Monday, January 23, 2012

23. jaanuar

Siin on üks double-dummy probleem – kuidas võtta taha Westi käest mängitav 4♠ leping? Lahenduse leiab altpoolt.

_________♠K2
_________♥KST4
_________♦ST2
_________♣9872
♠ÄS86_____________♠E543
♥E32______________♥Ä87
♦65_______________♦ÄE843
♣KES5____________♣4
_________♠T97
_________♥965
_________♦K97
_________♣ÄT63

Nali on nimelt selles, et seni on igal turniiril leidunud keegi, kes ei suuda nõustuda arvutipoolse analüüsiga ja väidab et see on ekslik. Erandiks ei olnud ka seekordsed meistrikad, kuigi ülaltoodud jaotuse väljatrükil oli kirjas, et optimaalne tulemus on 140 EW-ile (ehk siis 3♠ täpselt), leidus inimene, kes väitis, et kui 4♠ mängida Westi käest, siis pole selle vastu kaitset. Kuigi ka mina ei saanud aru, miks West ei peaks 10 tihi saama, usaldasin ma arvutit piisavalt, et kihlvedu pakkuda (sest seni on kõik sarnased kihlveod lõppenud arvuti võiduga) – mis ka vastu võeti. Igatahes jaotuse analüüs on selline:


Lepingu taha võtmiseks tuleb avakäiguks teha ♦S või ♦T (väike ruutu laseb lepingu välja, kuna jätab mängu hilisemas staadiumis ruutud blokki). Kui väljamängija sellele lauast väikese mängib, ei tohi Süd tukkuda, vaid peab ♦K peale panema ja ärtu läbi käima (väikse panek laseks lepingu välja). Nüüd on ruututihi käes ja ärtutihi lahti mängitud ning ristiäss püsti – ning väljamängija ei saa kahte ärtut ruutudele minema visata, sest kaduva trumbiga lüüakse vahele ja kasseeritakse igas mastis üks tihi sisse.

Kui väljamängija võtab avatihi ♦Äga ja käib ristit, peab Süd peetama (ässa panek laseks lepingu välja). Kui peale ♣K tihi saamist kolmandal tihil jätkata trumpäss-trump, võtab lepingu taha näiteks ristikäik (ka väikesest ruutust piisab, aga ♦10 laseb välja). Kui ristikäigule ärtukaduja ära visata, siis võetakse ♣Ä ja käiakse ärtu läbi. Trumbiga saab küll ristide juurde üle, et ärtu ära visata (ja ristis tuleb kolmaski tihi), aga käe kahe ärtukaduja jaoks on ainult üks trump järel ja ruutu ei lähe tegema (ja ruutu- või ärtukäigu korral on vastastel neli tihi sisse kasseerida). 
Kui ristit trumbata, pole sellestki erilist kasu – ühestki kadujast lahti ei saa ja üks trump läheb seebiks. Nüüd on küll võimalik ruutu tegema mängida (trumpemand jääb sisekuks), aga kaks ärtukadujat säiluvad.

Kui kolmandal tihil jätkata kõrge ristiga (lauast ärtu), võtab Süd selle ässaga ja käib ärtu läbi. Väljamängija võtab selle ässaga lauda ning tuleb trumpässaga kätte, et ristile viimane ärtu ära visata (muidu on neli tihi kohe minemas) ning tekib selline lõppseis (käik Westil):

________♠K
________♥KS4
________♦T2
________♣9
♠S86_________♠E53
♥E3__________♥-
♦6____________♦E843
♣5___________♣-
_______♠T9
_______♥96
_______♦K9
_______♣T

Kui väljamängija käib trumbi, võtab järgnev ristikäik lepingu koguni kaheta (ruutu ei tee ja väljamängija trumbid jooksevad kokku kui Süd tihile saab ja veel korra trumpi kokku käib), seega trumpi käia ei tohi.

Kui nüüd ruutut käia, võtab Süd tihi (st. Nord ei tohi ♦T vahele panna) ja käib ärtut, mida väljamängija trumpab. Trumpi ta endiselt mängida ei tohi (ruutu veel ei tee ja oma trumpe kokku ajadest ei piisa puhtfüüsiliselt löömisvõimsusest) ja kui ta lööb ruutu kätte ja seejärel viimase väikese trumbiga lauda kas ärtu või risti ning käib uue ruutu, lööb Süd vahele. Tihi talle jätta ei saa (2 tihi on läinud ja ♠K veel minemas), seega tuleb üle trumbata ja seda lööb Nord omakorda üle ning sunnib väljamängijat ♠E-ga trumpama, misjärel Südi kätte jääb kõrgeim trump.

Kui ruutukäigu asemel kohe midagi lauda lüüa ja alles siis ruutut käia, tekib põhimõtteliselt sama seis – mingi hetk peab Ostist ruutut käima, mida Süd lööb vahele ja seejärel sunnitakse väljamängija trumpemandaga lööma ja Süd saab trumbitihi.

No comments:

Post a Comment