Friday, June 8, 2018

8. juuni õhtu - mõnikord peaks 6-4 kallismastiklapiga ikkagi ka kallismasti mängima...


Ja tänasest päevast siis näide selle kohta, miks ei tasu 6-4 kallismastiklapiga NT-d mängida…

Võtsin kätte lehe

♠S74
♥ÄEST
♦S96
♣Ä62

Kuna olime odavas tsoonis, oli mul selle jaoks suurepärane avapakkumine – 1NT. Leo üllatas mind sellega, et tegi ülekande ärtusse, ilmselt oleksin võinud vastata 3♥, kuid vastasin k2♥ - 4333 tundus nõme (seda enam, et ärtu madalad honöörid on pigem raisatud).

Nüüd tõstis Leo 3♥  - kutse kuuesest ja ma leidsin, et 4♥ šansid on väga napid (see nõme 4333 taas), küll aga võiks proovida õnne 3NT-s: kolmandad soldatid võivad osutuda headeks kombinaatpiduriteks ja kuue ärtutihi abil võiks see heal päeval kotti tulla. Tellisingi 3NT, aga kuna vastane küttis paja avakäigu ja nad alustasid kuue pajatihiga, ei tulnud see välja (pange tähele, et kui vastaste käed ära vahetada, tuleks ilmselt reaalselt ka 3NT välja). 4♥ on muidugi turvaline – ja nagu oli, siis see oli ainuke tulemus vastaste liinis kogu EMi peale.



Igatahes olen nõus, et mu pakkumine on avantüristlik, aga ma tahaks osa süüd ka Leo kraesse veeretada. Nähes oma lehte nõrga 1NT vastas, siis võib ta olla 100% kindel, et 3NT ei tule (ärtutihid ei tule kotti) – seega peaks ta ikkagi 4♥ parandama. Leo arvas, et ta kartis, et keegi kontreerib ja midagi ei tule välja, sellegipoolest….

1 comment:

  1. Kuna seda jagu sai pisut Lauri palvel analüüsitud ja ta ise ilmselt ei pruugi oma saba kergitada tagasihoidliku ja avalikkuse tähelepanu vältiva inimesena, siis kokkuvõte:

    Eeldades, et partneril on ca 10-12p 6332 või 6331 on Lauri käest vaadatuna 3NT 37% ja 4H 43%, kuid 3NT vastu on võitev avakäik 1 konkreetses mastis ca 40% juhtudest ja 4H vastu ainult ca 15% juhtudest. Ning 4H vastu pole ca 50% juhtudest vahet, mis masti käia. 3NT puhul on see nii vaid 20% juhtudest. Ehk siis kaitse vea shanss on palju suurem 3NT puhul ja ilmselt kaalub selle 5-6% geimishansi vahe üles.

    Ehk siis Lauri 3NT oli avantüristlik, kuid kaval ja mitte vale. Ja tal oli täielik õigus eeldada, et partner 4+ kõrvalmastiga selle 4H-sse parandab.

    Ja Leo oleks pidanud ka seda tegema. Tema peaks eeldama Laurilt ilmselt halvemal juhul duubel pilti ärtus ja ka siis on 4H shanss 15% ja 3NT-l 8%. Ma ei usu, et parandades on eriti suurem shanss tala saada. Pigem vastased ei julge teravat ja 6-2 või pikemat kalli klappi lambist passinud partneri vastas talastada. Pika ärtu ja kaitsetihidega võib see 4-s käsi ka praegu 3NT talastada.

    Aga huvitav nüanss on see, et Leo käest vaadatuna on 9 tihi shanss 4H-s parem kui 7 tihi shanss 3NT-s (39% vs 34%). Ehk teoorias on 4HX parem leping kui 3NT ilma talata:) See küll teooria, aga selge, et selle 3NT peab 4H-ks selle lehega parandama.

    Ja jääb küsimus, et kas selle jubeda lehega Leo üldse peab mittetsoonis kutsuma. Kui Lauri oleks 2H peale superaccepti venitanud, siis muidugi probleem lahendatud, sest 4-se toe ja 12-13p vastas on Leo käest vaadatuna 4H juba 78%.

    Aga 12-13 ja duubliga on 4H vaid 15%. Samas 3-se toega juba 55%!! Metsik vahe. Ja keskmiselt statistiliselt 4H 42% 2-3-se toe vastas.

    Reaalselt peaks kutse tegemiseks 2-selt korruselt mittetsoonis tiimikal geimi shanss selle vastuvõtmise korral olema ca 10% üle nõutava 45% ehk 55%. Kui siin ka pisut kaitsevea pealt juurde loota (eriti pole põhjust nagu ülalt näha), siis ikkagi jääb Leol vähemalt 10% puudu, et kutset teha. Lisaks veel mingite 3-stega oli ka ehk superaccept võimalik.

    Seega kokkuvõttes, kuna oli tellitud analüüs, siis ka vastavalt kujuneb kokkuvõte, et Lauril välgatas geniaalsus (bulletääni saamise lisashansi jätsin veel arvestamata) ja Leo kolistas pangega kaks korda - kui kutse tegi ja siis 3NT parandamata jättis:)

    ReplyDelete