Monday, January 5, 2015

5. jaanuar

Tartu Uusaastaturniiril organiseeris Toomas reede õhtuks soojendusürituse – ehk siis guljašiturniiri. Paare osales küll vähe (kõigest kaheksa), kuid turniir ise oli väga mõnus. Ja jaotused ei olnud väga haiged, pigem võiks neid kutsuda „vürtsikateks“ – võrreldes Moskva guljašiturniiri omadega olid nad suht inimlikud. Kuigi see ei tähendanud, et mingeid erilisi elajaid aeg-ajalt sisse ei eksinud. Samas – nagu kommenteeris Marek Kolk – „noh, need on ju tegelikult nagu tavalised Eesti GP jaotused, aga Tomm, erinevalt Vampsist hoiatab inimesi ette, et sellised tulevad“ – ning ütleme ausalt, järgneval nädalavahetusel tuli selliseid hirmsaid asju ette ka „tavalisel“ turniiril.

Kuigi ma ise ei kavatsenud seal osaleda, siis kukkusid asjaolud lõpuks välja nii, et ma mängisin ja tegin seda paaris Mirjamiga. Läks nagu arvata võiski – mõned asjad hästi, mõned kehvasti ja lõpetasime keskel.

Aga nüüd jagude juurde: kohe esimeses voorus on sul avakäiguprobleem.
Sul on:
♠873
♥K9653
♦542
♣87

Ja vastased pakuvad (kui see peaks oluline, siis sinu vasakul käel olen mina, paremal Mirjam):

2♦ (poolblokk) – 2NT (relee)
3♠ (maxmax) – 4NT (RKCB)
5♠ (2KC+♦E) – 7♠
7NT

Mida käid?

Meie vastane valis avakäiguks paja, aga see ei töötanud eriti hästi. Pärast arutasime temaga, et ilmselt ei olegi see jagu, kus passiivne avakäik töötada saaks – ilmselt võib pakkumisest järeldada, et jooksevad nii pada kui ruutu (3 kaltsu kummaski ei ole just julgustav vaatepilt ja vastaste pakkumine viitab, et mõlemad mastid on niikuinii sisuliselt absoluutsed) ning väljamängijal on kõik ässad olemas. Seega on ainuke reaalne šanss leida üles mingi blokeerumine ja rünnata ärtut või ristit, lootes lõhkuda sisekuid. No ja siis on juba arvamisküsimus, kumb variant on parem – tagantjärgi tundub mulle ♥K kõige parema gämblimisena (potentsiaalne Merrimac Coup juba avakäigul!).

Igatahes olnuks praegu ärtu käik lahendus muredele, kuna vastaste kaardid olid järgnevad

♠-               ♠ÄKES952
♥ÄT74       ♥2
♦KEST87   ♦Ä
♣543          ♣ÄE92


Seega ärtukäik tapab slämmi, muud käigud paraku mitte.  7♦ on küll tõkestamatu (ristikäigu puhul töötab väljamängija õnneks lõikus), aga noh, seda oligi suhteliselt ebamugav pakkuda. Kõik kolm ülejäänud paari olid 6♠ lepingus, üks kaotas, kaks võitsid. Lõõpisin slämmi kaotanud paari liikmega, et kui slämm niikuinii avakäigust sõltub, siis on mõistlik pakkuda seitse, millega ta üldiselt nõustus, kuid leidis omakorda huvitava poindi: 6NT on natuke ohutum, kui 7NT – kui vastane käib ärtut, võib avakäigu peetada. Äkki käivad veel ühe!

No comments:

Post a Comment