Sunday, August 25, 2024

25. august 2024 - Kui eksperdil on võimalus mängida sunnile, siis ta ei lõika, VOL 2

 Inspireeritult Leo väljamängust, mida ma eelmises postituses kirjeldasin, sain ka ise sarnases situatsioonis väljamängu prooovida.

Jõudsime paaride MV finaalis 6NT lepingusse (olin lubanud 14-16 NT-d ja sellist jaotust, nagu mul oli). VPV natuke kügeles ja käis avakäiguks S-i.

KE95
ÄT
KET3
ÄST 

Ä73
KS6
98
KE754

Pärast avakäiku tundus situatsioon juba üsna meeldiv olevat – viis ristitihi, neli padatihi, kaks ärtut ja ruutu pilt annab 12 tihi kokku – ja kui ruutu läbi lastakse, võib tekkida E ja  Ä vastu mingi sunnilaadne situatsioon.

Võtsin käigu kätte ja käisin ruutut, ning saingi tihi. Seejärel võtsin ühe paja ja jätkasin ristidega (paljastus, et Westil oli neid olnud 4), lauast viskasin kaks ruutut – ning jätkasin uue pajaga, mille peale selgus, et hull inimene oli suutnud leiutada avakäigu paja duubelsoldatist, mis tähendab, et mul polnud 12-t tihi. Veel halvem, nüüd ma ei saanud enam lihtsalt uut ruutu vastu lauda käia, sest teisel ruutul polnud enam pidajat all.

Seega oli nüüd vaja leida lepingu võitmiseks tihi ärtus – ja selle jaoks oli olemas kaks varianti – kas lõikus Osti E vastu või sisseviskesund Westi vastu, kes peab hoidma Ä ja ärtu pidurit (ma ei pidanud Osti võimeliseks ruutut tempos peetama). Arusaadavalt valisin viimase variandi (sest S6-st 6NT vastu avakäigu tegemine viitas, et inimene ei tahtnud midagi muud käia) – ja kuna selgus, et Ä suhtes oli mul küll õigus, aga E oli teises käes ning Westile jäi kätte veel ruutu võtja, olingi suhteliselt varre lepingu taha käinud. Loomulikult ainsana saalis, kõik ülejäänud olid selle realiseerida suutnud, üks isegi ületihiga.

(NB hiljem hakkasin mõtlema, et nähes ÄS ja S, ning lauas 19pp minu 14-16 NT vastas, oli ruutu läbilaskmine vastaselt – mis lõpuks väga hästi toimis – üsna mõttetu liigutus, kuna partneril „ei saa“ ärtus ega ristis kõrgemat pilti olla ja siis on mul juba 12 tihi varrest lugeda. Aga noh, pilk tabloole ütles, et tal oli õigus...).

Friday, August 9, 2024

9. august 2024 - kui eksperdil on võimalik mängida sunnile, ega ta siis ju ei lõika!

Võsu teisel GP-paarikal näitas Luks järjekordselt, et slämmide väljamängimine on tema tugev külg.
Jõudsime pärast ühepoolset pakkumist ilusasse 6 lepingusse:

ÄET65
Ä543
Ä3
T6

K3
KET87
T
ÄE972

Avakäiguks tuli K, Leo võttis selle ässaga lauda ja jätkas väikese ärtuga, millele Ostilt visatud ruutu paljastas tõsiasja, et trumbis on kaduja.

Hoolimata sellest ei ole leping veel lootusetu, pealtnäha piisab lihtsalt ristilõikest – aga Leo tuvastas, et aega on selle kiire asjaga ja mängis kõigepealt K – pada, ning kui sellele Westilt tuli Sx, mis tähendab, et mast laheneb viie tihiga, tekkis hoopis uus variant lepingu võitmiseks: elminatsiooni ning sisseviskesunni abiga, kui K on hoopis Westil!

Leo elimineeris löögiga laua ruutu ja võttis kaks trumpi, lõpetades lauas, ning hakkas padategijaid mängima. West ühtegi neist lüüa ei saa, sest siis ta jääb sisseviskesse, seega pidi temagi leidma kolm äraviset – ning Leo kaardistas, kui mureliku näoga ta neid tehes on. Kuna West tundus olevat piisavalt murelik, eriti viimast äraviset tehes, järgnes pärast padade äravõtmist 11. tihil lauast trump, mis viskas ta sisse – ning eelviimasel tihil käiski ta ristit oma kuninga alt kahvlisse, täpne mäng!