Wednesday, February 27, 2019

27. veebruar II - nagu elu näitab, siis mõnikord ei tasu liiga "intelligentselt" pakkuda, vaid tuleb silmad kinni panna ja vajutada


24. vooru matšis olime me Maarjaga üks kahest paarist, kes jättis slämmi pakkumata:




Kuidas see juhtus oli nii, et avasin 1♦, Maarja pani 2♦, mina 2NT, Maarja 4NT kutse. Ja kuigi ma vaatasin, et mul on jõu poolest maksimum, siis leht on kontrolli- ja kümnevaba ning passisin läbi. Slämm iseenesest otseselt ladvast ei ole (eeldab, et emb-kumb kallis jagub või tekib mingi sund), aga tuleb (kui pada oleks 4-2, mitte 5-1, oleks see märksa keerulisem jagu…). Nii et võib-olla oleksin pidanud vastu võtma.

Huvitav, kas selle jaoks on mingi kasutatav lahendus, näiteks 5NT: „partner, mul on küll maksimum, aga täiesti mõttetu leht"?

6 comments:

  1. Selle slämmi väljatulemise protsent on ju hoolimata ristimastis raiskuminevale jõule kindlasti üle 80. Lisaks emma-kumma kallismasti 3-3 jagunemisele või mingile sunnile on veel terve hulk šansse. Duubel (või singel) padaäss Ostil (sidet on piisavalt, et kaks korda vastu pada KSxx käia), ärtu duubel S10 emmas-kummas käes, ärtu singelsõdur või -kümme Westil, ruutu kolmas S109, soodne avakäik, kaitseeksimus. Aga mis toimub mängija peas, et ta 11-13 hcp (1NT avang 14-16) lubava taaspakkumise kontekstis 13 hcp miinimumiks loeb? :)

    Vallo

    ReplyDelete
  2. Seda, mis peas toimus, selle ma panin juba kirja.

    ReplyDelete
  3. OK. Veel mõned lisamärkused:

    1) Kui partneril on täpselt sama jõu ja jaotuse juures ristisõduri asemel ruutusõdur, on slämm 100%. Kui ristisõduri asemel ärtusõdur, siis samuti 100%. Praegusel õnnetul juhul (raiskuminev jõud ristis) on slämm tõepoolest ainult 80-90 %.
    2) Antud järgnevuses ei saagi (sellel konkreetsel) Südil olla palju paremat lehte kui praegu. Kui tal oleks (väga) hea 13 hcp, avaks ta ju 1NT (14-16).
    3) Nagu mismõttes on antud leht antud kontekstis (pakkumine algas 1D-2D-2NT) "täiesti mõttetu"? Praegu on partneri ruutu küll neljane, aga see on harv erand. Palju tõenäolisemalt on tema ruutu viiene (või isegi kuuene). See muudab aga ruutuemanda väga väärtuslikuks kaardiks. Pane partnerile ruutus näiteks AKSxx või KS10xx! Ma väidan, et antud kontekstis pole praegune leht kehvem kui näiteks KESx-E9xx-xx-KEx.

    Vallo

    ReplyDelete
  4. Ma küll ei vaidle, et kutse vastuvõtmine olnuks hea mõte - ehk siis peaks olema süsteemis sees selline asi, nagu "vastukutse", aga tõe huvides omaltpoolt mõned märkusedˇ(Vallo opereerib praeguse lehe ja lahtise kaardiga):

    Kaplan-Rubensi lehehindaja annab selle lehe väärtuseks 10,55, Kleinmani oma 12-; nii et maksist on see suht kaugel. Ruutumutt muidugi on väärtus.

    Lahtise kaardiga tuleb slämm muidugi enamasti ilusti välja, aga - kui käid kaks korda pada ja need mõlemad tihi saavad, mida sa siis teed? Seda tüüpi jagudes, kus kõik on paduühtlane ning leping on kõrgel, eksib tavaliselt väljamängija, mitte kaitse.

    Panin generaatorisse enda lehe vastas partneri lehe, kus on 19-21pp 2-3 pada, 2-3 ärtut, 4-5 ruutut (nii et ruutu on pikem kui risti) ja 200 jao pealt sain tulemuse, et lahtise kaardiga seisab 6NT 72% juhtudest - ja lahtine kaart eeldab, et sa paned kõik õigesti. Võimalik, et sealt saaks valimit veel kitsendada (nt. ma olen kindel, et kui Maarjal oleks 21pp ja viies ruutu, ei hakkaks ta kutsega jändamagi).

    ReplyDelete
  5. Mismõttes teeb Maarja 19 hcp ja neljase ruutuga 11-13 ühtlase vastas kutse? Isegi viiese ruutu ja 19 hcp-ga on see agressiivne (samuti neljase ruutu ja 20 hcp-ga).

    Vallo

    ReplyDelete
  6. Kaplan-Rubensi lehehindaja on väärt asi (ka mulle meeldib seda kasutada), aga... antud juhul ei anna see mõistlikku informatsiooni, sest see võtab eelduseks partneri KESKMISE lehe. Kui on olemas kitsendav tingimus, et partneril on ca 20 hcp (pool)ühtlase lehe ja keskmiselt viiese ruutuga, siis muudab see antud hõredavõitu 13 hcp väärtuse tunduvalt suuremaks kui 10,55 hcp.

    Vallo

    ReplyDelete