Wednesday, November 12, 2014

12. november

Nädal on veel noor, kuid juba on kahel päris heal slämmil päris kehvasti läinud. 

Kõigepealt selline, BBOs mängitud jaotus:

♠K4
♥ÄES3
♦ET94
♣S43

♠ÄEST3
♥K8
♦3
♣ÄKET2

Mängid 6♣ (vastased on vahepeal Osti initsiatiivil ruutuga vahele sokkinud) ja West alustab ruutuässaga ja jätkab ruutuga – kümme-soldat ning sina trumpad. Seejärel tuleb trumpäss, millele aga Ost viskab krohvi! No palju õnne….

Tegelikult on see nagu õpikunäide, kuidas trumpkontroll tagasi saada – lepingu võitmine eeldab, et Westil oleks vähemalt duubel mõlemas kallismastis. Sellisel juhul käib mäng nii, et võtad ära kaks ärtut (et West oma ärtusid ära ei loobiks) ja seejärel hakkad mängima pajategijaid. Mingi hetk West trumpad, lööd seda laua soldatiga üle ja tõmbad ta trumbi, mis nüüdseks on sinu omaga samapikkune, lihtsalt maha ning kasseerid oma pajad sisse. Meie laual väljamängija hajameelselt natuke näperdas asju ja käis taha.

Huvitav olnuks jagu ka siis, kui trumbirenoo olnuks Westil. Siis eeldanuks slämmi võitmine, et Ostil on trumbi kõrval mitte rohkem kui duubelruutu (antud pakkumise järgi võimatu, aga põhimõtteliselt). Siis on vaja pärast trumpässaga halbade uudiste saamist tõmmata kaks pada ja jätkata ärtudega. Kui Ost mõnda neist trumpab, lööd üle, võtad ära oma pajad ja viimase paja lööd soldatiga. Kui ta ei trumpa, siis teadagi mängid põhimõtteliselt samal moel, visates lihtsalt padu ärtudele.


Esmaspäeval klubis oli veel kurioossem lugu. Eriti piinlikuks teeb selle see, et mina olin väljamängija.

♠E
♥KS3
♦ÄKS854
♣E65

♠Ä742
♥E7
♦E
♣ÄK9842

Lepinguks taas 6♣ (ühepoolne pakkumine), avakäiguks ♥Ä ja uus ärtu. Kuidas mängiksid sina?

Mina tõmbasin käest kaks kõrget trumpi (jagus 3-1) ja seejärel deblokeerisin ♦E, et minna trumpemandaga lauda ja pajad minema visata. Paraku see, minu hinnangul umbes 99%-ne mänguplaan, ei töötanud, sest ruutu oli 6-0 ja mu ruutuemand löödi tagant kinni.
Kehitasin siis õlgu, leppisin ebaõnnega ja võtsin järgmise jaotuse. Kuid pärast matši teatas mu võistkonnakaaslane, kes oli selles jaos 6♣ ära võitnud (jah, me istusime ühes liinis ja saime 8:8 skoori!), et mul oli sel hetkel leping väga lihtsalt võidetav! See eeldanuks ainult üht asja – võimet lugeda oma tihisid. Nimelt ma ei vaja ju nelja ruututihi, kolmest täiesti piisab lepingu võitmiseks – 6 ristit, 2 ärtut, 3 ruutut ja ♠Ä. See oli igatahes küll piinlik lugu….

Aga sellega seoses oli õige mänguplaan hoopis selline (kui vastane oma ärtulööki ära ei andnud):

Käia trump emanda alla ja kui Ostil on neljane trump (kõik muud istumised on ebaolulised), siis lõigata trumpi ja loota parimat. St. võtta ruutuemand lauda üle, visata ärtule ja ruutudele oma padakadujaid ja kui Ost ei trumpa, lõigata ta trump maha ja kui trumpab, siis trumbata pada lauda ja lõpuks tõmmata trump maha. See eeldab, et lauast saab kaks äraviset (ruutu 5-1 ilmselt tapaks selle või siis ruutu 4-2 ja ärtu duubel Ostil, aga seda ma pole veel korralikult läbi mõelnud).

2 comments:

  1. Esimeses jaotuse 6♣ kohta: Kui Westil on viiene trump, siis piisab, kui tal on vähemalt 1 ärtu ning 2 pada. Trump äss, ärtu emand, pada kuningas, pada, pada, pada, pada ja lõpuks ärtu kuningas. Mingil hetkel on West sunnitud lööma (tal pole rohkem äraviskeid), ning siis saab trumbid maha tõmmata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, tõepoolest, isegi vaid ühest ärtust Westil piisab tõesti

      Delete