Friday, December 3, 2010

3. detsember

Luxembourgi klubi tundub lume tulekuga kokku kuivavat. Kui meie 10 mintsa enne klubi algust kohale jõudsime, olime me igatahes esimesed ja hakkas tekkima juba kahtlus, kas see asi üldse toimub. Lõpuks tuli kohale ainult neli paari ja mängisime 3x10 jagu matši, vähemalt mängida oli tore. Ühes jaos pidi väljamängija üritama võita 4♠ lepingut väikese trumbi avakäiguga:

♠ K98x
♥ Ex
♦ 8xx
♣ ÄExx

♠ ES7x
♥ ÄSxx
♦ ÄEx
♣ Sx

Tõeline lõikuspidu - kas pole? Meil väljamängija võttis avakäigu (kolmandalt käelt kümme) kätte ja käis risti soldati, mis kaeti. Seejärel tuli lauast ärtuemandaga, mis võeti tagant kuningaga ja jätkati trumpäss-trump (jagus 3-2). Selle võttis ta lauda ja lõikas ruutut - ning kuna ka ruutu kuningas oli Westis, läks seegi lõikus näppu ja leping üheta.

Mänguplaani kohta võib öelda, et see oli suht lihtsakoeline ja sirgjooneline - tõlkes: "oleks saanud ka paremini". Igatahes selge on üks asi - kuni ruutu kuningas lõikub, sa reaalselt seda lepingut ei kaota (trump 3-2 oleks muidugi ka abiks, aga see selleks, kuna trumbi kvaliteet on väga hea, siis saab ilmselt ka 4-1 vastu võidelda, pealegi avakäik viitab, et trump on pigem ühtlaselt - singlist või neljasest pigem ei käida).

Peale seda kui West oli trumbi kokku lasknud oleks olnud ilmselt parim plaan mängida nii, et üritada teda sisse visata. Kui tal on 4 ärtut ja 3 ristit, siis töötab plaan, et võtta teine risti, trumbata risti ja mängida kolm ringi ärtut, visates lauast risti ja ruutu. Kui tal on 3 ärtut ja 4 ristit, siis töötab plaan, et võtta teine risti, trumbata risti, mängida kolm ringi ärtut, visates lauast ruutu ja lüües viimase (õnneks mängib West enne lauda ja neid plaane saab koos kasutada), ning seejärel visata West ristiga sisse. Kui tal on 4-4 risti ja ärtu, siis tuleb võtta risti, lüüa risti, mängida kolm ärtut visates lauast ruutu ja trumbates viimast ärtut ja seejärel visata West ristiga sisse (seda plaani ei saa kahe eelmisega koos kasutada). Ja kui sa mängid valele šansile või tal ei ole kumbki mast neljane, on sul endiselt võimalik peale sisseviskeplaanide nurjumist ruutut lõigata.

Ok, oletagem et sisseviskamine on endiselt natuke müstiline element ja väljamängija ei tunne end üleliia kindlal kui ta selliseid asju peab hakkama sooritama ja tahab jääda vana hea lõikurniiduki juurde. Sellisel juhul, nii veider kui see ka ei tundu, ei aita ei risti- ega ärtulõikus (süvaanalüüsi laskumata) veel su probleeme lahendada: hoolimata lõike istumisest või mitteistumisest on sul mastis esialgu kaks tihi - eeldusel et pilt kaetakse pildiga - ja kaks kadujat.

Kui mõlemad lõikused istuksid, ei oleks muidugi häda - võtad ära oma ässad-emandad ja seejärel lööd kordamööda ristisid ja ärtusid (keskmised trumbid olid suht ilusad) ja kui midagi väga veidrat ei juhtu, saad niimoodi 10 tihi kokku.

Kui aga üks lõikustest ei istu (75%), juhtub selline halb asi, et vastane keevitab trumbi kokku ja su saatus sõltub endiselt ruutu kuninga leidmisest - sul on 2 ristitihi, 2 ärtutihi, 4 trumbitihi (3 füüsilist + 1 löök) ja ruutu äss. Väiksed nupud ristis ja ärtus on nii väikesed, et tihipoisteks need ei saa.

Huvitav on aga see, et nii ristis kui ärtus on võimalik teoreetiliselt tihi võita intuitsioonivastase mänguplaani abil: käia kahvli alt laua duubelpildi suunas. Kui vastase pilt oli "lõikes", st. laua pilt võetakse ära, on sul seal mastis endiselt kaks tegijat olemas. Kui aga vastase pilt asub ässa taga, võib juhtuda järgmisi häid asju:

A) Tal on see kolmas - ta kas peab selle ära võtma või jääb ilma, sest see lüüakse alla
B) Tal on see neljas ja ta hüppab ette.

Kui hüpata pildiga ette, annab see automaatsed kolm tihi mastis, millest piisab lepingu ära võitmiseks, kui ei, siis noh, ebaõnn, tuleb endiselt ruutut lõigata.

Antud jao puhul siis ilmselt oleks kõige mõnusam mängida nii, et alustada risti käigust vastu soldatit (et ohlik käsi käigule ei saaks) ja seejärel ärtu vastu emandat. Probleemiks on muidugi see, et sisekud on mõnevõrra umbes - kui käia teisel tihil trumpi ja kaitse trumbi kokku ajab, siis hüpatakse nüüd väikese risti käigule kuningaga ette, käiakse ruutu läbi ja sa ei pääse enam väljaspool trumpi lauda, et äraviskeid nautida. Aga ärtus võib seda manöövrit endiselt proovida.

Reaalselt oli laua taga Westil selline leht:

♠ Äxx
♥ KTxx
♦ Kx
♣ KT9xx

ja see plaan oleks ilusasti töötanud. Samuti oleks töötanud sisseviskeplaan 4-4 peale mängimisel või ruutus duubelkuninga tagant droppimine (yeah, right!)

No comments:

Post a Comment