Monday, September 13, 2010

13. september

Eile tekkis üles üks pakkumisprobleem, millega tuleb suhteliselt tihedalt rinda pista. Partner avas odavas kalli vastu 1♦ (mis tähendab seda, et ühtlase lehe puhul on tal käes 14-16), vastane pakkus üle 1NT ja mulle vaatas käes vastu leht:

♠2
♥ES984
♦T4
♣KEST5

Selles järgnevuses ja sellise lehe puhul tundub juba märksa tõenäosemana, et partneril on ebaühtlane leht ruutu mastiga, vastastel on kindlasti vähemalt kaheksane klapp padas ja seetõttu ei tundu kontreerimine enam üldse nii toreda võimalusena. Samas pole sellele ka teab mis häid alternatiive:

2♥/(2♣) oleks mittesundiv – kui partneril on tugev ja ühtlane, siis kirjutan ma geimi korstnasse
2NT sunniks geimi – kui partneril on ebaühtlane leht ilma ärtu toeta (ja miinimum), siis ma ikka tegelikult väga sinna geimi jõuda ei taha

Seega läksin lõpuks ikkagi lihtsama vastupanu teed ja kontreerisin– lõppeks võib padamast jaguneda ümber laua 4-4-4-1 ja vastastel pole kuhugi joostagi või kui partneril ikkagi on ebaühtlane leht ja miinimum, siis teeb ta lihtsalt sääred, mis seals’ ikka, saame osamängus pidama.

Edasi toimus kõik täpselt nii, nagu ma sisimas kartsingi: vastane pakkus 2♠ ja kaks passi jõudsid minuni. Panin siis südamevärinaga 3♥ lauale (sundiv) – vähemalt partner ei kontreerinud kaht pada, seega võiks tal jõudu teistes mastides olla ja kui ta ei tõsta ärtut vaid pakubki 3NT, passin läbi kuni kontrat ei tule ja kui tuleb, siis parandan 4♣-sse ja loodan parimat. 1NT pakkuja partner üllatas veel võideldes 3♠-ga (kinnitades mu arusaama, et Leol on ebaühtlane leht ja miinimum) ning Leo tõstis 4♥, mis sai kontra ja jäi mänguks.

Ühesõnaga:
1♦___1NT___DBL___2♠
p_____p_____3♥____3♠
4♥___DBL___p…

Lauda kallati:
♠K95
♥Ä632
♦KE652
♣2

(mul oli)

♠2
♥ES984
♦T4
♣KEST5

Ühesõnaga head uudised on sellised, et vastastel 3♠ ilmselt seisab (nagu leht oli, ma ei ole üldse kindel, et 4♠ taha annab võtta, sest meie vahel ühendust ei ole – tõsi küll, ka vastasel on Westi kätte saamisega väga suuri raskusi) ja meie oleme odavas tsoonis ning ilmselt lõppeb asi miinus sajaga. Tegelikult läks asi veel paremaks: ♦7 avakäigul võttis ahne Ost laua pildi tagant ässaga ja käis tagasi väikese (♦ÄS98-st), seega ma sain ♦10-ga tihi. Kuna ♥K asukoht oli üsna avalik saladus, käisin teisel tihil lihtsalt väikese ärtu vastu ässa ja viskasin ruutu teisele pildile pada minema – mille peale West krohvi viskas, +590.
Hoolimata õnnelikust lõpptulemusest tekitas see jaotus küllalt palju muremõtteid – kuidas ikkagi sellist seisu menetleda, kus partner avab 1♦ ja vastane paneb 1NT vahele. Eriti kehtib see siis, kui 1♦ ühtlane variant on tugev, sest on ikka päris suur vahe, kas partneril on 14-16 NT või nõrk ebaühtlasega (kui tal on tugev ebaühtlasega, siis tavaliselt erilisi probleeme ei teki) – lehed, mis esimese variandi puhul kvalifitseeruvad geimforsiks, võivad teise variandi ja potentsiaalse ebaklapi korral olla väärt märksa vähem.

Juurdlesin erinevate variantide üle, oletades et järgnevus on täpselt samasugune, kui laua taga oligi:

1♦ - (1NT) – DBL – (2♠)
pass – (pass)

siis ilmselt on parim hallata kokkulepet, et
A) 2NT on scrambling (no ei ole ühtegi masti, mida pakkuda sünniks või viiene kehv ärtu)
B) 3 odavat on mittesundiv
C) 3 ärtut on sundiv
D) kui sul on odavmast ja sundiv leht, tee cue
(kui vastane oli vahel kahe ärtuga, siis 2 pada on NF vähemalt neljasest)

ega seegi struktuur mulle väga ei meeldi, aga vähemalt tundub, et hoiab suurema saasta eest.

Mida ma arvan, on see, et selles seisus tuleks kuidagi kooperatiivkontrat mängida - vahel ju tahaks vastast kahes kallis trammida (eriti maksikal) - umbes stiilis, et avaja paneb ebaühtlase lehega kohe minema (kuna vastasel on üldiselt klapp, siis tavaliselt trammiga niikuinii väga rikkaks ei saa)ja pass lubab ühtlast lehte - kas siis kindlat trammi või kindlat mittetrammi - ja teine käsi peaks välja raalima, kummaga tegu on. Ning kui avajal on trahvihuvi, kuid ei ole sellist "premium" vastumängu trumbis (ntks neljane poolkesine või kolmene hea), siis annab sellega kontra ja vastaja vaatab ise, mis saama hakkab). Ainus oht on see, et vahel trammitakse vastane ära xx vastu xx-ga, nii et selle mõtte kallal peab töötama natuke

2 comments:

  1. Ühe partneriga on mul selles järgnevuses sama süsteem kokkulepitud mis vastase 1NT avangule - Cappeletti. Vabalt võib mängida ka dont'i, kellele too rohkem meeldib. Kontra tähendusi võib samuti laiendada.
    1NT avangule on meil kontra 5m-4M või tugev. Selles järgnevuses on siis "tugev" piiritletud ca 12punktiga...

    ReplyDelete
  2. Mina mängin (Lauri eeskujul) selles seisus Landyt. X on trahviks, 2C kallid, muu teine korrus nat NF.

    Aga Lauri toodud probleem nõrga sanga süsteemides on päris tõsine. Nt Meckwell on taoliste probleemide tõttu (arvatavasti) loobunud nõrgast trumbitast.

    Head lahendust võistlevas pakkumises 1♦ peale ilmselt pole. Tulebki käsitleda mitmeid erijuhte eraldi, nagu Lauri siin (1NT)-(2♠) järgnevusega on teinud.

    ReplyDelete