest teada (sunnivariandid, you know).
Avakäiguks ♥E ja avanev pilt järgmine:

♠ÄET84
♥ÄK43
♦6
♣862

♠KS7
♥943
♦ÄKE8
♣ÄE9

Selle peetasin (sunni jaoks tihid parajaks) ja kaitse jätkas uue ärtuga. Nüüd on hunnik võimalusi selle jao välja mängimiseks, praktiliselt lähen taha ainult kas siis kui taga oli bluffkontra ♣K-ta või siis avakäik oli lühikesest ärtust ja sundi ei teki (isegi siis on veel variante, kui ♣KST on kõik taga (või seal on kuuene risti) ma võin ässa ära võtta ja laua ♣8 jääb ähvarduskaardiks ning kuna Ost peab hoidma ärtut, siis ei saa kumbki ruutut hoida.
Tegelikult viskas Ost teisele ärtule krohvi, nii et praktiliselt oli juba kindel sund West ♣K ja ärtude vastu, aga kui ma tee peal oma kolm ruututippu sisse kasseerisin, viskas West sinna juba krohvi, mis tähendab et mul oli võimalik selline luksus, et mängida jagu topeltsunnina (ja ♣E oli juba muutunud üleliigseks, ma oleksin võinud selle efekti mõttes padadele ära visata), +1440 headele.

Kuna ♣K oligi lõikest väljas (nagu kõik märgid näitasid), olekski 6♠ ristikäiguga suhteliselt tüütu leping olnud, ma ei teagi kas seda üldse võita annabki (pikk ähvardus Westi vastu kaob ära ja ruutud tuleb ka varakult sisse kasseerida, et ristid ära visata, aga selleks tuleb kõigepealt trump maha võtta ja kätte pole enam sisekuid, nii et ma arvan, et peaks taha minema, aga kuni ma pole viitsinud seda asja kuhugi double-dummysse sööta, ei julge seda 100%-se kindlusega väita). Nii et lootsin sisimas väikest plussi – Luxi klubi ja slämmid, eriti veel sellised, mis tuleb lisaks välja pakkumisele ka välja mängida. Selgus, et selles jaos olid vastased slämmi siiski jõudnud – nimelt oli teise toa lõpplepinguks koguni 7♠, kaheta. Nii et tänu sellele õnnestumisele õnnestus matš (peaaegu) viigistada.

1 comment:

  1. Pärnu bridgenädala jooxul õnnestus paar kolm korda tuvastada selline veider fakt, et sealmaal olex nagu kombex selliseid käigukontraid panna ka lihtsalt Q(J)xxxx mastidega. Ei olnud küll kontreerijatex päris tippmängijad...

    ReplyDelete