Thursday, February 12, 2015

13. veebruar

Vahelduseks ka pakkumisprobleem A-Liigast. Oled neljandal käel (kõik tsoonis) lehega:

♠Ä9
♥ÄK73
♦-
♣ÄKE7632

Ja pakkumine hakkab pihta:

Levenko    Maarja      Sester     Lauri
Pass            Pass            1♠          DBL
Pass              2♦             Pass        2♠
Pass*            3♦             Pass        3NT 
Pass             Pass           DBL*       ?

Levenko pass 2♠ peale pidi näitama, et NT vastu võiks pada käia, Sesteri kontra 3NT-le jälle, et käigu ruutut. Ja nüüd siis taandub asi küsimusele „kui head on Maarja ruutud?“ – kui need on piisavalt head, et masti puhtaks lõigata ei saa, siis tuleks välja võtta sinine kaart, kui aga nt. mingi Sxxxx, siis on võib-olla targem taanduda.

Tuleb tunnistada, et ma lõin araks ja taandusin 5♣-sse – ja see ühest küljest ei olnud midagi halb (tuli välja), aga paraku oli Maarja leht:

♠ET
♥852
♦ES943
♣ST4

Nii et 3NT-s ei oleks 10 tihiga probleeme. Arvestades, et teises toas lasti välja 6♣ (detaile ei mäleta, aga Olaf õhtul imestas, et kuidas nii saab), siis oleks seda hädasti vaja olnud.

Seega küsimus on, et „kuidas talitada juhul, kui 3NT saab avakäigukontra?“. See tähendab, et kas kuidagi oleks võimalik rekontrate või passide abil välja selgitada, kas vastase jaoks on mast jooksev või mitte? Endale tuleb pähe kaks varianti:

A) pass tugevast käest ei tähenda midagi, rekontra palub passida, kui vastase jaoks mast ei jookse, muidu taanduda (ilmselt nelja ristisse).
B) rekontra tugevast käest tähendab, et mängime seda, pass palub rekontreerida, kui mast vastase jaoks ei jookse ning muidu taanduda.

Kellelgi on kogemusi või teooriat?


Ahjaa, väidetavalt teisel pool ekraani ei olevat Levenko aru saanud, et kontra 3NT-le on ruutukäiguks ja arvas, et see tähendab „käi kindlasti pada!“ – ning 5♣ vastu ta käiski pajakäigu. See tundub veidrana, kuid teisest küljest jälle on seal oma loogika: Sven ei kontreerinud 3♦ pakkumist, mida ta oleks võinud teha. Nii et jälle mõtteainet, kas sellises seisus (kui sa oleks saanud kontreerida vastase mastipakkumist kolmandal kõrgusel) on ikka kontra 3NT-le avakäiguks?

4 comments:

  1. Miks peaks Levenko arvates Sester vastasele appi tulema ja 3D kontreerima? Las mängivad halba lepingut. Sester ju ometi teab, et teil on paremaid lepinguid. Oletan, et Maarja 3 ruutut oli mittesundiv. 3 trumbita peale on aga ruutukäiku nõudev kontra igati asjakohane (iseasi, kas tema ruutu selleks piisavalt hea oli),

    Vallo.

    ReplyDelete
  2. Levenko mõttekäiku ma ei tea, lihtsalt minu pool ekraani alerti ei olnud ja hilisemast (lühikesest) mõttevahetusest laua taga jäi ka selline mulje, et nad ei mõistnud kontrat ühtemoodi.

    ReplyDelete
  3. See on kahtlemata üks võimalus seda pakkumisseisu vaadata ja ma arvan, et "lambist" eeldaksin ma samuti, et partner tahab ruutukäiku. Aga samas seisu üle järgi mõeldes:
    A) Keegi ei ütle, et 3D mänguks jääb ja võib-olla on lõppleping ärtus või ristis ning sellele ei saa avakäigukontrat anda.
    B) Kui 3D mänguks jääb, siis miks mitte kontraga?
    C) Kui sul on 1S avang ja võimekus 3D kontreerida, siis võivad vastased olla üldse trammi sisenenud
    D) Kontreerides 3D ei pea sa pärast 3NT avakäiguks kontreerima, mis on märgatavalt ohutum olukord (lõppeks ei ole avakäigukontra eesmärk ju saada 800, vaid näidata partnerile õige avakäik).

    ReplyDelete
  4. Nii, mull hakkas teema huvi pakkuma, kuna mida rohkem ma sellele mõtlesin, seda rohkem tundus mulle, et kui kontra on avakäiguks, siis peaks see pigem näitama ristit. Aga loomulikult on ruutu ja pada samuti variandid. Seega tegin selle küsimuse nimel endale bridgewinnersisse kasutaja ja panin üles väikese polli, et uurida, mida inimesed maailmas - peamiselt küll Ameerikas - arvavad. Päevaga on see kogunud 85 vastust ja 16 kommentaare, eks vaadake ise. http://bridgewinners.com/article/view/double-to-3nt-what-lead-does-your-partner-expect-you-to-make-after-such-kind-of-bidding/

    (kuna ma ei mäleta, kas kasutajatunnuseta näeb vastuseid, siis hetkel on need jagunenud nii:
    68% pada
    17% risti
    10% ruutu
    5% ärtu

    ReplyDelete