Friday, December 27, 2019

27. detsember - kas sinus on Sherlock Holmesi? (kaitses jaotuse kokku panemine...)


Kaitses tuleb sageli detektiivi mängida, et jaotus kokku panna. See ei pruugi alati ülilihtne olla – ja kindlasti on see vaeva nõudev, mis on ka põhjuseks, et inimesed kipuvad sageli lohakalt kaitsma. Aga kui analüüsida toimuvat, siis vahel võib päris palju kasulikku infot välja destilleerida. Ja kui sa juba tead, mis kellelgi käes on, siis on mängida juba palju lihtsam.

Järgmine Jõgeva GP jagu tekitaski vastava kaitseprobleemi.

Sul on:
♠T
♥ÄS4
♦KS97
♣ÄKS72

Sina oled West, odavas kalli vastu ja saad avada kolmandalt käelt tugeva 1♣-ga

West               Nord               Ost                  Süd
                                               Pass                Pass
1♣                   2♣ (♥+♠)        2♦ (FG, 5+)     3♦*
DBL                Pass                Pass                3♠
Pass                Pass                DBL                Pass...

Avakäiguks ♣K ja avaneb järgmine pilt:

                        ♠KE75
                        ♥K753
                        ♦ET6
                        ♣ET
♠T                                          
♥ÄS4
♦KS97
♣ÄKS72                                 ♣5
                        ♣3

Kui eeldada, et vastane on küll veidi hull (vaata tsoonsust), aga mitte päris suitsidaalne, siis kuidas siit jaotusest 500 kätte saada? Ehk siis, mis on partneril (kuningale viskate pikkust otse).

Kõigepealt jõud:

Sul ja laual on 29 pp, partner andis FG vastuse. Arvestades, et ruutu mast on keskmiste poolest hõre ja trahvikontrat 3♠ peale, siis see paneb ta kätte mõlemad puuduvad ässad. Tal võib olla küll ka ♥E või ♠S, aga arvestada kummagagi ei saa: Südi pakkumine viitab heale toele mõlemas kallismastis.

Nüüd jaotus:

Süd viitas, et tal on hea tugi mõlemale kallismastile, seega on tal vähemalt 4-4 kallid. Kui Nord keeldus kallismasti valimast ja Süd valis ise paja, siis see tähendab, et pada on tal ilmselt pikem: kui tal oleks võrdsed mastid, võiks ta veel vastutust partnerile veeretada rekontraga või pakkuda 3♥ (psühholoogiliselt kipuvad inimesed reeglina võrdsete mastidega pakkuma lähemat masti). See jätab partnerile 3-2 kallid.
Ristipikkus ei ole küll 100% kindel, ♣4 on küll puudu. Iseenesest võiks teise risti ära võtta, et pikkus kätte saada, aga kui partneril on ristiduubel, siis on tal kuuene ruutu ja nkn ei õnnestu takistada kaht ristilööki lauda, sest väljamängijal on renoo, küll aga võib ristidega jätkamine edutada mingi tihi partneri trumpüheksale, kui tal see olema juhtub. Neljasega ta peaks (kuigi ei pruugi) viskama kõrgema ristikliberi.
Seega on mõistlik eeldada, et partneril on kolmene risti (kui sa võtad ära teise risti, siis selgub, et nii tõepoolest on).  

Nüüd on vaja lugeda, kust tulevad kuus kaitsetihi: kaks ristit ja kolm ässa ülejäänud mastides on olemas, üht tihi on veel vaja, et saada oma 500 kätte.
Kui partneril on mõni kasulik ärtunupp, siis tuleb kuues tihi ärtus: väljamängijal pole neid kuhugi toppida. Aga kui tal ei ole?

Nagu ütleks Mitšurin: „Ära oota looduselt armuande!“. Kui sa oled oma analüüsis kindel (sa võid seda enam-vähem olla) ja paigutad partnerile ärtuduubli, siis on lepingu kaheta võtmine väga lihtne: jätka teisel tihil väikese ärtuga! Kui partner trumpässaga tihi saab, siis jätkab ta uue ärtuga sinu ässa alla ja kasseerib löögi sisse.

Kogu jagu oligi järgnev:

                        ♠KE75
                        ♥K753
                        ♦ET6
                        ♣ET
♠T                                           ♠Ä96
♥ÄS4                                      ♥86
♦KS97                                    ♦Ä8543
♣ÄKS72                                 ♣965
           
                        ♠S8432
                        ♥ET92
                        ♦2
                        ♣843

Kahjuks tuleb tunnistada, et me ei teinud optimaalset kaitset, vaid jätkasime teisel tihil trumbiga. Tulemuseks oli see, et väljamängijal tekkis šanss saada kaheksa tihi, kui ta suudab ♥S asukoha ära arvata – ja ta suutis. +200 ei olnud just väga hea resultaat, kuna EW liinis geim seisab (kuigi seda on mõnevõrra ebamugav mängida), saime 14 punkti 34-st. +500 oleks olnud 28/34

No comments:

Post a Comment