Monday, October 17, 2011

17. oktoober

Pärnus lõppenud Eesti paaride karikavõistlused olid üks äärmiselt sürrealistlik turniir. Esimesel päeval mängisime enam-vähem mängu, jätsime ainult paar korda mingeid asju täis pressimata ja saime järjest piki päid ja jalgu. Teine päev meie mäng muutus kehvemaks ja tulemused paremaks ja lõpuks tõusimegi imetabasel moel 5. kohale, kusjuures turniiri lõpuks oli kõige kõrgema numbriga laud, kus me mängisime, seitsmes!

11. voorus esines järgmine jagu:



Nagu näha, on lahtise kaardiga mängides NS parimaks lepinguks 6♠, aga arusaadavalt on kahtesid kaarte vaadates soovitud lõppsihiks 6♣, kuhu enamus paare ka jõudis. Praktikas selgus, et selle välja mängimine nõudis siiski teatavat hoolt. 

Meie lauas tehti ruutukäik, mille Nordis istunud väljamängija võttis kätte ja käis pada. Ma ei tea, kas see on parem variant kui ärtulöögiga laudaminek, kahele ruutule kaks pada äraviset sooritada ja seejärel papa-mammat mängida – trumbikliberid on nadid ja viimaseks löögiks tuleb mõistatada, kas kätte võib lüüa ruutut või pada, lisaks on veel oht, et mingi kõrge kliberiga duublist vahelelöök edutab kaitsele tihi. Igatahes ei ole mul ka selle liigutuse vastu erilisi pretensioone ja midagi halba sellest ka ei olnud. Ost hüppas sinna ässaga ette ja jätkas uue padaga, mis lõikas laua ja käe ühendused väljaspool trumbimasti ära. 

Kui trump oleks 3-2, ei oleks sellest jaost enam midagi rääkida – lauas on hunnik äraviskeid ärtude jaoks ootamas, aga nüüd tuleks kindlustada trumbi 4-1 jagunemise vastu. Ja selgus, et instinktiivne mänguplaan – võtta kõigepealt ära üks kõrge trump lühemast käest – osutub antud jaotuses saatuslikuks, kuna on hoopis vaja säilitada sisekuid lauda. Meie lauas väljamängija tõmbaski ♣K, tuli ♣Ä-ga kätte ja kui paljastus 4-1 vastuistumine, siis ei olnud tal enam muud teha, kui minna kolmanda trumbiga lauda ja loota, et sealt neli võtjat läbi jooksevad (st. Westil oli alguses 4 pada ja vähemalt 3 ruutut või 3 pada ja viis ruutut ilma soldatita). Ei olnud seda õnne antud ja leping läks üheta.

Nagu juba mainitud, siis viga sai tehtud trumpkuningat tõmmates. Kuna 3-2 istumine probleeme, ei valmista, siis oleks tulnud esimene trump kätte võtta, minna teisega lauda ja kui mõlemad vastased masti panevad, tõmmata kolmas ja avada kaardid. Kui aga juhtub, et trump on 4-1, siis juhul kui neljane trump on Ostil, tuleb mängida samamoodi nagu praegugi, lootes et laua tegijatele õnnestub neli ärtut ära visata, kui aga Westil, siis jätta laua kolmas trump ülesse, ning seejärel hakata kasseerima tegijaid. Kui West mingi hetk vahele lööb, siis saab sellele käe kõrge trumbiga vastu pead anda ja lauda jäänud ristipilt aitab vastase viimase trumbi maha tõmmata ja ühtlasi on sisekuks ülejäänud laua võtjate juurde.

See oli meile päris abiks, saalis oli lisaks meie vastasele 6♣ taha käinud veel vaid üks väljamängija. Kaks paari saalis üritasid Südi käest ka 6NT-d mängida, neid mõlemat tabas selline kuri saatus, et tagant anti ♥K ja ♠Ä-ga Lightneri kontra (käi laua poolt esimesena pakutud masti) ja võeti leping lihtsalt joonelt taha.

No comments:

Post a Comment