Friday, July 21, 2017

21. juuli - ehk siis ka ühe pildipunktiga inimene võib jääda sisseviskesse

Eile tuli Jõgeva klubis ette selline jaotus:



Avasin nõrga poolblokiga kallismastis – 2♠ olnuks 7-10 kuuesega (mu leht kvalifitseerub „nõrgaks“ küll J ) ja vastane ujus 3NT-sse.

Avakäiguks valisin ♥9 ning pärast soldatiga tihi võtmist käis Mirjam mulle tagasi ♠E, mille omakorda võttis väljamängija, kes kasseeris sisse ka ♦E. Ja nüüd läksid asjad huvitavaks – järgmise asjana pani väljamängija lauale risti pildi, mille Mirjam võttis (peetamine oleks parem) ja parema puudumisel käis väikese risti tagasi, mille väljamängija edukalt laua kümneni jooksutas.
Nüüd saaks ta lepingu võita, kui ta oma neljanda ruutu tegema mängiks (4 ruutut, 2 pada, 2 ristit ja ♥Ä), aga millegipärast otsustas ta jätkata pajaga – ilmselt polnud ta Multi omapäradega väga tuttav. Kui Mirjam sellele ristit viskas, oli ta igatahes väga pettunud näoga. Ta mängis sellele tihile väikese, mis osutus veaks: kui ta mängib tihisse suure, siis võib ta ära kasseerida oma tegijad ülejäänud kolmes mastis (lõpetades ♣ga käes) ja järgnev väike pada viskab mu oma ainukese punkti otsas sisse.


Sellest hoolimata ei olnud leping veel „täiesti“ taga. Nüüd oli minul hoolimata oma ühestainsast pildipunktist võimalik leping täis lasta sellega, et jätta end sellesse samasse sisseviskesse. Oletagem, et ma käin tagasi „loomuliku“ ärtu, mille peale väljamängija kasseerib taas sisse oma tegijad lauast, tuleb ristiga kätte ja jätkab väikese pajaga.
Ma küll pole päris kindel, et ta oleks seda osanud, kuid selliste asjade peale ei tasu kunagi loota. Igatahes jätkasin ristiga, mis hävitas väljamängija sideme käte vahel ja leping läks ilusti üheta: NIIVIISI


Kui jagu natuke tagasi kruttida, siis tol hetkel, kui Mirjam ♣Ä ära võttis, oli see tegelikult viga. Kui ta selle peetab, ei ole väljamängijal enam käiku, ta on ise sisseviskes. Mirjami argument võtmise kasuks oli see, et muidu saab väljamängija minna lauda ja käia risti teise pildi vastu ja saada nkn 2 tihi (eriti kui tempost on juba aru saada, et äss on Mirjamil) – kuid tegelikult see päris nii lihtne ei ole. Nimelt on ♥Ä ta viimane lauasisek – seda, et ♦E on singlis, on mängu käigust juba aru saada – ning ta on sunnitud ära võtma ka ♦ÄK. Selle käigus aga tekib Mirjamile juba piisavalt tegijaid, et leping taha võtta: ta saab kolm ärtut, ♣Ä ja ruutu!

No comments:

Post a Comment