Wednesday, October 2, 2013

2. oktoober

Väikeriikide EMilt Küprose vastu mängitud jagu, kus kohtunikud tegid minu arvates veidra otsuse:




Meie laual käis pakkumine nii:

Leo____West____Lauri____Ost
pass___pass_____2♦______3♣
DBL___4♥_____pass_____5♣
DBL__pass….

2♦ avang oli meie tüüpi „Wilkosz“ (st. 5-4st) ja Leo kontra kolmele ristile oli passi või paranda. Ma ei näinud põhjust 4♥ kontreerida (ilmselt oleksin pidanud) ja pärast seda, kui Leo oli kontreerinud 5♣, küsis West tema pool ekraani, et kas minul on nüüd pada ja ruutu. Leo vastas sellele jaatavalt, kuna arvas, et ma oleksin võinud ärtudega kontreerida (st. mitte kokkuleppeliselt vaid järelduslikult) ja nüüd millegipärast leidis nüüd West, et halvasti istuv pada on tema jaoks suurem oht kui halvasti istuv ärtu ja ei parandanud lepingut enam viide ärtusse.

Mäng käis üheta ja seejärel kutsus West uuesti kohtuniku ja seletas olukorda. Lõpuks võttis kohtunike seltskond vastu otsuse, määrata kaalutud tulemus, milleks oli 60% laua taga toimunud, 20% 5♥ ja 20% 5♥ kontraga. Kuna teise laua tulemus oli 4♥ ületihiga, +650, siis see tähendas, et me võitsime jaotusest 6 IMPi, mitte 13.


Käisin järgmisel hommikul kohtunikega suhtlemas selle jaotuse asjus, nad väitsid, et nad olid esiteks teinud mängijate seas polli, et mida nood pakuksid ja seejärel konsulteerinud ka Bermuda Bowli kohtunikega. Ja seejärel seda kõike natuke meie kahjuks ümardanud, lähtudes eeldusest, et kuna me mängime sellist brown stickerit, siis me peaksime teadma, mis parasjagu laua taga toimub ja kuna Leo kavatsus oli asuda vastaseid kontreerida, siis mina kas tahtlikult või tahtmatult kaldusin sellest kavatsusest kõrvale ning Leo ei maininud vastastele varianti, et mul võib hoopis ärtu olla (tema seletus oli vist „spade suit for sure…“). 

Ühesõnaga see kõik kõlas mu kõrvadele üpris veidralt, aga kui ma uurisin võimaluste kohta apelleerida, tabas mind uus üllatus. Nimelt sellist võimalust enam ei olevat. Selle suve Ostende rahalüpsi-EMist alates olevat apellatsioonižüriidest loobutud – kui kohtunikule tundub, et olukord on keeruline, siis konsulteerib ta oma kolleegidega ja kohtunike kolleegium võtab vastu otsuse, peale mida on mängijal küll õigus paluda see uuesti läbi vaadata, aga et tavaliselt ei ole sellel mõtet, sest kohtunikud reeglina üritavad asja võimalikult põhjalikult kaaluda (ja minu puhul viidati, et ilmselt see otsus nii jääkski). Samasugune protseduur olevat käigus ka Bermuda Bowlil. Seega ma siis ei apelleerinud. Ühest küljest on see küll ebamugav olukord, kuid teiselt poolt võttes muudab asjad mõnevõrra lihtsamaks, eks siis tuleb sellega harjuda.

10 comments:

  1. Just lõppenud BB olevat viimane, kus apellatsioone sai esitada.

    ReplyDelete
  2. Aga... halvasti istuv pada ONGI ju Westi jaoks palju suurem oht kui halvasti istuv ärtu.

    Vallo.

    ReplyDelete
  3. Võib-olla, võib-olla mitte, aga kontra viiele ristile läbi passida on veelgi suurem.

    ReplyDelete
  4. Suhteliselt jabur otsus kohtunikelt. Leo väide Lauri kallismasti suhtes saab olla ainult oletus. Milleks sellist asja karistada?

    Marek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kui see küsimus oli tõesti esitatud selliselt suunavalt siis on ju väga kerge sinna peale noogutada. Minuteada ei tohix selline küsimine eriti reeglipärane olla...

      Delete
  5. Noh, 5C pakuti sinu renoo vastas. Ja sul on seal hoopis kuningas. Ärtus tundub olevat täpselt 2 trumbikadujat (ristilepingus ei ole ärtukadujaid tõenäoliselt üldse). Ärtulepingus saavad vastased kerge vaevaga padalöögi lahti mängida (seda sageli isegi pada 5-2 korral), ristilepingus aga mitte.

