Friday, May 28, 2010

28. mai

Tegin Tallinna Festivali kutsutute turniiri ülekandel BBOs oma debüüdi kommentaatorina. Üldiselt oli päris lõbus, aga laua taga võis näha igasugu imelikke asju. Üks jagu, mis mind hämmastas oli selline, kus mõlemas üle kantud lauas jõuti slämmi, see lasti avakäigust välja ja mõlemad väljamängijad suutsid ikkagi taha mängida.

♠EST754
♥KS4
♦E
♣962


♠ÄK8
♥T732
♦ÄKT985
♣-

Lepinguks jäi mõlemas lauas 6♠ Nordist, aga pakkumised oli üsna omapärased.
Ühes toas avas West oma kaheksase ristiga (KESTxxxx) kallis tsoonis odava vastu 3♣ ette, Nord venitas sinna 3♠ peale ja Süd hüppas 6♠ täis (ei tundu lehte vaadates üleliia utoopilise pakkumisena).

Teises lauas West passis, Nord avas 2♦ (multi) ja Süd pani 6♥ - passi või paranda. Tema õnneks oli partner samal lainel ja parandaski kuude patta.

Mõlemas lauas tuli avakäiguks ♣Ä (taha võtaks ♥Ä-♥löök, sest Westil on 2-1-2-8, kuid ega keegi väga ei kipu viiendast äss-emandast käima) ja kuna trump jaguneb 2-2, on nüüd võimalik leping ära võita, kui deblokeerida ♦E, minna trumbiga lauda, trumbata väike ruutu, minna teise trumbiga lauda ja seejärel visata ruutudele ära kõik, mis vaja, saades kokku 7 tihi trumbis ja 5 ruutus.

Kui väljamängija ei usu, et trump jaguneb 2-2, siis on tal üks alternatiivne mänguplaan lüüa ära kolm ristit ja visata ruutule ära üks ärtu ning panna ärtu õigesti või loota, et ruutu jaguneb 3-3 ja visata ära kaks ärtut (või ruutu soldat kukub singlist või duublist ja selle omajal on ka trumbirenoo) – aga selle plaani järgimiseks napib sisekuid ja sa oled sisuliselt sunnitud mängima ruutu 3-3 jagunemisele.

Sa saad lüüa avatihi ja seejärel tulla kätte ♦E-ga, et teha teine löök, kuid kolmanda löögi tegemiseks sa kätte ei pääse. Seega oled sa sunnitud käima ärtut ja lootma, et sa selle õigesti mõistatad, ning kui kaitsja käib trumpi, oled sa viimast korda lauas ja pead ruutule oma kolmanda risti viskama. Kui sa aga võtad kohe oma ruutud ära, kavatsusega neile visata kaks ärtut, et piirduda ühe ärtukadujaga ja viimane risti ära trumbata, juhtub selline halb asi et risti löömiseks kätte tulles pead sa trumpama kõrge trumbiga ja kui sa seejärel risti ära lööd, sõltud sa taas trumbi 2-2 jaotumisest – eeldusel et selle aja peale kaitsjad juba kuskil edutuse manu ei pääse. Ma viitsi mõelda, kui palju annaks juurde see, kui ♦S kukuks eeskäest teisele tõmbele, aga ega seegi kõiki probleeme ei lahendaks.

Teine alternatiivne mänguplaan on tõmmata kaks trumpi ja mängida ruutusid tipust – võidab kui trump on 2-2 ja ruutu jaguneb või siis trump on 3-1 ja lühikese trumbi käest kukub maha ♦S ning ärtu tuleb õigesti panna (iroonilisel kombel – kui trump on 3-1 ja ruutu jaguneb 3-3, siis sellest veel ei piisa, vaja on ka duubel ♥E lõikesse).
Ei viitsi küll täpseid protsente kokku lüüa, aga tundub, et trumbi 2-2 peale mängimine on kõige lihtsam ja parem. Samas Tallinna Festivalil (ärgem unustagem, et tegu oli idee poolest kutsetega turniiriga) valisid mõlemad väljamängijad lahjema mänguplaani.

Ühes lauas (seal, kus oli ühepoolne pakkumine) mängiski väljamängija nii, et lõi ristit, tuli ruutu emandaga kätte, lõi uue risti, viskas ruutu kuningale ärtu ja üritas ärtu õigesti panna – mis seekord oli võimatu – ja kui tal see oleks õnnestunud, oleks järgnev padakäik sundinud teda lootma ruutu jagunemisele. Ja teises (kus avati ette 3♣) mindi trumbitõmmete peale – mis avapakkumist arvestades on küll natuke parem plaan, kui ta oleks vaakumis, aga sellest hoolimata oleks võinud vast lihtsamalt mängida.

No comments:

Post a Comment