Saturday, July 20, 2013

20. juuli

Jõgeva GP-l tuli ette järgmine jaotus:


Siinkohal tekkis mul küsimus, kuidas peaksid NS pildile saama oma pajaklapi, kui pakkumine algab nii, et West avab Ranna-Ruutu 1♦-ga, Nord kontreerib seda ja Ost jätab oma ärtu näitamata ja pakub 1NT.

Meie laua taga (erilised kokkulepped antud olukorra kohta puuduvad, st. ilmselt eeldame me standardselt, et kontra = tugev ja kõik muu = NAT) käis edasine pakkumine nii, et peale kaht passi otsustas Nord mitte alla anda ja pakkus 2♥, mida Süd interpreteeris kui tugevat lehte viiese ärtuga ja jätkas 2NT-ga, mis kontraga üheta läks. Punkte me sealt küll saime, aga mitte eriti palju.

Kuna ilmselgelt mu enda arvamus antud küsimuse suhtes oleks kallutatud, korraldasin küsitluse kohalike ekspertide seas – ehk ühesõnaga kuvasin neile selle jao ja küsisin, milline oleks intelligentne meetod, kuidas NS selles jaotuses ja sellise pakkumise järel 2S lepingusse jõudma peaks. Vastuseid tuli täiesti igasuguseid:

Sester: Pole nii palju punkte, et DBL öelda ning lihtülepakkumist ei ole võimalik teha. Jääb vist pakkumata.

Levenko: Nord võtab asja uue kontraga üles, Süd taandub 2♦-sse ja Nord parandab 2♥-sse, mille Süd omakorda korrigeerib kahte patta.

Maripuu: Kontra peaks olema sellises seisus neljane pada (maailmas suht standard), lisaks ise mängime veel nii, et 2♣ on kallid.

Nigul: Ma mängiks selle peale oma tavalist NT-süsteemi (DONT, Asptro, mida iganes), niikuinii 2 odavat ei peaks olema naturaalne pakkumine, sest (vastase pakkumise järgi) on meil mõlemas kallismastis vähemalt 6 kaarti. Kuna trahvikontra jaoks Südil jõudu napib, siis tõenäoliselt ütleb ta soojenduseks 2♦ ja hiljem jõutakse 2♠ lepingusse kas Nordist või Südist.

Kask: 2♠ Südilt, kus on probleem? Kui Nord kontreerib rutiinselt 2425 jaotusega, siis vahetaks ma Südi asemel partnerit.

Luks: Ega seal muud viisi polegi, kui Süd võtab kopsud õhku täis ja pakub 2♠ - paarikal võiks säärast agressiooni isegi ju ette kujutada.

Oja: Matšis on pass ja 100 ka väga hea, kui partneril ikka on 44 ♥♣ ja 12-14, siis teisel kõrgusel pressida pole justkui mõtet (kahjuks jättis ta täpsustama, et mida ikkagi paarikal, ilmselt ta kommentaar DBL and let it go (200 jaoks) ei olnud väga tõsiselt mõeldud)

Laanemäe: Mina intelligentset viisi ei näe. Kui 1NT Nordini läbi passitakse, pole tal teiseks kontraks lehte ja Südil pole ka justkui midagi, millega 1NT-le sõtta tulla, kui just mitte liigutada tahtejõu abil üks oma ristidest padade hulka ja teatada 2♠. See on igatahes intelligentsem, kui oodata Nordilt teist aktsiooni.

Kuusk: Südilt 2♠ ja ongi olemas. Ma arvan, et Südist on nii 2♠ kui pass OK ja ma isegi pakuks 2♠. Kui pardil on 3-ne pada, siis ei ole muidugi moos, aga õnneks odavas.

Mis ma ise tagantjärgi arvan, on see, et Südil peaks olema võimalus, millega ta vähemalt ühe neljase kallismastiga võidelda saaks. Kui partneri kontra garanteerib 4-3 (3-3) kallid, siis ilmselt ei ole väga hullu odavas tsoonis neljasega lihtsalt peale pressida, kui ei, siis äkki on mõttekas vastuskontrat mängida „väljavõtuks“, peale mida järgneb ujumine mingisse vähegi mängitavasse klappi. Või nagu Hendrik pakkus, mängida rahus oma 1NT süsteemi.


Samas ei tundu ka Nordi käest uue kontra mängimine kindla trahvina kõige optimaalsema moodusena. Enamasti mingite tugevate ja ühtlaste lehtedega sa ju siiski passid vastase tugeva 1NT avapakkumise ja antud olukord on sarnane. Ühesõnaga mõtteainet on…

4 comments:

  1. Mulle meeldib ka lähenemine, et kontra 1D avangule näitab tolerantsi mõlema kalli suhtes (st vähemalt 43). Sel juhul ütleksin südist 2S erilise südametunnistuspiinata, eriti maksikal. Aga muidugi eeldab sarnane lähenemine partneritevahelist kokkulepet.

    ReplyDelete
  2. Ega alati ei saagi jõuda kõige paremasse lepingusse. Aga siin sõltub kõik kokkuleppetest ja nendest kinnipidamisest:

    1. Kui palju lubab jõudu vabapositsiooni pakkumine Südist? min 6, 8 või 10? Seega jah Süd võib pakkuda 2♠ (kolmesed kallid peavad väljavõtjal ikka olema, kolmest ruutut aga mitte) või passida.

    2. Mida lubab Nordi teise käe ülepakkumine esimisel korrusel? 4 või 5-st pada? Jälle kokkuleppe koht.

    Hendriku idee on ka väga huvitav, et mängida vastaja 1NT peale neljandast käest samu kokkuleppeid, mis 1NT avangu peale 2 käest.

    ReplyDelete
  3. Mina südist ei pakux sellise kehva pajaga. Nordist ka ise teist kontrat ei panex. Kuigi mõni mu partneritest ilmselt kontreerix ka teist korda...

    ReplyDelete
  4. Konnasööjad ja makaroniõgijad pakuksid äkki canape' stiilis kohe Nordist 1♠?

    Uudistaja

    ReplyDelete