Tuesday, November 15, 2011

15. november

Eile Tartu võistkondlikel tuli ette jagu, kus meie vastased piirdusid osamänguga ja meie teine paar jõudis slämmi. Nagu tavaliselt, oli ka siin õigeks lahenduseks geimi mängida. Jagu ise oli järgnev:

♠xx
♥ESTx
♦x
♣9xxxxx

♠ÄExx
♥x
♦ÄExx
♣ÄKEx
Meie vastaste lõpplepinguks jäi 2♣ (1♣ - 1♦, 1NT – 2♣, selgus et oli naturaalne ja nõrk), see tuli 11 tihiga välja. Hannes ja Vallo aga purjetasid väiksesse slämmi ristis, kus kaitse üritas neid sirgjooneliselt taha võtta, alustades ♥Ä tõmbest ja ärtu jätkust, mis võttis maha Westi kuninga. 
Nüüd on parim plaan slämmi võitmiseks trumbata ärtu, tõmmata kaks trumpi ja ruutuäss, lüüa ruutu lauda, tulla viimase trumbiga kätte ja lüüa veel üks ruutu. Kui ♦K ei ole selleks ajaks kukkunud, siis võtta lauast kõik kaardid ära ja lõpus lõigata pada, lootes parimat. Plaan võidab, kui ♠K on lõikes või ♦K on mitte pikemas kui kolmandas käes (va kui trump on 3-0 ja kolmese trumbi käes on singelruutu, mis pole kuningas). Kui mu arvestused klapivad, on selle plaani tõenäosus umbes 61%. Hannes leidis, et tema jaoks ei ole see piisavalt hea ja seetõttu võttis nõuks jagu mängida nii, et trumpas teise ärtu kõrgelt (riskides 3-0 puhul kohe kaotada) ja tõmbas laua tegijad lõpuni (trump oli 2-1), lootes vastaste äravisetest aru saada, kumba kuningat ta lõikama peaks. Isegi eeldusel, et ta selle 100% juhtudest õigesti paneb, on selle plaani tõenäosuseks 58,5% (võidab kui trump on 2-1 (78%), eeldusel, et mõlemad kuningad pole taga (75%)). Aga nagu ikka, elu on matemaatikast üle – peale äravisete nägemist otsustas ta ruutulõikuse kasuks ja õnnestunult (ning ♦K oli pikas käes, nii et trumpamine poleks töötanud), ♠K oli lõikest väljas ning me saime jaotusest 13 IMPi, selmet kaotada viis. 
Ma arvan, et isegi ebaõnnustunud ♥Ä avakäigu järel ei ole leping veel väljas kui kaitse vaevub teisel tihil trumpi lülituma, nii et kui meie plussid olid mõnevõrra teenimatud, siis vastaste miinused olid küll täiesti ausalt teenitud.

2 comments:

  1. Selle kohta sobib o"elda et pakuda tuleb enda mangutasemele vastav leping ;)

    ReplyDelete
  2. Tegelikult emeriitprofessor ei üritanud mitte lepingut sirgjooneliselt taha võtta (kaitsjatele oli öeldud, et väljamängijal on 4144 jaotus), vaid oma partneri suureks pahameeleks ta lihtsalt ei osanud peale ärtuässa sissekasseerimist millegi muuga kui ärtuga jätkata.

    Vallo.

    ReplyDelete