Thursday, October 6, 2011

6. oktoober

IMPidele mängides tuleb aeg-ajalt teha liigutusi, mis näivad instinktiivselt valed või siis vähemalt tunduvad ebamugavad. Järmises Tartu klubi jaos pidi Ostis istunud kaitsja loobuma autopiloodi pealt mängimisest, et mu ülepingutatud leping taha võtta.
Pakkumine:
S_____W_____N____E
p_____p______1
___p
2
____p______3___p
3NT___p….
Avakäiguks tegi West K

♠KES
♥ÄK943
♦763
♣K8

♦K
3NT, S
♠873
♥ET
♦JT2
♣ÄES54


Avakäigul sai partner tihi ja jätkas uue väikese ruutuga kümne alla, mis sai samuti tihi (ühesõnaga on Ä väljamängijal). Nüüd oleks aeg kokku lugeda väljamängija pildipunktid ja tihid. Punkte on tal ruutus 4, ristis 0, ärtus maksimaalselt 0 või 1 ja padas 0 või 4. Pakkumisega käib kooskõlla see variant, et tal on Ä ja siis kas on või ei ole S. Tihisid on tal üks ruutus ja kolm või neli padas. Kui ta saab ärtus viis tihi kätte, siis tuleb 3NT välja ja kuna mäng on IMPidele (ja leping on niikuinii ülepingutatud), siis on see igati paha. Seega tuleb kõik oma šansid panna variandile, et väljamängija ei saa ärtut tegema - kas partneril on Sxx või siis otsustab väljamängija topeltlõikuse kasuks (või peale kümne kukkumist lihtsalt niisama lõigata). Ja kui vastase ärtu tegema ei lähe, siis selle käigus K-le tihi andmine ei maksa mitte midagi, hoopis vastupidi, see tuleb kasuga tagasi. Veel hullem – kui väljamängijal on (vähemalt) neljane pada, ei võta ruutukäik seda lepingut mitte kuidagi enam taha, nagu sai ka praktikas tõestatud!

♠KES
♥ÄK943
♦763
♣K8

♠982
♥S85
♦KE84
♣962
3NT, S
♠T73
♥ET
♦ST2
♣ÄES54

♠Ä654
♥762
♦Ä95
♣T73

Peale ruutu tagasikäiku võtsin ma selle perforce ja peetasin esimese ärtu Osti kätte – ja kaitse saigi läbi, väljamängija saagiks jäi neli tihi kummaski kallismastis ja Ä.
Miks ma sellisesse lepingusse üldse jõudsin, selmet rahulikult 3 läbi passida? Lihtsalt vaatasin oma kaht ässa ja leidsin, et kui Leo paneb lauda lõikuse läbi (või miks mitte ka tõmbe abil) saadavad 5-6 ärtutihi, siis on sellel lepingul šansse, seda enam, et mu lehe tekstuur ütleb, et kui küsimuse alla tulevad mitte kadujad vaid tegijad, siis on mul sama head šansid saamaks 9 tihi trumbitas. Ja kuna ma leidsin, et antud kohas on risk vs reward õigustatud (kui 3 tuleb välja, siis pean ma 3NT võitma ca 40% juhtudest et nulli jääda, aga ega ka 3 õnnestumine pole kirikus maha kuulutatud, tõsi küll, kui leping läheb taha, siis pigem läheb 3 vähemata), siis pressisingi ära. Optimistlikult. Tegelikult peaks lahtise lehega siin 3 välja tulema (kui kaitse alustab ruutu lahtimängimisest, saab väljamängija tõmmata kaks trumpi ja seejärel mängida pada 3-3 jagunemisele, 13. padale kaob üks käe kadujaist) ja 3NT kaheta minema, aga selline see elu juba kord on.

No comments:

Post a Comment