Tuesday, February 1, 2011

1. veebruar

Mõnikord õnnestub ilus ja elegantne mänguplaan väga kurjal kombel ära ratsida.

♠ÄK8542
♥KE5
♦64
♣Ä7

♠3
♥Ä97643
♦ÄE532
♣3

Mängid 6♥ lepingut ♣K avakäiguga. Nüüd kui keegi tahab, siis võib seda vahepeal lahendama hakata.



Jaotuse kirja pannud tüüp (mitmekordne maailmameister) pakkus igatahes välja sellise lahenduskäigu:
Võtta avakäik ja käia trump ässa alla. Kui trump on 4-0, siis sõltub lepingu saatus pada 3-3-st – sa lööd pada tegema, lähed teise trumbiga lauda ja hakkad oma padategijaid mängima ja ruutusid viskama, mingi hetk kaitsja (ükskõik kummal oli neljane trump) lööb ja tagasikäigu võtad sa kätte, lähed teise kõrge trumbiga lauda (kui ta just ise trumpi ei käinud) ja selle käigus tõmbad maha kaitse viimase trumbi – seega sa saad kõrvalmastides neli tiputihi, kolm pada pikkustihi ja viis trumpi (või kaks pada pikkustihi ja kuus trumpi, maitseasi, kuidas neid lugeda).
Kui aga mõlemad vastased panid masti (st. trump on 3-1), siis on asi mõnes mõttes huvitavam – tuleb kindlustada selle vastu, et Westil on kolmene trump ja duubelpada (5-1 pada vastu aitaks trump 2-2 ja ruutulõikuse istumine, siis saad sa seitse trumpi ja viis tihi kõrvalmastides, aga see on oluliselt vähem tõenäoline kui trump 3-1 ja pada mitte hullemini kui 4-2). Selle jaoks tuleb kolmandal tihil käia käest väike pada ja mängida ka lauast väike – nüüd saab võtta suvalise tagasikäigu, minna trumbiga lauda, lüüa teise pada taas kätte ja minna viimase trumbiga lauda, tõmmates vastase trumbid maha ja visates neljale padale käe neli ruutut. Ilus ja elegantne.

Samas kui ma selle jaotuse Maarjale väljamänuülesandeks sokutasin, oli tema pakutud lahendus selline: „Löön teisel tihil risti kätte ja seejärel tõmban trumpässa, mis selle peale juhtub?“ 
Nojah, kui üks vastastest masti ei pane, sõltub leping täpselt sellestsamast pada 3-3 jaotumisesest, trumpkontroll selle löögiga kuhugi ei kao ja võib mängida täpselt samal moel. See ei valmistanud probleeme, järelikult tuli edasi minna plaaniga B – mõlemad vastased panevad trumpässale masti. 
„Pada ässa alla ja padalöök – kui mõlemad panevad masti, siis trumbiga lauda ja uus väike pada, mis siis saab?“.

See asjade käik pani mu juba tõsiselt mõtlema ja ma jõudsin järeldusele, et leping tuleb välja, sest ka see mänguplaan püüab kinni suvalise 4-2 padamasti! Kui kolmene trump ja duubelpada on Ostil, siis võib ta kas lüüa kinni su padakaduja või siis loobuda trumbitihist, kui kolmene trump ja duubelpada on Westil, võib ta küll sinust üle lüüa, kuid kuna ta teeb seda oma viimase trumbiga, on tal nüüd valida kahe võrdselt ebameeldiva variandi vahel: risti topeltlööki või ruutu ÄE kahvlisse!

Ühesõnaga, nii ratsitigi elegantne lahendus ära – ja mitte ainult seda, minu hinnanguil on risti löömine teisel tihil parem vähemalt kahel põhjusel.

A) See töötab ka siis, kui Westil on viiene pada, trump on 2-2 (Westil ST) ja ruutukuningas lõikub. Tõsi küll, selle tõenäosus on marginaalne, lambist pakuksin, et 1% (noh matemaatikud, arvutage välja, ilmselgelt peaks see lihtsam olema kui lepingu väljatulemisšansside rehkendamine nähes vaid ühtesid kaarte ja võistlevat pakkumist, minu mäletamist mööda on 5-1 ca 15%, 2-2 ca 40% ja ST üks kuuest võimalikust kombinatsioonist duubli jaoks), aga siiski

B) Niimoodi säilitad sa võimalused võtta kõik 13 tihi kui ärtu ja pada mõlemad jaguvad hästi. Selle tõenäosus on juba natuke parem, minu arust ca 11% (36% 3-3 ja 40% 2-2) – samas kui mõlemast käest pada peetades on väga keeruline kõiki tihisid ära võtta. Matšis see küll väga oluline ei ole, kuid ega IMPe pole ju raisata. Teoreetiliselt on variant 13 tihi võtta ka siis, kui üks kallismastidest jagub 3-3 ning ♦K on lõikes, aga ma ei suutnud välja mõelda võimalust, kuidas seda ohutult kontrollida saab.

No comments:

Post a Comment