Friday, February 22, 2019

22. veebruar - EMi alguseks suur slämm


Kuna suuri slämme tuleb harva ette, siis neist võib ju ikka plogida? Euroopa meistrikate esimeses matšis Hispaania vastu tuli ette selline jagu:

♠ÄS6               ♠854
♥ÄEST87         ♥K
♦K73                ♦Ä54
♣T                   ♣ÄKES72

Nagu näha, siis parim leping on 7NT, ilma ühegi istumiseta on 13 tihi varrest ja reaalselt 15 tihi. Meie seda pakkuda ei suutnud, vaid jõudsime releejärgnevuses 7♣ lepingusse: Maarja avas 1♥ ja edasi sain talt teada maksimumi, täpse jaotuse ja ärtu trumbi korral 2 keycardi ja ♥E. Kuna ma ärtusoldatist midagi ei teadnud, pressisin 7♣, et äkki on ärtu vaja tegema lüüa, see tuli probleemideta välja.

Huvitav on aga see, et kuidas ikkagi intelligentselt 7NT ära pakkuda… ♥RKCB vastus oli 5♦, sellele 5♠ peaks edasi uurima kuningaid, aga mida tähendaks 5NT? Woolsey vist mängib nii, et sellistes seisudes võiks olla 5NT „meil on kõik keycardid olemas, mis sa arvad, kas meil võib suur slämm olla?“ – ja sellisel juhul kuna ärtu jookseb ilusti, saaks vastata, et „ilmselt on“, misiganes see pakkumine siis ka ei oleks.

Teine mõte, mis mul tekkis, oli see, et äkki Maarja saab eeldada, et mul on ♥K (ma ju tegin ♥RKCB) ja sellise ärtuga näeb, et 7♥ on ilmselt sama hea leping kui 7♣, seega võib parandada sinna – ja mina omakorda 7NT-sse. Aga jah, releevastajana 7. korrusel midagi parandama hakata on natuke kahtlane ettevõtmine.

Lõpuks selgus, et kõik meie mured olid pm. asjatud – Hispaania jäi teises toas võistlevas pakkumises (omavahel võistlesid, ärtud ristide vastu) 4♥ lepingusse.

2 comments:

  1. Võin sügavalt eksida, aga kuskilt meenub, et Kitil 5NT oli pigem 6NT otsimise eesmärgiga (ei lubanud ega välistanud kõikide võtmekaartide olemasolu ehk partner üle 6NT vist minna ei tohtinud). Eks ideid võib mitmeid olla säärasel manöövril: 1) lööki vältida 2) maksipaarikal mõni lisapunkt kasseerida 3) lihtsalt parema lepingu leidmine, kui materjali võib 12 tihiks jaguda ka planeeritud trumbimasti mitteistumise korral

    ReplyDelete
  2. Ma sügisel lugesin kõik Kit's Kornerid läbi (alates siis aastast 2010) ja nagu ma aru sain, siis 5NT oli jah selline "otsin lisasid" värk, kus superaccept ei olnud mitte suur slämm, vaid 6NT - juhuks kui otsija tahtis leida parimat kuut. Täpseid detaile tõesti ei mäleta.

    ReplyDelete