Sunday, July 9, 2023

9. juuli - Slämmitehnika ABC

 Rakveres Eestimaa Suvemängude võistkondlikul turniiril tuli ette selline mängutehniline jaotus, mille ma päris mitmele inimesele ka ülesandena serveerisin. Kuna neid päris palju sai, leidsin, et riputan analüüsi üles siia:

54
ET5
Ä
ÄE86432
 
ÄKE3
Ä983
E3
K95
 
Mängid 7NT, avakäiguks ruutu.
12 tiputihi on, 13. peab tulema sunniga (või kaitse eksib äraviskel).
 
Üks variant selleks on, et võtad ära oma ristitihid ja kui K ning 4+ pada on Ostis, siis viimasele tal äraviset pole – kui ta viskab K singliks, viskad ära paja ja tõmbad K alla, kui viskab ära paja, viskad ärtu ning kasseerid lõpus kõik.
 
Lõppseis viimast ristit tõmmates:
               54
               ET5
               2
                              T987
                              K2
 
               ÄKE3
               Ä9
 
Selle plaani varjukülg on, et sul ei pruugi olla ta jagu täpselt loetud, ning äkki sa viskad vale kaardi ära, ning käid niimoodi lepingu taha.
 
 
Natuke paremini saab mängida nii, et kõigepealt kasseerid ära oma kolm pada ning seejärel võtad ära ristid – siis sa pead silmad lahti hoidma ainult selles suhtes, et kas kõik pajad on ära visatud või ei. Kui ei ole, siis sa tead, et 3 ei tee ja loobud sellest. Lõppseis viimast ristit tõmmates:
               ET
               2
 
                              T
                              K2
                             
               3
               Ä9
 
Ka su E on väärtuslik kaart ning võib-olla saab hoopis seda kasutada. Versioon samast variandist on, kui sa millegipärast otsustad, et Ostil on hoopis mõlemad punased kuningad. 
Taas võtad ära kolm pada, kuid oma viimase kolme kaardi seas hoiad käes hoopis E-t, mitte viimast pada.
Lõppseis viimast ristit tõmmates tuleb selline:
               ET
               2
                              K2
                              K
               Ä9
               E
 
 
Sellestki saab natuke paremini mängida. Eelmised lauale ilmunud versioonid olid positsioonilised, ehk siis töötavad ainult Osti vastu, sest mõlemad ähvardused on tema taga, aga juhul kui ähvardused oleks erinevates kätes, töötaks sund ükskõik kumma vastase vastu.

Kui viimases näites tõsta Osti kaardid Westile, siis näiliselt oleks ta ka sunnis, kuid kuna Süd viskab ära enne, saab West valida, millest loobub ja sund ei tööta.
Nüüd tuleb aga mängu mänguvõte nimega „Viini löök“ – ehk siis kõrge kaardi deblokeerimine, et see ei oleks risuks jalus sunni läbiviimisel. Ehk siis võtad ära hoopis Ä ja hoiad silmad lahti, kas keegi viskab ära K.
Lõppseis viimast ristit tõmmates:
               54
               ET
               2
                              T987
                              K
 
               ÄKE3
               9
                             
Kuna sa saad ristile ära visata ärtu, siis tegelikult võivad need kaardid olla kõik ka Westis ja tal pole kaitset. Seda tüüpi sundi kutsutakse „automaatseks“ – kui K ja 4+ pada on ühe vastase käes – ja pole tähtis, kumma käes, siis see sund tekib automaatselt peale.
 
Aga isegi sellest saab natuke paremini, kui kombineerida maksimaalselt šansse. Leping on võimalik võita kui Ostil on neljane pada, ja hoopis K, mitte K. Ärtu äss tuleb endiselt ära võtta, kuid edasi äravisetega manageerida nii, et visata ära kõik väikesed ärtud (sa ei vaja neid, sest ähvarduskaart on laua E) ning hoida viimse hetkeni käes hoopis E-t
Lõppseis viimast ristit mängides:
               54
               ET
               2
                              T987
                              K
               ÄKE3
               E
 
See sund on positsiooniline, töötab ainult Osti vastu, kuid endiselt toimib ka automaatne sund kui K ja neljane pada juhtuvad samas käes olema. Kuna see kombineerib kõige rohkem variante, siis mulle tundub intuitiivselt, et see on ka parim ja reaalselt mängitud jaos toimiski see viimane variant.
 

Lisaks veel üks natuke esoteerilisem variant sunni peale manamiseks – kui sul on põhjust arvata, et K on Ostil (näiteks tuli avakäigukontra) ning sa ei tea midagi K-st (veel parem, kui sul ei ole ruutu emandat, et su šansse vähendada), on võimalik seda jagu mängida nii, et varem käia lauast  E, mille Ost katab kuningaga ja sa võtad selle ära, ning seejärel jääb lauda ähvarduskaardiks T ning sund toimib, kui neljane pada on samas käes, kus S

No comments:

Post a Comment