Monday, November 15, 2010

15. november

Eelmisel neljapäeval toimus Luksemburgi klubis väike lõhkipakkumine:

♠ KS92
♥ S6
♦ S7643
♣ ÄK

♠ Ä
♥ ÄK7543
♦ Ä98
♣ E54

ja pakkumine käis nii (alumine käsi alustas)

1♣ (2♣) DBL 
2♥ - 3♦
3♥ - 3NT
4♥ - 4NT
5♣ - 5♥
6♥

Avakäiguks tuli ♣10 ja šansud tundusid hapud olevat - kindel kaduja trumbis ja kahest ruutust tahaks ka kuidagi lahti saada ning padadele saab neist visata ainult ühe. Lisaks on veel igasuguseid muresid sisekutega - ma ei saa mängida nii, et võtan risti, tõmban kaks trumpi, deblokeerin ♠Ä, lähen uue ristiga lauda ja tõmban padakuninga ning löön uue pada, sest isegi kui ♠E kukub kolmandast, ei ole mul enam uut lauasisekut - seega ruutu avakäik oleks olnud minu jaoks sisekute säilumise mõttes märksa sõbralikum. Otsustasin siis, et kõige reaalsem šanss lepingu võitmiseks on lahendada ärtu ilma kadujata - ja kuna selleks ühtegi ausat šanssi, siis ainuke lootus sai rajaneda "hiina lõikusel". Kuna plaan oli niikuinii kõik tihid ärtus ära võtta, jätsin ma teise ristitipu lauda ja jätkasin ♥S-ga, lootes et see jääb katmata (vastane oli piisavalt hea, et Exx-iga mitte katta). Vastane natuke aega sügas ja kattis selle siiski ära - ebaõnn. Huvitavaks muutis asja see, et tagant kukkus kümme - seega olin ma vähemalt suutnud trumbile pihta kobistada (kehakeele järgi tundus, et see ei tulnud mitte 10-9 duublist). Nüüd, kus šanss ärtu kadujata lahendada, oli luhtunud, võtsin siis kasutusse oma "ausa" plaani lepingu võitmiseks - kui Westil on duubel padaemand (ja järelikult 2-1-4-6, sest ma vajan teist ristit sisekuks). Seega padaäss, ristiga lauda ja padakunn - ja jälle ebaõnn, emand ei kukkunud ja leping läks üheta. 

Huvitav on see, et kuidas oleks pidanud ikkagi seda slämmi vältima - avaja käes on natuke palju kontrolle ja vastaja käes natuke palju jõudu, et kohe pidur peale panna? Võib-olla oleks peale 3♦ pakkumist pidanud kohe 4♥ täis hüppama, aga kui partneril juhtub olema lühike risti näiteks kolmese ärtuga, siis on niimoodi väga lihtne slämm magama panna ja ega praegugi tegelikult võitmisest väga palju puudu ei jäänud - ühe ruutu asemel oleks vaja olnud hoopis teist pada. 

Aga mõte, mis mulle pähe tuli, oli see, et võib-olla sellistes seisudes, kus tugev käsi lubab 1/4 keycardi (eriti praeguses pakkumisjärgnevuses, kus ta hunniku ärtudega kohe geimi täis ei virutanud), tuleks vaikimisi eeldada, et neid ei saa olla ainult üks ja seega ei tohiks kahte puudu olla, ning 5♥ võiks tähendada uut kutset - "vaata nüüd ise edasi, mis sul täpselt käes on". Praegusel juhul ei oleks keycardidele enam mitte midagi juurde liita ja kuna partner neid teab, oleks lihtne passida. Teoreetiliselt võiks sama põhimõte laieneda ka 0/3 keycardi peale, kuigi siis võib väike oht olla, et küsijal endal ainsatki ei juhtu olema. 

Lahendus muidugi näeb paberil ilmselt märksa parem kui tegelikus elus - paraku on ennegi ilma kolme keycardita suurde slämmi jõutud ja küllap jõutakse veel, aga tugeva risti järgnevustes võiks asjal täitsa jumet olla.


5 comments:

  1. No comments. Mis mõttega pakkuda 4NT, kui sa ei suuda eristada, kas partneril on 0 või 3 ässa? Seda ässaküsimist kasutatakse ikka liiga tihti valedel eesmärkidel. Oma olemuselt ei ole ta ju slämmipakkumismeetod vaid ikka slämmimittepakkumismeetod.

    ReplyDelete
  2. Odav-RKCB aitax siin, saad teada et ruutuga on puudu 1of5 ja emand samuti. Pärast saad ilusti veel 5H lepsis maanduda.

    ReplyDelete
  3. Mulle jällegi meeldib Lauri uus stiil - hiina lõikused, kehad ja keeled. Selmet tuima matemaatikaga tegeleda ;)

    Pakkumisteooriat kommenteerida ei oska, nagu ikka.

    ReplyDelete
  4. Seda ma arvasingi, et publikuhuvi huvides tuleb rääkida asjadest, millest igaüks aru saab (Hiina lõikus ja kehakeel).

    Aga Hendriku kommentaari kohta, et pole mõtet küsida, kui sa aru ei saa, kas partneril on kolm ässa või null, üks jaotus (leidsin selle oma põhiblogist):

    sul on käes:
    KES43
    -
    9
    ÄKES985

    partner avab 1D ja sinu 1S vastuse peale tõstab standardmeetoditega 2S - mida sa nüüd teed? Ja kui ässa küsid, saad vana hea 0/3 vastuse.

    Meie süsteemi järgi läks asi veelgi lõbusamaks, sain miinimumi, 4-4-4-1 jao ja 0/3 ässavastuse 4H nivool ja panin 4S (üldiselt geim partneri neljases on meil mänguks). Luks pongestas jupp aega, kehitas õlgu ja vastas 5C (mida iganes see tähendama pidi), kuna tegi intelligentse järelduse, et kuna ta miinimumi on juba lubanud, siis kolme ässaga on pakkumise jätkamine rangelt soovitatav. Ega tal midagi muud peale kolme ässa olnudki.

    ReplyDelete
  5. naera või puruks - nagu meie jutu jätkuks on tuttav Facebooki seinale riputanud sellise asja: http://www.varrak.ee/product/8240/

    ReplyDelete