Thursday, May 26, 2011

26. mai

Kommenteerisin BBOs Tallinna Festivali kutsutute turniiri. Kuigi see oli lahjem kui kunagi varem – 34-st paarist 18 olid eestlased (seda on rohkem kui koondise valikvõistlusel!) ja väljamaalaste tase oli samuti varasemaga võrreldes väga kesine, võiks ju eeldada et vähemalt esimesel laual võib mängu moodi mängu näha. Sittagi. Trehvasin peale, kuidas suurmeistrid hankisid kätte lehe:

♠ÄSx______♠ETx
♥Tx_______♥ÄE98xx
♦ÄSTxx____♦xx
♣ÄKx_____♣xx

ja pakkumine oli lühike ja konkreetne:

1NT (15-17) – 3♥ (kuuene kahe tipuga, kõrval midagi ei ole)
pass

Nagu näha, siis sõltub lepingu saatus peamiselt sellest, et ärtus-padas ei oleks kolme kadujat (ma arvan, et see on ca 75%). Seekord oli kaks ja tulemuseks oli kümme tihi – kallis tsoonis pealeselle.

Kui nüüd pakkumise juurde tagasi tulla, siis esiteks on Westi lehega 15-17 NT-ga avamine juba lehe allahindamine – tõsi küll, punkte on 17, aga seal on viiene vägagi viisakas mast ja hunnik kontrolle. 3♥ pakkumine on jälle omakorda täielik nonsenss – sellise konventsiooni idee on jõuda geimi, kui pakutud mastis kuus tihi kokku tuleb – mida jällegi saab partner oma lehega hinnata. ETx kõrvalmastis on juba ilmselge lisaväärtus (see võib osutuda nii tihideks, piduriks kui sisekuks). Normaalne oleks Osti käega kas geim ära panna või siis kasvõi teha ülekanne 2♥-sse ja seejärel kutsuv 3♥.

Vahelepõike korras - jagu kiibitsenud Hannes arvas, et kuuese kalliga 1NT vastas on kõige mõistlikum mängida nii, et kui sa teed ülekande teisele korrusele ja see vastu võetakse, siis sellist asja nagu kutse enam ei olegi – sa kas passid, paned geimi täis (näidates õrna slämmihuvi, kuna sa ei teinud kohe neljandal korrusel ülekannet) või paned 3 kallist, mis on sundiv ja veel tugevam. Mulle tegelikult see idee täitsa meeldib.

Igatahes nüüd ei olnud enam avajal sellest pakkumisest suurt rõõmu, peale mõningast kügelemist (ilmselt käis arutelu passi ja 4♥ vahel) tõstis ta valge lipu ja passis läbi. No palju õnne.

Ühesõnaga hindasid mõlemad oma lehte siin mõnuga alla – kas see ongi siis suurmeisterlik kaardihinnang?

3 comments:

  1. Kui ma asjast õieti aru saan, siis needsamad suurmeistrid peatusid samas 4-jaotuselises minimatshis 30(!) hcp-ga osamängus. Ei saanud võistlevas pakkumises balanssi paika...

    Vallo.

    ReplyDelete
  2. jah, täpselt nii see oligi - ja lisaks sellele ronisid samas neljajaotuselises minimatšis passinud käest passinud käe vastu 5C lepingusse ja panid sellele veel reki. See küll oli suhteliselt viisakas leping - läks ainult üheta odavas tsoonis ja vastastel seisab kallis tsoonis 4H (tõsi küll, nad ilmselt ei paku seda), aga rekk tundub küll natuke liiast olevat.

    ReplyDelete
  3. ahjaa, ja huvitaval kombel sai minu poolt postitatud jagu oluliseks lõpptulemuste suhtes. 17-st lauast 15-l mängiti geimi (4H või 3NT) 10 tihiga (1 sai vist 11), ühel laual piirduti osamängu, aga turniiri hilisemad võitjad said siit kõva buusti kui nende vastased jõudsid nähtavate kaartidega 6C lepingusse (kontraga) ja kasseerisid sealt 1400 plussi, mis andis +302 IMPi saali vastu. Kokkuvõttes oli nende võidusumma 984 ja edu teise koha ees umbes 80 IMPi.

    ReplyDelete