Monday, September 19, 2011

19. september

Eestil jäi ka sel aastal väikeriikidelt esikoht kotti ajama, finaalis kaotati Luksemburgile (või õigemini nende Saksa-Prantsuse leegionäridele) päris pikalt. Üks sürrealistlik jagu oli selline, kus OW kaardid olid järgnevad (pööratult)

♠KE52______♠ÄS98
♥E76_______♥KST
♦-__________♦KST3
♣ÄEST74___♣K5

Nagu näha tahaksid sa nende kaartidega mängida kas 6♠ või 6♣ ja tõepoolest mõlemas toas slämmi ka jõuti (eestlased 6♠ ja Lux 6♣-sse, seega 2 IMPi Eestile). Hästi tehtud, vähemalt kui piirduda ainult tulemuse hindamisega. Eesti paari pakkumiskäik oli järgnev:


1♣*________1NT
2♣*________2♠
4♠_________4NT
5♠*________6♠

1♣ oli teadagi tugev, 1NT tõenäoliselt 8-11 või 14+ ja 2♣ otseselt ristit ei lubanud. Miks oli vaja 2♠ vastuse peale kohe 4♠ hüpata, sellest ma hästi aru ei saa, aga ju siis pidas avaja slämmivariante 8-11 vastas liiga ähmasteks (kuigi kui seal on ♠Ä, ♥K ja ♣K, siis ei tee ta 4♠ peale enam midagi), samas 14+ puhul läheb partner eeldatavalt ise edasi. No pole minu asi, aga igatahes 4♠ minu valik küll poleks. Vastaja läkski oma vaalaga edasi ja nüüd väljus pakkumine kõigist minule teadaolevaist dimensioonidest:
5♠ vastus lubas 2 keycardi ja trumpemandat, ma arvan, et parem olnuks hüpata 6♦ ja näidata ära oma renoo (5♠ puhul on oht, et partner passib, liiga suur), kuigi see võib vastastele avakäigu kätte näidata. Aga samas võimaldab see ka seitsmesse jõuda.

Ja kust kurat vastaja tõste leidis, kui 2 keycardi on puudu, on minu jaoks senini mõistatus (avajale sama leht, aga ärtu kliberi asemele ruutukliber või kasvõi ♦E ja palju õnne). No igatahes ekraanidega mäng ja las suurmeistrid pakuvad nagu ise tahavad.

Luksemburgi paari pakkumine oli ka imelik:

♠KE52______♠ÄS98
♥E76_______♥KST
♦-__________♦KST3
♣ÄEST74___♣K5


1♣__________1♦
1♠__________2♥
3♣__________3♠
3NT_________4NT
5♣__________5♠
5NT_________6♣

kuni 3♠ni olid pakkumised naturaalsed (tõenäoliselt oli 2♥ = neljanda masti sund), 3NT tähendust ma ei tea, aga igatahes ei tundu naturaalsena, aga mine neid tea, kui 2♥ juhtus naturaalne olema. 4NT pidi olema RKCB padadega, aga ilmselt avaja ei olnud kindel, kas mõni mast on kokku lepitud ja vastas ausalt, et tal on 1 või 4 ässa. 5♠ pidi siis olema kindlustuseks, et kui partneril on ainult üks keycard ei ole mõtet kõrgemale minna, niigi võib palju olla ja 5NT oli alerditud, aga ma ei kujuta ette mis see olema pidi. Ja ma kahtlustan, et kui West teaks midagi ♠E olemasolust, siis võiks ta ju suure slämmi pakkuda, sellel vähemalt šansse peaks olema. 

5 comments:

  1. Kiibitsesin neid jagusid BBOs ja imestasin isegi. Muuhulgas oli Luksi paari puhul päris pikk paus 5♠ ja 5NT vahel - vähemalt ülekandes. 5NT tähendus võix siin olla vist midagi stiilis et vali slämm.

    Meie kangelaste kohta suutsin endale ette kujutada olukorra kus 4♠ täispakkumine välistas KQ olemasolu ja seega ässavastusest loeti välja ärtu äss. Kuigi samahästi võib tegu olla ju ka ruutu ässaga. Aga isegi kui eeldada ärtu ässa, on selline lõikest slämm üsnagi meeleheitlik...

    Kusjuures kommentaatoride meelest ei olnud kummaski toas tegu küll millegi ebaloomulikuga.

    Võrdluse mõttes kiikasin ka 3-4 koha matshi nimetatud jagu, seal oli mõlemad toad piirdunud paja geimiga...

    ReplyDelete
  2. Uhh veidrad pakkumised tõesti meie suurmeistritelt, kui GF järgnevuses kohe geimi hüpatakse. Aga vähemalt kogemus ei lasknud läbi passida ja seepeale enam slämmis ja trumbis kahtlust ei olnud.

    Luxi meistrite pakkumises näikse tegemist olevat ebakõlaga. Vastupidiselt eestlastele nad teadsid ja tahtsid slämmi mängida, kuid ajasid masti kooskõlastuse untsu:
    Pärast avaja 3♣ teab vastaja, et avajal on 6-4 risti ja 3♠ on ikkagi kutse slämmi pajas, mitte kuhugi mujale.
    Tundub, et avaja antud olukorras arvas, et 3NT on "serious slam try", selle asemel, et ainult leiget huvi näidata 4♦-ga ("serious 3NT" on natuke teistsuguse järgnevuse tarbeks).
    Vastaja ei oskanud muud teha, et küsib ässasid ja kui saab 0-3 või 2+emand, siis paneb 6♠ ära.
    Edasin paistab nagu sõge rabelemine ja ju siis mõlemad arvasid, et partneri pada kvaliteet on niru ja nii slämmiks jäigi risti.

    ReplyDelete
  3. no FG järgnevuses geimi täishüppamine ei olegi nii mõtlematu tegu, see näitab täismiinimumi ja hoiatab "jätkad omal vastutusel". Iseasi et jah, selle lehega võib see olla nats ennatlik.

    ReplyDelete
  4. Jah, ma mõtlengi, et see on liiga hea leht (jaotus mõttes), et kohe geimi hüppata. Valikuid on liiga palju kuidas edasi pakkuda pärast 2♠, isegi kui partneril on 8-11:
    3♣ - näitad oma risti ära (pada näitad hiljem)
    4♦ - paja kooskõlastus + ruutu lühidus

    Mingi ühtlase lehe ja ntx tühja kolmese kõrvalmastiga võid tõesti kohe 4♠ ära pakkuda, aga siis oleksin kuri, kui partner läheb 1 keycardiga sinu kahe vastas matšis slämmi mängima.

    Ju see on stiili küsimus ja mul on siin lihtne tagantjärgi tark olla :P

    ReplyDelete
  5. SRY! pean vist vabandama (kuna ise selle 6 pressisin), aga minu jaoks oli see algusest saadik 6/7 case. Kui partneril on 18 ühtlast, on vastasel üldse kokku 6p.
    ulaf

    ReplyDelete