Wednesday, February 17, 2010

17. veebruar

Selles A-Liiga jaotuses tekkis nii minul kui Leol pakkumises probleem, mida me kumbki kõige paremini lahendada ei suutnud (minu käes olid Nordi kaardid):



W__Lauri___E__Leo
p____1♥___2♣__DBL
p____?

Kuna mu ärtu on niivõrd tummine, oleks ilmselt parim lihtsalt seda korrata ja pakkuda 2♥. Millegipärast leidsin ma, et „tee peal“ võiks oma kolmese ruutu ka ära pakkuda – võib-olla juhtub partneril 5♦4♠ olema. Tagantjärgi tark olles tuleb möönda, et see ei olnud väga hea mõte.

W__Lauri___E__Leo
p____1♥___2♣__DBL
p____2♦___3♣___?

Nüüd on jälle Leo hädas – tal on avang vastu avangut (kuigi see tänapäeval ja eriti meie puhul midagi ei tähenda, sest me avame hea kümnega). Leo võttis vastu otsuse, et geimi ei pruugi olla (ja pealegi oleme me odavas tsoonis) ja piirdus 3♦ pakkumisega, mis antud jao puhul rahulikult kolmeta keris.

Kui minu 2♦ pakkumine on pigem lihtsalt rumaluste valdkonda kippuv, siis Leo ees olnud probleem on märksa huvitavam: võib-olla peaks ta hoopis kontraga õnne proovima? See tähendab, et väga oluline küsimus on, et mida selles kohas kontra lubaks.

Trahvikallakuga on ta kindlasti, see on selge – aga kui palju tal peab trumbis vastumängu olema või näitab ta lihtsalt lisajõudu?

Loogiliselt võttes võiks kontrat selles seisus siis mängida nii, et see on trahviks, kuid partner võiks terava jaotuse ja trumbi lühidusega sealt ära minna – lihtsalt kontreerija ei ole kindel, et geim seisab, kuid pakub avajale võimalust kasseerida sisse punktid 3♣ kontreerimise läbi.

Loomulikult on see matšis suhteliselt ohtlikum ettevõtmine kui maksikal ja antud jaotuses me ka eriti rikkaks ei saaks (läheb suure surmaga üheta) ning ma kahtlustan, et kui selline asi kokku leppida, on järgmine kord taga kaart, millega tõesti trahvida tahaks ja partner läheb lühidusega ära, aga mõtlemise koht on see kindlasti.

4 comments:

  1. Mulle tundub ka postituses pakutud tähendus teisele kontrale loogilisena - kontra panija on juba korra risti suhtes välja võtnud, seega tal väga palju ristisid olla ei saa. Kontraga näitab aga punkte ja senise pakkumise kohta hea kaitsesuunitlusega lehte.

    ReplyDelete
  2. Meil Heigoga sellises olukorras on kontra trahvietekuks (inglisekeelses terminoloogias kutsutakse seda vist "competitive dbl"-ks), kus kontreerija ütleb: "mul eil ole midagi lisada, aga mul on jõudu". Üldiselt ütleb see, et mul ei ole sulle tuge ja jõudu on vastajal 10+ või avajal 14+ HCP - loomulikult näitab see kontra ka teatavat vastaste masti tolerantsi. Kontreerija partner valib siis kas trahvimise või osamängu kolmandal.

    Aga antud juhul on küsimus, mida ütleb LAW. Leo eeldab 8-st ruutu klappi ja teatavat jõu ülekaalu ja siit edasi on juba kogemuse küsimus: kas kontreerida, eeldades, et vastased ei saa üle 8 tihi ja jättes asja partneri otsustada või ise otsustada ning minna tõenäoliselt 1-ta minevasse "tõkkesse" osamängu vastu.

    P.S Siiski tuleb tunnistada, et trahvietekud 3-ndal korrusel võivad olla vahel päris segadust tegitavad, aga kui tehtud jõu ja terava jaotuseta toovad nad rohkem sisse kui annavad ära.

    ReplyDelete
  3. Kas 2♦ asemel 2NT poleks asja lahendanud?

    ReplyDelete
  4. 2NT on ohtlik - kui juhtub partneril olema mingi 8 silma, võib kergesti trammi alla jääda. 2 ärtut miinimumi, kuid hea mastiga korrata on selles seisus ikkagi parim lahendus

    ReplyDelete