Saturday, August 17, 2019

17. august - kas kehvem mänguplaan või ebaõnn?


Lõppenud Jurmala turniiri võime Leoga kanda häbiväärsete ebaõnnestumiste hulka – miski mida me tegime, ei õnnestunud ja vahepeal sekka ka mõned puterdused. Eriti ebaõnnestusime me slämmitsoonis, ei mäletagi, millal meil slämmid nii kehva protsendiga välja tulid. Üks sellistest oli kuuenda matši jaotus, kus Leo pidi leidma variandi võitmaks 6♣ lepingu.

♠ K65
♥ KST6
♦ 2
♣ T7653


♠ÄE843
♥ -
♦ÄKES
♣ÄE92

Ost oli passinud käest pakkunud meie 1♣ - 1♦ alguse peale 1♥ üle ja West toetas seda. Avakäiguks tuli ärtu ning laua kümme ajas maha emanda, Leo teadagi trumpas.

Milline on siin parim mänguplaan?


Leo valis sellise, et lõi teise ruutu lauda ja lõikas ristit emanda alla. See võeti paraku tagant kuningaga ja käidi veel üks ruutu, mida ta lõi igaks juhuks kõrgelt lauda, kuid see löödi soldatiga üle ja leping läks taha (tol hetkel polnud enam vahet, ka ärtukäik tapnuks lepingu, sest Ostil oli kolmas soldat ja see lühendaks väljamängija trumbi ära). See tähendas -14 IMPi, kui teisel laual mängiti 6♠ lepingut, mis pärast trumbi 3-2 jagumise selgumist lubas ristis ette võtta kindlustusmängu, et tõmmata äss, kavatsusega minna kolmanda pajaga lauda ja käia uus risti vastu emandat. Kui aga ässatõmme paljastas singelkuninga, lõppes manööver ületihiga.

Aga jah, kui mu esimene nördimus oli lahtunud, hakkasin mõtlema, kas Leo peaks mängima ristit nii, et tõmbab ässa, läheb lauda ja käib uue risti (võib-olla tegema hoopis ärtuekspassi,kui pilt ei kuku, sest selles seisus vajab ta risti 2-2 jagumist)või lõikama emandaga?

Mingid jaotused taanduvad välja – kuigi nagu näha, võivad sisse tulla ebatõenäolised stsenaariumid, nagu näiteks ruutu löök. Kui võtta trumbimasti vaakumis, siis jaotustega, millega "on võimalik“ midagi teha, kaotab ässa mängimine, kui eest on KSx (ehk siis taga singelkliber) ja võidab, kui taga on singelkuningas. Kui taga on singelsoldat, siis emanda mängimine võidab ületihi.

Kui trump on 2-2, siis (jättes löögiohu kõrvale), võidab emanda mängimine ületihi, kui K on lõikes, kui K on taga, siis pole vahet....

Lisaks: kui trump on 3-1, kuid singelpildiga, võib äkki mingeid probleeme tekkida, kui pada istub vastu.

Seega ilmselt  valis Leo siiski parima plaani, aga „nagu ikka“ läks kõik pekki – või olen ma midagi kahe silma vahele jätnud?

Ahjaa, kuidas peaks seda mängima siis, kui lõige läheb emanda alla ja vastane ei käi uut ärtut, jättes sulle võimaluse trumpi lõigata või tõmmata? Ilmselt õige vastus on mängida emand – kompetentne vastane lühendaks (peaks lühendama) su trumbi uue ärtukäiguga.

No comments:

Post a Comment