Friday, May 20, 2011

20. mai

Sellepärast nad raisad tõkestavadki, et asi keeruliseks ajada!

Eile Luxi klubist jaotus: sul on käes (kõik odavas, esimene käsi)

♠-
♥Ä74
♦ÄKE
♣ÄKS9852

Avad tugeva ristiga ja vastased panevad jalgu 1♠ - 3♠. Selle pakkumise juures on kõige inetum see, et slämm võib endiselt seista, aga erilist ruumi siin ei ole. 

Võtad asja kontraga välja ja partner pakub sellele 3NT – ja nüüd on avanenud seis, mis pakub suuri võimalusi intuitiivbridžiks – enamus pakkumisi läheb ujumiseks kätte.

4♣ oleks naturaalne, 5♣ samuti. Huvitav, mis lehega sellised pakkumised tehtud peaksid olema (sa võid ju ka kohe 4♣/5♣ panna), ilmselt 4♣ peaks sundima ja 5♣ olema võib-olla mingi 0-4-3-6 või midagi sarnast, et mitte magada maha ärtuklappi (maksipaarika värk). Mida aga tähendaks 4♠ või 4NT???? Ma ise arvan, et 4NT peaks olema üldine kutse sest kui tahad ässa küsida, siis pakud kõigepealt oma masti (eriti kui see ei ole ärtu) ja loodad, et oinas partner ässa omades, üle 4NT nivoo ei lähe/5♣ cuebidi tegemata ei jäta, aga 4♠ tähendus on küll selline, et see võib olla mida iganes.

Kõige lihtsam oleks muidugi pakkuda 4♣, las pakkumine kulgeb omasoodu, aga vaevalt ükski partneri pakkumistest sind targemaks teeb, kui ta just 4♠ ei paku – kui ta tõstab 5♣, on tal ilmselt küll kolmene tugi, aga pole padaässa (ja ärtupiltide kohta midagi ei tea), 4♦ ja 4♥ oleksid tõenäoliselt naturaalsed ja ei aita ka just väga pilti ette saada. Seega kutsuv 4NT tundub loogilise asjade käiguna: partneril pada peab ja isegi kui tal midagi ei ole (pada STxx ja out), võib see leping välja tulla, võib-olla isegi ületihiga kui vastased kolme pada sisse ei kasseeri. Ja see sunnib partnerit vaatama ka ülejäänud mastides toimuvale (selge see, et näiteks padamarjas ei ole see väärtus, mida talt oodatakse – kuigi kui avakäik läheb padaässa alla ja ristis on tema kätte sisek, võib see päris abiks olla).

Partner pakub 4NT peale 5♦ ja nüüd on uus häda – mida kuradit SEE veel tähendab? Kas ta võttis kutse vastu ja vastas ässasid või pakkus naturaalselt oma masti. Ja kui viimast, siis on tal seal neli või viis kaarti? ÄKE olemasolu muidugi viitab viimasele variandile – eeldusel, et ta ikka pakkus masti. Kui tal on viiene ruutu, tahaks ju mängida 7 ruutut (OK, võib-olla 6 ruutut, kuigi ka see võib liiast olla), kui tal seda pole, siis on jälle ebaselge, mis on õige leping.

Igatahes sellline hädaorg tabas meid eilse turniiri esimeses jaos ja me lõpetasime 5NT-s. Sellega kaasnes halb uudis, et partneri leheks oli:

♠K65
♥ST3
♦ST643
♣73

nii et 6♦ oleks vähemalt mängitav leping, kuigi pada avakäik tekitab tõsiselt ebamugava seisu sidemete asjus – kui sa seda lööd, siis sa põhimõtteliselt loodad, et risti on 2-2 või siis 3-1 ja singli käes on duubeltrump, kui sa sellele ärtu viskad ja vastane kurikavalal kombel pada tagasi ei käi vaid lülib ärtusse (võttes maha su siseku), sõltub su lepingu saatus taas sellest, et risti kotti tuleks.

5NT-s saime me padakäigu mis võeti ässaga ja lülituti ärtusse – soldat-kuningas-äss. Kolm ruututõmmet paljastasid ruutujagunemise (ÄKE taga neljane) ja seega võis eeldada, et ka risti jaguneb 3-1 – ÄKS ees kolmene. Käe sisekutega oli teadagi selline ebameeldiv lugu, et neid ei olnud, aga kui ärtupildid on lahus, siis väike ärtu vastu kümmet lahendab selle mure – kui emandaga ette hüpata, pole kaitsel enam muid variante, kui väljamängija ärtus, padas või ruutus kätte lasta või siis ise risti kahvlisse käia! Suurepärane. Tõsi küll, üks väike nüanss veel – enne seda tuleks ristis kontrolltõmme teha, äkki on taga singelemand. Nagu oligi, +460 ja maks.

Aga mis pakkumisse puutub, siis ma tõesti ei tea, mida pakkumised peale naturaalset ja kutsuvat 4NT-d tähendada võiks. Ma ise mõtlen, et idee poolest sellele VÕIKS vastata ässasid (neljast) ja seejärel (kui võimalik) peaks cue-bid laskma partneril valida trumbimasti (või trumbita) – umbes, et viiest pakud, hea(de) neljas(t)e olemasolul paned veel 5NT ja kui midagi huvitavat ei ole, paned 6NT. Aga jälle, see kõik on nii kuradi udune… Nii et kui kellelgi on häid ideid, lasku kuulda.

5 comments:

  1. Ilmselt tuleks siinkohas mängida tavalist süsteemi vastaste tõkke peale.

    See, mida vastaste 3♠ peale pakkuda, on muidugi kokkulepete asi. Et kas X on väljavõtt lühidusega ja 3NT naturaalne pidamisega.

    Mulle meeldib Moscito raamatus olev kaitse:
    X - trahvihuvi
    3NT - Gambling, ei luba pidurit
    4m - m + ♥ NF
    4♥ - 6-ne
    4♠ - 4+ ärtu (tugev väljavõtt)
    4NT - odavad
    5m - NF

    Antud lehega ikkagi head pakkumist ei ole, nii et tuleb kuidagi väänata. Ilmselt valiksin 3NT, 4♠, 5♣, 6♣ vahel. Tegelikult näib 4♠ huvitav pakkumine - see on ainus viis 5-3 klapp üles leida mu meelest. 3NT on ka huvitav Gambling -- partner peaks oma pada pikkusest aru saama kumb selle pakkumisega pidurit lubab :)

    Pärast kontrat ning 3NT-d on 4NT ilmselt kutsuv. Aga tobe on see, et kutse vastuvõtmisel vastan mina ässasid, mitte ei näita masti. Aga ässade arv partneril on siin jaotuses marginaalse tähtsusega.

    ReplyDelete
  2. Naljakas on see, et tugeval lehel oli 4 erinevat varianti risti pakkumiseks (4♣/5♣ kas kontraga alustades või mitte), aga ei valinud neist ühtegi. See asjaolu viitab selgelt mõningatele puudustele kokkulepetes.

    ReplyDelete
  3. Küsimus pole ju kokkulepetes, ma ei pakkunud ristit sel põhjusel, et leidsin, et vastus ei tee mind eriti targemaks - võimalus oli täiesti olemas. (teisel korral - esimesel alustasin kontraga, kuna mu leht on liiga hea, et kohe masti pakkuda)
    3NT on esiteks kehv sellepärast, et kui partneril ongi pidur, võidakse see läbi lõigata (eriti kuna mõlemad vastased on pada pakkunud), ja teiseks see vist suhteliselt välistab slämmi leidmise?

    ReplyDelete
  4. Kui miskeid arendusi lepitud pole siis on mooarust ikkagi mõistlik võimalikult naturaalselt asjale läheneda. Sestap ytlex ma esimene ring kontra ja 3NT peale rahulikult 4♣
    Järgnevus kus 4NT on kutse, samas täpsustamata mille pealt või kuhu kutsutaxe kvalifitseerub tõesti ujumise musternäitex.
    Meie lauas toimux 4♣-i peale selle lehega ilmselt 4NT, mis jääx ka lepingux. Okei see eeldab nüüd tõesti erikokkuleppeid, aga kui neid pole siis tuleb ilmselt sõltumata maxipaarikast(?) leppida 5♣ lepinguga...

    Ma loen Maarja risti pakkumisest loobumise põhjendusest välja eeldusele et X ja järgnev ristipakkumine võib tähendada midagi muud kui slämmihuvi - aga mida siis? Kas tõesti põgenemist? Jääb veel üle geimieelistus NT vs mast, aga tänu maxipaarikale ma siiski eeldaxin et pealgalt geimihuvilise lehega olex loogilisem NT-ga õnne katsuda...

    ReplyDelete
  5. Ma arvaks ka, et pärast 3NT vastust on 4NT üleüldine kutse 6-te, mitte RCKB, sest seda oleks võinud kohe ka 3♠ peale teha. Ja kui partner pakkub seepeale masti, siis see on ässa vastused, sest oma masti oleks ta saanud ka 4-ndal korrusel naturaalselt pakkuda.

    Ainuke küsimus on tõepoolest, et mis oleks 4♠ avajalt? Pakuks, et migi elaja ärtuga, slämmihuvi ja ei saa muudmoodi piisavalt sundivaks end manada.
    Seejuures 3♠-4♠ oleks kahemastileht ärtuga ja läbi kontra ärtu ühemastileht ja otsid abi emmas-kummas odavas.

    ReplyDelete