Tuesday, January 24, 2012

24. jaanuar

Teine huvitav jaotus, kus arvuti analüüsivõime kahtluse alla seati oli järgmine:

__________♠E962
__________♥ST54
__________♦4
__________♣9853
♠ÄK843__________♠S
♥Ä98763_________♥KE2
♦K8_____________♦ÄET52
♣-_______________♣7642
__________♠T75
__________♥-
__________♦S9763
__________♣ÄKEST

Siin on optimaaltulemuseks EW-le 450, aga ainult kahtesid kaarte vaadates tahaks ju ometi slämmi mängida?

Saalis jõudiski 13-st paarist 6 väiksesse ja 3 suurde slämmi ärtus, kaks mängisid geimi (üks neist kontreeritult!), üks karistas vastaseid 3♣-s ja üks piirdus tagasihoidliku 2NT lepinguga. Ärtumängijad võtsid pea üksmeelselt 11 tihi (üks piirdus kümnega), aga post mortemis leidsid mõned suurmeistrid, et ilmselt saab ikkagi kuidagi 12 tihi võtta. Me Leoga pakkusime neile küll kihlvedusid, aga elu oli neid piisavalt palju õpetanud, et nad seda vastu ei võtnud.

Väljamängija probleemiks on teadagi see, et kuna trumbis on kaduja, tuleb kuidagi kolmest Westi padakadujast vabaneda – ning kuna ruutule saab ainult ühe viske ja teist padakliberit tuleks trumbata kõrge trumbiga, siis jääb sellest kõigest väheseks. Kuigi trump on võimalik kadujata lahendada, ei aita see, kuna selle arvelt jääb puudu padalöök (ükskõik, kas Nord katab käidava ♥6 või mitte). Meie laual igatahes väljamängija lõi risti avakäigu, käis väikese ärtu kuninga alla ja triivis vaikselt üheta. 

Ühes lauas aga käis väljamäng nii, et peale ristikäigu löömist alustas väljamängija ♦K – ruutu (võimalik, et Süd oli vahelepakkumisega mõlemat odavmasti lubanud), millele Nord krohvi viskas, tahtmata oma trumbitegijaga õhku lüüa. Tagasiteel autos hakkas Kõivupuu kahtlustama, et nüüd peaks see leping juba lahtise kaardiga mänides võidetav olema ja kuigi ma olin selles suhtes esialgu skeptiline, selgus, et tal oli jumalast õigus.

Nimelt kui jätkata ♦K-ruutu, tuleb lepingu taha võtmiseks trumbata ja seejärel võib sisuliselt rohelist käia (ainult väike pada laseb lepingu välja), sest Westis on endiselt kolm kadujat ja Ostis ainult kaks tegijat, seega ei jagu äraviskeid. Ning kui lüüa üks padadest lauda, ei saa sisekupuuduse tõttu korraga ühte pada Osti kätte ära trumbata ja trumpe maha võtta ja Osti ruutusid sisse kasseerida – sa võid teha neist kolmest manöövrist omal valikul kaks, kuid sellest ei piisa.

Kui aga ruutut mitte trumbata (oletagem, et visates ristit, aga siin vahet pole), saab väljamängija kasseerida sisse oma kaks pada (teisele võib visata suvalise odavmastikaardi) ning trumbata vastamisi kaks pada ja kaks ristit. Selle manööverdamise lõpuks on käigujärg Westis ja lõppseis selline:

___________♠-
___________♥ST54
___________♦-
___________♣-
♠8_____________________♠-
♥Ä98__________________♥K
♦-_____________________♦ÄET
♣-_____________________♣-

_________Ebaoluline

Nüüd käiakse Westist viimane pada kõrge trumbi alla ja kuigi järgneva ruutukäigu võib Nord üle lüüa, peab ta eelviimasel tihil käima tagasi trumbikahvlisse!

No comments:

Post a Comment