Saturday, November 21, 2015

21. november

Paraku ei oska üsna paljud bridžimängijad normaalselt käituda – st. kipuvad baromeeterturniiril laua taga jaotusi arutama ja sellest tulenevalt võib info lekkida kõrvallaudadesse. Huvitaval kombel jääb neil arutajatel sageli enda arust õigust ülegi… 


Igatahes tuvastasin, et vahepeal on Bridžiliidu Eetikakomisjon töös olnud – ja seekord siis on tegevad olnud suured nimed. Ehk siis juhtunud paaride karikavõistlusel selline juhtum, et Sven tõstis Maksi vastu ülikahtlase lehega 5♥ pakkumise 6♥-sse. Maks kahtlustas illegaalse informatsiooni ära kasutamist – mida võis kinnitada ka see, et kõrvallauast kahtlane kommentaar tõepoolest oli aset leidnud. 

Igatahes Eetikakomisjon sai kõigepealt avalduse Maksilt Sveni vastu kahtlustusega, et too on kas ebaaus või siis rumal (Maksi enda väljend teises seletuskirjas) ning Lätis tehtud küsitlusega, kus 17/18 ei oleks slämmi ära tõstnud ning seejärel Svenilt vastulöögi Maksi vastu, milles Sven kahtlustas Maksi illegaalse informatsiooni enda teada hoidmises, lootusega seda hiljem ära kasutada. 

Eetikakomisjon jõudis tõdemusele, et kõik on võimalik peale millegi tõestamise. Eks igaüks võib oma arvamuse ise kujundada – asjad on üleval SIIN.


Aga sellega seoses tuli mulle meelde samuti üks sama turniiri jagu, kus kõrvallauas ei suutnud inimesed lõugu koomal hoida. Nimelt jaotuses 33 (kõik odavas) olin ma Westis:


Nord        Leo           SÜD           Lauri
pass          1♠              2♥               3♠

Umbes tol hetkel kuulsin kõrvallauast tigedat kommentaari partneri suunas: „Miks sa siis ässasid ei küsi ja ära ei pane!“. Kutsusin kohtuniku ja informeerisin teda privaatselt toimunust (teadmata, millisest jaotusest seal jutt käib), kohtunik võttis teadmiseks ja palus mängu jätkata. Pakkumine jätkus:
4♥             4♠              5♣               pass….

Selgus, et cue-bidi mängimine ei olnud siin NS jaoks parim võimalik lahendus, kui tolm hajus, oli leping kuueta läinud. Kuna võis päris kindel olla, et meie vastastel mingit illegaalset kasulikku informatsiooni ei olnud olnud, jäi tulemus jõusse (ning lobamokad kõrvallauast said trahvi).


Ning et asi oleks eriti lõbus, selgus kõrvallauas toimunut uurides, et seal lauas oli toimunud suhteliselt sarnane pakkumisjärgnevus ja ka lõppleping ning tihide arv osutusid samadeks. Siinkohal lugupidamine meie vastaste suhtes, kes olukorra omavahel mölisemise asemel põrnitsemisega lahendasid.

2 comments:

  1. Nojah, mida ma ikka peale põrnitsemise teen, niigi selge, et olen 5C passides idioot... Aga oll säilitas küll suhtelise rahu

    ReplyDelete
  2. Nojah, mida ma ikka peale põrnitsemise teen, niigi selge, et olen 5C passides idioot... Aga oll säilitas küll suhtelise rahu

    ReplyDelete