    Vallo.

    ReplyDelete
  6. Sul on ristikuningas ja partneril persetäis ruutukadujaid, mida kuhugi toppida ei ole. Ärtumängus on sul kaks peaaegu kindlat trumbikadujat kui ärtu on vastas, aga kui pada on vastas, ei pruugi sul olla üle ühe ärtu- ja ühe padakaduja - kes ütleb, et padaäss puudu on? Ja kui ruutukadujaid pole, st. partneril on hea ruutu, siis saad sa oma pajad kuu külge visata.

    ReplyDelete
  7. No püüan põhjalikumalt selgitada. Kui partner parandas 4 ärtut 5 ristiks, siis on tema tüüpjaotus umbes 3037 (miks ta peaks singelärtuga parandama hakkama?) ning risti on pigem kaheksane kui kuuene. Fakt, et laua taga pakuti 5 ristit sellise kuuese mastiga, kuulub pigem kurioosumite valdkonda. Ärtulepingus on 2 kindlat trumbikadujat (ärtu ässa-kuningat partneril nüüd küll pole) ning vastasele Leo poolt antud informatsiooni põhjal (2D avajal 5+ pada) on väga tõenäoline, et kaitsel õnnestub padalöök lahti mängida. Mis mõttes ei pruugi siis kui pada vastas on, olla üle ühe ärtu-ja ühe padakaduja? Kas tahad öelda, et partneril võib sellisel juhul sellise pakkumise järel olla ärtu Ä või K ?? Ma pole arvanudki, et padaäss vastastel on, aga ärtutipud on neil küll. Teoreetliselt on võimalik, et partneril on persetäis ruutukadujaid ning teoreetlliselt on võimalik, et partneri ruutu on nii hea, et sinna õnnestub 2-3 pada minema visata. Aga... miks sa korraga need mõlemad (ja totaalselt vastukäivad) variandid välja pakkusid? Praktikas on tõde ju tõenäoliselt kuskil vahepeal-st ruutu peale õnnestub sul visata üks (võib-olla ka kaks) pada, ent sellest ei pruugi padalöögi vältimiseks piisata.

    Vallo.

    ReplyDelete
  8. 1. 5C sai tala - pigem sa arvestad sellise pakkumise järel sisse kaks trumbikadujat.
    2. 2047 on minu meelest vähemalt võrdne tüüpjaotus 3037ga võrreldes. Ja nagu näed, reaalselt oli võimalik ka kuuese ristiga 4H pealt lahkuda - kust tema teab, et sul seitsmene on? Singelpildiga, jah, tõesti on kahltane, eeldusel, et partneriga on usaldus paigas.
    3. Kuna sul tippe ei ole, siis su leht partnerile tihisid juurde ei anna. Kuna partneril ilmselt tippe on, siis tema oma sinule annab ja seega tuleb mängida sinu trumpi.
    4. Ma ei väidagi, et partneril korraga mõlemad lehed käes on, aga need on täielikult võimalikud variandid. Täpselt nagu vahepealnegi. Minu meelest oleks ebaloomulik pigem kindla variandi väljapakkumine.

    ReplyDelete
  9. 1. Milline see partneri ristimast siis olema peab, kui sinul on kuningas ning vastasel kaks trumbitihi? No mida kuradit.

    2. Jah, 2047 sama tõenäoline (või tõenäolisemgi). Aga ka sel juhul on padalöök täiesti võimalik.

    3. Sinu leht annab partnerile vähemalt kaks tihi juurde (mustad kuningad). Oluline on see, et ärtulepingus on 3 tõenäolist kadujat (kaks trumpi ja padalöök), mis ristilepingus puuduvad. Jah, võib-olla on ristilepingus ka 3 kadujat ,aga hoopis muudes mastides (nt risti, pada ja ruutu jõutihid või risti ja kaks ruutut jne), ning see pole sugugi kindel.

    4. No kõige tõenäolisem peaks ikkagi see vahepealne variant olema.

    Muide, 5C pakkumist seletaks ehk see, kui selle tegija (mõneti mõistetavalt) pidas avanguks passinud partneri 4 ärtut "mast ja toetus" tüüpi pakkumiseks. Aga kummalgi pool ekraani 4 ärtut siiski ei alerditud?

    Vallo

    ReplyDelete