Wednesday, December 1, 2010

1. detsember

Kui vorm on hea ja tõenäosused töötavad sinu kasuks on vähel täitsa tore mängida. Luxi klubis eelmisel neljapäeval oli kaks sellist jagu samas lauas ja mul hakkas vastastest (sümpaatsed ja sõbralikud inimesed) peaaegu kahju.

Kõigepealt jõudsime keskeltläbi optimistlikusse 3NT-sse

♠ E2
♥ K75
♦ Ä8754
♣ E64


♠ ÄT6
♥ T8
♦ KS63
♣ ÄS85

Meie pakkumine oli (alt alustades) 1NT (14-16) - 3NT ja vastane käis välja ärtut. Lauast väike, PPV võttis emanda, käis ärtu tagasi ja VPV mängis ässa ja ajas ärtu kokku. Loomulikult tuleks hakata ruutus tihisid võtma, aga kuidas seda teha? Vaakumis on parim plaan kaks korda tõmmata, kuid minu mälu järgi oli see ainult minimaalselt parem kui teise ringi lõikus. Kuna mulle oli kaitse algusest jäänud mulje, et ärtu on vastastel 5-3 (mis ei ole muidugi väga suur asi), otsustasin siiis mängida ässa ja lõigata teisel ringil. Asi õnnestus ja edasi tuli lepingu võitmiseks ainult üheksas tihi leiutada, millega ma ka hakkama sain, tasuks 90%.

Pärast panin mastikombinatsiooni BBOs "Hand Analyzerisse", et vaadata kas mul lihtsalt vedas või ärtu jagunemise teadmine (arvamine) muudabki tõenäosusi. Sain sellise tulemuse, et ainsa olulise vahe suhtes - kas taga on Ex duublis või x singlis - võidab kahel korral tipust mängimine 20,35% ja lõikus teisel ringil 18,65%, kuid kui tagant on teada 5 ja eest 3 kaarti, tõuseb tõmbe šanss minimaalselt, 20,59% peale, kuid lõikel 23,53%-le. Nii et kuigi asi on endiselt üsna "even money", oli mu mänguplaan (kui eeldused olid õiged) korrektne. Aga see on ilmselt endiselt see koht, kus õige lahenduse leidmine sõltub pigem sellest, kas sul on hea või halb päev.


Teine jagu oli selline

♠ T76
♥ KS43
♦ 543
♣ S87

♠ ÄS8543
♥ E75
♦ ÄK
♣ E2

Lõpplepinguks oli 3♠ kui Ost oli vahepeal 3♣ga jalus olnud. Kaitse alustaski ristikäiguga, mille peale Ost karpis ära ÄK (West viskas teisele krohvi) ja käis kolmanda risti - ja nagu näha, kuna ärtu äss on puudu, pean ma trumbi lahendama ühe kadujaga.

Põhimõtteliselt on mul kolm mänguplaani

A) lüüa ette madalalt ja pärast lõigata pilt-üheksat
B) lüüa ette soldatiga ja pärast tõmmata äss
C) lüüa ette soldatiga ja kui see üle lüüakse, siis jätkata lauast kümnega

Kuna variant A mulle väga paeluv ei tundunud, siis lõin soldatiga, mis löödigi kuningaga üle ja jätkati ärtu äss - ärtu, sain lauda tihi ja Ost ei löönud kinni ja nüüd pidin valima variantide vahel, kas mängida väike ässa alla või tulla lauast kümnega. Kuigi see teine plaan on esteetiliselt märksa ilusam, leidsin, et ilmselt on suuremad šansid leida Ostilt singelhonöör või kaks kliberit kui Westilt pilt-9 duublist ja tulin väiksega. Emand kolksus ja leping tuli välja - jälle 90% (saali leping oli 3♠ üheta).

5 comments:

  1. Esimese jaotuse puhul tundub mulle, et selle, kuidas ruutut lahendada, peaks otsustama vastaste mänguklass (pluss kaitsepakkumiste olemasolu või puudumine neil). Et kaitse mängis ärtut ülalkirjeldatud viisil, on (ka keskpäraste vastaste puhul) ligi 100% kindel, et avakäigu tegijal on lisaks ärtuässale ja -sõdurile veel vähemalt üks musta masti kuningas. 1NT peale ta aga passis. Kõige tõenäolisem jaotus avakäijal, mille peale Lauri mängis, on 5431 (suurema tõenäosusega 4513, väiksema tõenäosusega 3514). Fakt, et avakäigu tegija (omades vähemalt 8 hcp) 1NT peale passis, muudab kindlasti 5431 (samuti 5521) jaotust avakäijal vähetõenäolisemaks ning samas 5332 jaotust tõenäolisemaks. Eeskätt just 5-4 või 5-5 kallismastidega püüab ju iga endast lugupidav mängija 1NT peale vahele pakkuda, sageli isegi siis kui kaitsepakkumisi pole. Et tõenäoliselt ei olnud tegemist väga tugevate vastastega, talitas Lauri ruutut lõigates aravatavasti siiski õigesti.

    Vallo.

    ReplyDelete
  2. Ma kahtlen kas see 5 ja 3 teadaoleva kaardi "Hand Analyzerisse" panek õiget tulemust annab. S.t, et kahtlemata tõenäosused muutuvad, aga vaevalt, et need 20,59% ja 23,53% täpselt õiged on. Sest kui avakäigul olnuks teine vastane, käinuks ta oma pikimat maad (nt võibolla käinuks pada, mis võinuks vabalt olla 5-3 teistpidi) ja siis on tõenäolisem, et pikem ruutu on hoopis vasakul. Ehk siis avakäijalt on pea alati teada rohkem kaarte avakäidud mastis, aga see ei tähenda, et väljamängija mastis on avakäijal alati tõenäoliselt vähem kaarte kui tema partneril.

    ReplyDelete
  3. Selle kohta oli mingi peen teooria, et kui avakäik tuleb neljasest mastist, siis ei saavat sellest suurt midagi järeldada, viiese masti olemasolu aga olevat juba siiski vihje. Kahjuks ma ei mäleta, kust ma seda lugesin.

    ReplyDelete
  4. Äkki vastupidi: kui avakäik tuli neljasest, siis avakäijal pole pikemat masti. Seega on singel tema käes väga ebatõenäoline.

    ReplyDelete
  5. Mu meelest point oli midagi sellist, et "vähemalt üks neljane mast on kõigil käes"

    ReplyDelete