Thursday, December 9, 2010

9. detsember

Kiibitsesin BBOs NFLi matši Monte Carlo ja Savo vahel ning matši viimane jaotus osutus selliseks:



Nagu näha otsustas Südis istunud Markku Seppänen - Kari Patana definitsiooni järgi "üks tusane Kuopio vanamees" - oma lehte mitte alla hinnata, hoolimata singlis ja duublis olevatest piltidest ja see tähendas, et NS paar jõudsid geimi. Miks nad valisid justnimelt 5 risti (ja mitte 4 ärtut), ei oska ma öelda, aga iseenesest oli see täiesti pandav leping. Halb oli aga see, et padaäss oli minemas, trumbis oli kaduja ja ruutu kuningas istus lõikest väljas, ning isegi kui ärtu emand õigesti ära tabada, on sidemete olukord üsna habras.

Kuna West oli pakkumist hästi kuulanud, tegi ta avakäiguks padaässa, tõmmates padakuninga maha. Nüüd saaks lepingu taha ajada, kui lülituda kohe ruutusse, kuid West valis jätkuks pada emanda, mis osutus üsna kalliks valikuks.

Väljamängija trumpas pada kätte ja otsustas õnnelikult loobuda risti lõikamisest ning mängis seda kaks ringi ladvast ning kui emand ei kukkunud jätkas kolmanda ristiga, mis paljastas, et ka see oli Westi käes - seega oli West, kes ei olnud suutnud pakkumist avada ega 1C peale sekkuda,  välja näidanud juba kaheksa punkti mustades mastides. Ühesõnaga tähendas see seda, et ruutu kuningas on praktiliselt kindlasti lõikest väljas ja ka ärtu emanda paiknemine Westil on muutunud tõenäolisemaks (kui ei oska muud arvata, siis paiguta pildid enam-vähem võrdselt laiali).

Oli see nüüd hea kalkulatsiooni tulemus või midagi muud, Süd kasutas talle antud võimaluse täielikult ära: Viini löök ruutus, õnnestunud ärtulõige üheksa alla (antud jaotuse korral oleks leping välja tulnud ka siis, kui ärtu üheksa oleks puudu olnud) ja trumbid lõpuni, pannes Osti punastes mastides sundi.

Otseselt on Westi pada jätkamise eest raske süüdistada. Kindlasti leiab argumente, et miks võib lülitus ruutusse ohtlik olla ja kindlasti leiab ka argumente, miks see tõenäoliselt midagi ei maksa.
Ma pigem kaldun viimase variandi poole: mis saab väljamängijal ruutus olla? Kui tal on kolmene, on partneril singel ja ruutu käimine ei müü, kui tal on duubelkuningas, siis tõmmatakse partneri pilt/pildid alla, kui tal on duubel ilma kuningata, siis võib ruutu käik olla hädavajalik, et oma tihid kätte saada enne kui ruutud ärtudele kaovad (väljamängijale sama leht aga ruutu emand asendatud ärtu emandaga) ja kui tal on singel, vajab ta ruutude tegema löömiseks kahte sisekut lauda.
Võib-olla on mu eelnev analüüs natuke lihtsustatud, aga selles ma olen küll veendunud, et kindlasti oli halb teise tihisse padaemanda käimine, mis peale risti emandagi ilmnemist andis väljamängijale väga hea pildi Westi jõu kohta ja lasi õige mänguplaani valida. Kavalam oleks olnud jätkata väikese padaga või kasvõi isegi soldatiga, et oma väärtusi varjata.
Aga igatahes hästi tehtud väljamängijalt.

Teises lauas jõudsid NS tugeva risti järgnevuses, kus Nord pakkus punaseid ja Süd ristit, Südi käest 3NT-sse. Väljamängija õnneks oli padaäss Westil ja kombinatsioon selline, et West seda masti üldse ei käinud vaid tegi väljamängijale ülihästi sobiva ärtu kaheksa käigu, lõigates sellega maha partneri emanda. Hoolimata kogu sellest suurest õnnest ei olnud 3NT-d endiselt võimalik võita - pärast seda kui risti emand kahe tõmbe peale ei kukkunud, üritas väljamängija lõigata ruutut, aga kui seegi näppu läks, tuli vältimatu padalülitus ja leping läks kolmeta. Võib-olla oleks töötanud ebaaus plaan - visata kolmanda ristiga West käigule ja loota, et ta ei tõmba padaässa. Ise ma oleks ilmselt proovinud mängid nii (vähemalt post mortemis, ma ei ole kindel, et laua taga selle peale oleksin tulnud), et hüpanud avakäigule ärtu ässaga ja lõiganud teisel tihil ristit. Ilmselgelt on Westil mingi pada lõikekombinatsioon ässaga, kui ta nii konkreetselt "tellitud" padakäiku ei teinud ja ta võib endiselt üritada leida ülekäiku partneri kätte. Lisaks muidugi variant, et tõepoolest õnnestub kolmas emand maha lõigata.

No comments:

Post a Comment