Monday, January 7, 2019

7. jaanuar - lase vastastel asi selgeks teha!


Kunagi oli olemas selline rubriik nagu BOLS ekspertnõuanded – ehk siis mingi bridžilugude sari, kus anti soovitusi – mõnikord tõsisemaid, mõnikord mitte nii väga. Ma ise olen praktikas kasutanud kõige rohkem Zia „kui ta ei kata, siis tal ei ole“. Nende arhiivi võib leida näiteks SIIT – ja soovitan lugeda, kui mitte muud, siis vähemalt huvitav lugemine.
Seal avaldatud nõuannetest leiame ka ühe kodumaise nime: Aavo Heinlo „Let the opponents tell the story“, mille võiks tõlkida „Lase vastastel endale asi selgeks teha“. Ehk siis – sageli on mõistlik kuulata, mida vastased pakkumise käigus lubavad ja selle põhjal on võimalik teha intelligentseid ja kasulikke järeldusi.

Üks sellega haakuv lugu juhtus Tartu Uusaastaturniiri võistkondlikul (5. voor, jagu 38) ühe meie vastasega. Aga eks astuge ise tema kingadesse.

Sul on kolmandal käel
♠ KST98
♥ 5
♦ ÄKE43
♣ S3

Partner kallis odava vastu avab esimeselt käelt 2♥, mis teie kokkulepete järgi on Multi – ehk siis poolblokk kas ärtus või pajas, kusjuures ärtu puhul lubab korraliku lehte.
Vastane pakub üle 3♣ - ja kuna sinu jaoks on tegemist ebaklapijaotusega, leiad et mõistlik on passida, hoolimata sellest, et 4♠ on šansikas ka ärtu pooltõkke vastas. Nüüd läks elu huvitavaks – vastased pakuvad 3♥ - 4♥, ning kogemata kombel on sul tekkinud hoopis slämmihuvi, kui partner leiaks kaks ässa ja/või ristikontrolli. Seda paraku pole võimalik kuidagi teada saada ja seega piirdud 4♠-ga. Sinu heameeleks leiavad vastased sellelegi kontra ja selgus, et slämmi polegi.

Kogu jagu:


Ühesõnaga, nõuanne vajaks täpsustamist „kui vastaseid (ja partnerit) saab usaldada!“

No comments:

Post a Comment