Monday, February 8, 2010

8. veebruar

Kui pakkumine on väga võistlev ja jõuab kuuendale korrusele, ning sinu asi on jõuda otsusele, kas minna tõkkesse või kaitsta, siis selle hindamiseks on olemas selline huvitav konventsioon nagu Positive Slam Double (võimalik, et tal on ka mõni muu nimi). Asi põhineb ideel, et üheta minevat slämmi pole mõtet kontreerida, kuna eeldusel, et teisest lauast tuleb geim, ei anna see juurde ühtegi IMPi kallismasti puhul (450 vs 50/100 =11; 650 vs 100/200 =13) ja ainult ühe IMPi odavmasti puhul (400 vs 50 =10; 400 vs 100 =11; 600 vs 100 =12, 600 vs 200 =13). Seega on võimalik kontrat kasutada informatsiooniedastuseks (sama kehtib ka Lightneri kontra kohta) ja seisuks, kus pakkumine on läinud kuuendale korrusele ja tekib küsimus, kas minna tõkkesse või mitte, on välja mõeldud selline kaval skeem:

1. käsi kahe kaitsetihiga kontreerib, 0-1 kaitsetihiga passib, peale mida
3. käsi 0 kaitsetihiga läheb tõkkesse ja 1 kaitsetihiga kontreerib, peale mida
1. käsi 0 kaitsetihiga läheb tõkkesse ja 1 kaitsetihiga passib.

Suurepärane mõte, kas pole?

Reaalsuses on häda selles, et sageli pole võimalik hinnata aeglasi kaitsetihisid, seda eriti pakkumata mastides ja noh, sageli ei ole arvestatud kaitsetihid asja väärt.

Meil tuli A-liigas see skeem mängu kahes jaotuses:




4 pada oli selline tüüpiline matši odava tsooni pakkumine, 5 ärtut oli ilmselt julmuriini pealt ja Leo leidis, et segases seisus on ilmselt tark 5 pada peale panna.

Kui nüüd 6 ärtut temani jõudis (ka selle pakkumise päevakohasuses ei ole ma just 100% veendunud, aga lõppeks trump on ju hea ja partner söandas viiendale kõrgusele pakkuda lahja mastiga, seega võiks tal olla väga hea ja terav kaart) tekkis tal väga loll seis: ta tahaks seda kontreerida, kuid ei saa, sest mina võin ilma kaitsetihideta sealt kuude patta minna - seega tuli passida ja laekus +200. Süsteemi tagasilöök.

Teine jagu oli märksa kurioossem:




vastaste 2NT oli FG ja ma leidsin, et ma olen kohustatud partnerile avakäigu ära näitama. Leo 5 risti oli mõistetav (tema opereerib potentsiaalse slämmi vastu)ja pani Westi ebamugavasse arvamisseisu, kus ta hea õnne peale slämmi ära pakkus. Kontreerida ma seda ei saanud (mul tõesti ei ole kahte kaitsetihi) ja kui nüüd asi Leoni jõudis, siis otsustas ta minna tõkkesse 7 ristiga - nagu ta ütles, "mitte et ma arvaks, et siit eriti teeniks, aga süsteemi harjutamiseks!". Tulemus oli ilmne -1700 (2 tihi igast mastist ja trumpkuningas), seega -7 IMPi slämmi vastu. Veel hullem - slämmi ei ole, kuna vastastel pole võimalik ruutukadujast vabaneda (ja kui olekski, siis meie teine paar mängis geimi).

Pärast teist korda tõmbasin ma selle konventsiooni süsteemikaardilt omaenda valge käekesega maha (kuigi teises tulemuses ei olnud süüdi süsteem vaid kaardihinnang) ja teatasin, et seda me enam ei mängi ning tõkkesse läheme ainult nuhhi pealt ja siis, kui me peaksime õhutõrjes olema, siis me ei kaotaks ka geimi vastu väga palju (st. arvestame -800ga kallis ja -500ga odavas).

1 comment: