Monday, February 21, 2011

22. veebruar

Neljapäeval viimases voorus ei lahendanud meie vastane väljamänguprobleemi just kõige osavamalt. Lepinguks oli 3NT ja kaardid järgnevad:

♠9543
♥KE742
♦64
♣85

♠KE2
♥Ä8
♦KS8
♣ÄKES2

West avas pakkumise Ranna-Ruutuga ja kontreeris ära 2♦ cue-bidi, ning tegi avakäiguks mingi passiivse ristikliberi. 

Nii naljakas kui see ka ei tundu, suutis meie vastane võtta 28pp-ga ja sisuliselt lahtise kaardiga mängides ainult üheksa tihi. Toimus see nii, et ta võttis avakäigu, tõmbas kolm ringi ärtut (ei jagunud, avajal oli neljane) ja käis pada marjase alla, mis tagant võeti, kasseeriti sisse neljas ärtu ja käidi uus risti ning nüüd ei olnudki väljamängijal enam muud teha kui oma ristid ja pada ära võtta ja piirduda täpse mänguga. Märkelehte avades selgus, et kõik olid saanud rohkem tihisid (kuni 12-ni välja). Väljamängija oli sellest silmanähtavalt nördinud ja kurtis partnerile, et tema küll rohkem võtta ei saanud/osanud. Mis muidugi vähemalt mind täitis paraja kahjurõõmuga, kuna tegu oli ühe mõnevõrra ennasttäis papiga, kes on mulle seetõttu ebasümpaatne ja seda lauset, kuigi ilmselgelt mõeldud oma kurva saatuse manamiseks, võtsin ma oma rikutuses tõlgendada kui tahtmatut ülestunnistust: „ma tegelikult siiski ei oska seda mängu“.

Kuigi avakäik oli väljamängija jaoks selles suhtes ebasoodne, et ühtegi tihi ega tempot ei müü (aga ega ka pada- ega ärtukäikki talle paremad pole), ei takista see siiski kuidagi 10 tihi võtmist, kuna pärast pakkumist toimub mäng sisuliselt lahtise kaardiga. Aga varajane ärtude kallale minek on igatahes viga, sealt tahaks ju tihisid hiljem juurde saada. Kui neljane ärtu on nõrgas käes, siis pole midagi parata, kui ärtu on 3-3, pole probleeme, kuid kui neljane ärtu on tugevas käes (nagu oligi), siis on võimalik too surve alla panna. Tegelikult, kui ärtu peaks 3-3 jagunema, siis koheselt ärtude peale mängides juhtub selline halenaljakas lugu, et sa jääd ise ruutus ja padas sundi (millised on su kolm äraviset?). Väga piinlik, ma ütleks.
Alustada tuleb hoopis sellest, et käid teise tihisse padakuninga, mängides endale seal tihi lahti. Tõenäoliselt West võtab selle (ei teagi, kas peetada oleks targem) ja käib tagasi midagi muud peale ruutu, mille peale karbid sisse oma viis ristit. Igatahes tekib nüüd lõppseis, kus Westil on suured mured (nende laad sõltub ta tagasikäigust).

Kui ta käis tagasi pada, siis peab ta viimase kuue kaardi seas hoidma ♦ÄE ja nelja ärtut. Lauast viskad esimesele kahele ristile pajad ja viimasele sõltuvalt vastase äraviskest – kui too viskas ruutuemanda, siis eeldad, et ta oligi kõigis mastides sunnis ja viskad lauast ärtu, kui ta ei visanud ruutuemandat, siis eeldad, et see on endiselt tema käes, viskad lauast ruutu minema ja mängid ärtudele. Kui see oli 3-3, saad oma 11 tihi (mida sa ei saanuks, kui sa end kohe soojenduseks sundi paned), kui neljane ärtu oli Westil, siis viskad talle sisse ja kui neljane ärtu oli Ostil, siis käid peale kolme ärturingi lauast ruutut ja loodad, et Westil oli käes midagi sellist, et ta peab lõpuks sulle ikkagi ruutu kahvlisse käima.

Kui ta käis tagasi ärtu, peab ta viimase kuue kaardi seas hoidma ♦ÄE ja kolme ärtut. Ristidele viskad pada-ruutu-ruutu, karbid sisse pada ja mängid ärtusid, kui selguvad halvad uudised, viskad Westile neljanda ärtuga sisse ja too käib sulle eelviimasel tihil ruutu hambusse (kui sa pada sisse ei karbi, säilib sul võimalus võtta ärtu 3-3 puhul 12. tihi sama pseudosunniga, mis risti tagasikäigu puhul, vt. altpoolt, aga ma arvan), kui neljane ärtu oli Ostil, siis viskad peale kolme ärturingi padaga välja ja loodad, et äkki saad veel ♦K tihi.  Muidugi on võimalik ka varieerida, et viskad lauast ristidele hoopis kaks pada ja ruutu või jätad padaemanda võtmata, mis kõik võivad mõnede jaotuste puhul töötada, aga kuidas täpselt, selleks tuleb kasutada lauatunnetust.

Kui ta käis tagasi risti, on seis põhimõtteliselt sama, mis ärtukäigu puhul, ainult et kuna lauda jääb üks kaart rohkem, annab see väljamängijale rohkem tegutsemisruumi. Nimelt jääb peale ristide äravõtmist lauda üks pada ja üks ruutu, ning kui nüüd ärtudele mängides peaks selguma tõsiasi, et pikk ärtu on tagakäes, võib peale kolme ärtu äravõtmist käia pada emanda alla ja padaga välja visata – ning kui tihi peab võtma West, jääb ta taas kahvlisse (ja ruutuemanda äravise ei aita, sest siis käid sa lauast ruutut ja mängid endale seal tihi lahti). Lisaks on võimalus ärtu 3-3 puhul West 12 tihi jaoks pseudosse panna. Mina soovitaks varianti, et visata padaemand singliks, visata minema ♦K ja hoida ♦S alles (või isegi mõlemad minema visata ja hoida alles väike ruutu) – kaitse PEAKS asja õigesti lahendama, aga me kõik oleme näinud, kuidas sellistes kohtades eksitakse.

Igatahes võimalusi on päris palju, kuidas seda jagu paremini kabetada, ilmselt võib veel mõne leida, kui hoolega otsida, vähemalt pole ükski neist halvem kui reaalselt valitud mänguplaan. Kaitsel on põhimõtteliselt ainult üks võimalus vastulöögiks: kui ärtu on 3-3, siis tuleb pada ära võtta, käia tagasi pada ja seejärel imiteerida sundijäämist, visates ristidele ära ♦E. Aga selle peale tuleb kõigepealt tulla ja ka siis on seda ebameeldiv teha (äkki on väljamängijal ♥Ä singlis).

No comments:

Post a Comment