Friday, June 8, 2018

8. juuni - milleks mängida kümnest kallismastiklappi, kui võib mängida ka trumbitat?


Enne halbade asjade juurde jõudmist veel üks jagu, kus sai hästi mängitud, kuigi sellest kokkuvõttes mingit kasu ei tulnud – ehk siis eileõhtusest matšist Türgiga jagu nr 9.

Sain kätte lehe:
♠KES765
♥Ä872
♦ÄT4
♣-

Avasin 1♣ (no way ma selle lehega 1♠ pakun, eriti arvestades meie süsteemi omapära, mille puhul partner võib 8 ühtlasega passida) ja kuulsin Leolt vastust 1NT = 12+, 5+♥.

Esimene refleks oli ärtu trumbiks kokku leppida ja teha ristiga voidwood – aga leidsin, et sellega kiiret pole, milleks meil siis on süsteemis kilomeeter releesid, mis on sobivad just slämmipakkumisteks.

Alustasin 2♣ releega, mille peale Leo 2♠ lubas 6+ ärtut ühemastilehega (nüüd oleks juba kokkulepe + voidwood mõistlikum, vähemalt kui selgub, et trumpmutt on puudu, eeldad sa, et see tõmbub). Järgmised kaks releed paljastasid 3♥ tasemel, et tal on 6-2-2-3 jagu; 3♠ küsis ässa ja 3NT teatas, et üks äss on. Selle jaoks oli ka süsteemis sobilik relv olemas, 4♦ küsis ässa asukohta ja 4♥ ütles, et see on ristis. Enne 6♥ ärakeevitamist tundus veel mõistlik huvi tunda kuningate vastu, ning Leo lubas, et neid on 0 või 3. Kuigi tehniliselt mahub talle kätte ka kuningavaba leht, otsustasin siiski olla realist-optimist ja arvestada kolmega. Ning nüüd tabasin end mõttelt, et äkki peaks tihid kokku lugema – ning see paljastas tõsiasja, et parim leping on 6NT!

Nimelt kui ärtu tuleb kotti kuue tihiga, on meil 12 tihi varrest: 6 ärtut, 2 pada, 2 ruutut, 2 ristit – igas mastis on topeltpidur. Kui aga ärtu ei tooda kuus tihi, võib heal päeval juhtuda, et 12 tihi tuleb ikka kokku, kui partneril juhtub olema odavmastiemand. Lisaks on veel oht, et kuigi ärtu võib joosta, võib pada olla 4-1 ja 6♥ vastu tehakse padaäss-löök. Seega panin lepinguks 6NT.

1♣ -  1NT (12+, 5+♥)
2♣ - 2♠ (6+♥, ühemastileht)
2NT - 3♣ (6-322)
3♦  - 3♥ (6-2-2-3)
3♠ -  3NT (1 äss)
4♦ - 4♥ (♣Ä)
4♠ - 5♣ (0/3 kuningat)
6NT

Jagu oli selline:


Avakäiguks tuli ruutu ja kuigi laua avanedes mõned kulmud natuke tõusid, sai jagu läbi päris ruttu.

Pärast ruutukäiku oli leping isegi veel parem kui ma algul ette olin näinud – kuna pada jagus, ei olnud vaja ärtuemandat lõigatagi – ja kui pada oleks olnud 4-1, ässaga ees, oleks selle ♠Ä vastu toiminud Mortoni manööver: Luks saab kaks korda sinna suunda käia ja kui teisel ringil selgub halb jagunemine, on leping ikkagi garanteeritud: ärtut saab mängida nii, et „ohutus“ käes kolmas emand võtaks tihi – tal pole enam pada käia ja väljamängija kontosse jääb 5 ärtut, 2 pada, 2 ristit ja 3 ruutut.

Kahjuks kõik istus ilusti ja tulemuseks oli viik (jagu oli üldse üsna surnud, vaid Šveits proovis suurt slämmi).

No comments:

Post a Comment