Tuesday, November 2, 2010

2. november

Sattusin laupäeval BBOs ringi kooserdades Soome paaride meistrikaid kommenteerima, seal tuli ette üks jagu, mis pani jälle aju tööle. Ei saa just öelda, et see oli maailma kõige paremini välja mängitud või kaitstud jaotus, aga asja tegi huvitavaks ruutu positsioon.

Kui käik oli peale esimest nelja tihi lauas, oli väljamängija pisikese probleemi ees: kui ruutu mast jaguneb, on kõik kõige paremas korras ja enamgi veel, kuid mida teha siis kui ruutus istub vastas neljas kümme? Siis on vaja ruutude tegema mängimiseks lisasisekut kätte ja kui ristiäss asub kuninga taga, on sellega muresid. Laua taga lahendas väljamängija probleemi lihtlabase lollilõksu abil - käis emanda, mis võeti ära ja jätkati tuima näoga padaga. Ma arvan, et ma oleksin väikese risti kuninga alla käinud, sest kui ristiäss on taga, ei ole kaitsjal ju tegelikult mingit probleemi seda emandat peetada ja tahaks ometi sellest ristiässast kui potentsiaalsest sisekust padade juurde lahti saada.

Aga asi, mis mulle tegelikult huvi pakkus, oli see, et milline oleks selles seisus mänguplaani väärtus, kus sa võtaksid hoopis ruutu soldati emandaga üle ja jätkaksid uue ruutuga?

Kui vaadata ruutu masti isolatsioonis, siis soldati üle võtmine kaotab, kui ruutu on 3-3 kuid 4-2 jagunemise korral pole vahet, sest kümme kas kukub, tehes masti tegema, või siis jääb piduriks niikuinii - ja seega on ruutu masti isolatsioonis vaadates šansside vahe suhteliselt väike: 36% vs 32% soldatile tihi jätmise kasuks (duubelkümme käes taandub välja)
Kui kaitsevigu (nagu laua taga juhtus) mitte arvesse võtta, siis ruutu soldatile tihi jätmisel annavad sulle lisašansse ka sellised variandid, kui ruutus istub vastu neljas kümme ja risti äss on ees (16%) või kui Westil on viiene ruutu (Osti viiene paljastub soldatit käies ja seda seisu pole mõtet arvestada) ja risti äss on ees (3,5%) - seega tõstab see ruutu soldatile tihi jätmiseja ega vastastelgi kogu selle kabetamise peale väga mõnus olla ei ole.

Nii et siiski on parem mängida ruutu 3-3-le, kasvõi seepärast, et kuna keegi teine saalis ilmselt teist ruutut üle võtma ei hakka, siis 3-3 ruutu korral saad sa põhja ja näed lisaks sellele päris rumal välja, kuid kui sul ei ole lisasisekušanssi, sest siis oleks nende mänguplaanide vahe üsna väike ja täiesti tasuks sellist manöövrit mõnikord kaaluda.

2 comments:

  1. Näpuka tähelepanek: "ruutus istub vastas neljas 10" (mitte Soldat)

    ReplyDelete
  2. nagu kõik võivad veenduda lülitan ma nende nuppude kirjutamisel ajutegevuse välja

    ReplyDelete