Tuesday, December 14, 2010

14. detsember

Jälle üks jagu, mida ma ise pole mänginud ega pealt näinud - aga pärit on see Tallinna klubist. Pärast minule mitte teada olevat pakkumist tuli mängida ärtu geimi, ma kujutan ette, et see võis olla 1 ärtu - 4 ärtut (jagu pööratud), mäng keskmisele.

♠ 987
♥ K862
♦ E9
♣ ÄK32

♠ ÄS43
♥ ÄS543
♦ 732
♣ E

Kaitse alustas ruutukümnega partneri ässa-kuninga alla ja kolmandasse tihisse jätkas Ost (eesti tasemel mängija) väikse ruutuga, mille peale West (keskpärane mängija) end natuke aega sügas ja seejärel trumpas ärtuüheksaga. Kuna padatihi on niikuinii kadumas, tuli see üle trumbata ja edasi oli küsimus juba trumpemanda leidmises.

Väljamängija arvas, et Westi kügelemise põhjus võis olla soovimatus trumbata E9 duublist ja mängis teise ärtu tipust, paraku olid kaitse kaardid sellised:

♠ KE652____♠ T
♥ 97_______♥ ET
♦ T4_______♦ ÄKS865
♣ S874_____♣T965

Ühesõnaga hästi kaitstud Osti poolt, loomulikuna tundub hoopis pada läbikäik kolmandal tihil, mis võtab lepingu taha kui partneril on äss (või väljamängija lõikab midagi - mis ei pruugi küll päevakorras olla, kui West nt. pada suutis pakkuda, aga ma ei oma sellekohast infot), praegune mänguviis andis võimaluse eksida trumbis.

Hakkasin aga mõtlema hoopis argumente, miks võiks ikkagi trumpi lõigata, neid sai tegelikult päris mitu.

A) Täpselt E9 duublis tagantkäes on ebatõenäoline

B) Kui Ostil ei ole trumbis midagi, ei pruugi ta väikese ruutuga jätkata, kuna partneri trumpama sundimine võib väljamängija jaoks probleeme lahendada (kuigi kui ruutu on teada 6-2, kipub väljamängija pikema trumbi niikuinii Westile panema)

C) Kui Ostil on trumbis midagi, on partneri trumpama sundimine loomulik käik, et edutada trumbitihi - piisab, kui too leiab enda käest soldati

Loomulikult oleks tore topeltbluff olnud, kui taga oleks tõesti olnud E9 duublis, aga ikkagi ei tundu see nii tõenäolisena.

1 comment:

  1. Olin selles jaos samuti ost. Kolmandal ringil käisin paraku paja, kaalutledes pigem seda et kui lõikex läheb siis selline möödalöök/upper just annab väljamängijale lisainfot.
    Pada muidugi ei lõigatud, küll aga tekis mulle mõttekoht neljandal tihil kui väljamängija käest trump ässa lauale pani. Korrax tekis mõte QT-st emand visata, aga kuna lauas olid kuninga all ysna väixed kliberid siis ei tundunud võimalik olevat kombinatsioon kus emanda vise mõistlik olex olnud - vähemalt mitte ilma tempomuutuseta.

    ReplyDelete