Tuesday, April 10, 2012

10. aprill

Seegi jagu on pärit A-Liiga neljandast voorust, enamus paare mängis siin ärtugeimi Südi käest.



Hiljem olen ma kuulnud kahest kohast kommentaare, et Südi käest mängides pole siin 4 lepingut võimalik 8 avakäiguga võita, sest see mängib kaitsele ristitihid lahti. BBO ülekandes tõestas Sven Hein, et kui väljamängija on oma ülesannete kõrgusel, siis tuleb 4 ka selle avakäiguga ilusti koju– seda tänu trumbipositsioonile, mis takistab käigu minekut Osti kätte. Ja kui kellelgi huvi on, siis võib välja raalida, miks on tähtis, et pada jaguneks täpselt nii nagu ta jagunes (Westil duubel ja Ostil neljane) – vastuse leiab altpoolt.

Hein sai 8 avakäigu (Ost oli tugeva 1 järgnevuse vastu saanud oma masti pildile) ja kui kolmas käsi mängis väikese, jättis ta sellele tihi ja võttis teise ristikäigu. Edasi läks ta lauda ning käis sealt väikese trumbi ning kui Ostilt tuli 9, lasi ta selle lihtsalt läbi. West pidi selle ära võtma ja tal polnud enam uut ristit käia. Hiljem tõmbas väljamängija trumpässa ja mängis padasid, visates neljandale padale ära laua kolmanda risti ning trumpas oma viimase ristikaduja lauda, kaitse saagiks jäigi kaks trumpi ja üks ristitihi.

Asi olnuks märksa huvitavam, kui Ost oleks teiselt käelt K ette hüpanud. Nüüd peab väljamängija selle ära võtma, aga ta ei saa lubada uue trumbi käimist – West tõmbab ka laua trumbid maha ja viimast ristit pole enam kuhugi panna. Seega tuleb mängida padadele – kui West neid ei trumpa, kaob neljandale padale laua risti ja risti lüüakse lauda, kui aga West trumpab lööb ta sellega pikemasse kätte. Kui väljamängija saab järje enda kätte, käib ta uue trumbi ja laseb sellega kaitse trumbid kokku, nii et käik jääb taas Westile. Ja lauas säilub viimane trump ristikaduja löömiseks.

Pada 4-2 jagunemine oli selles suhtes oluline, et kui see oleks olnud 3-3, siis ei annaks lepingut võita (eeldades ärtukuninga vahele panemist) - kuigi ristikaduja saab ära visata, lööb kaitse seda trumbiduublisse ja selle arvelt läheb ära kolmas trumbitihi senise kahe asemel.
Kokku võitis ärtugeimi 3 paari A-Liigas ja 3 paari B-Liigas, taha käis kummaski liigas kaks paari – aga enamuste laudade kohta ei tea ma kuidas sündmused lahti hargnesid.

2 comments:

  1. Mul partner avas ärtuga, kuigi kadujaid lugedes võix ju ka tugevalt avada. Pärast minu lihttõstet tegi kutse lühidusega, mille peale ma huvipuuduse tõttu 3H pakusin kuhu asi surigi.
    Avakäigux tuli ruutu. Skoorix tuli 140. Kuna tihisid polnud rohkem vaja ja oluline tundus olevat 4-1 trumbi vastu leps ära võita.

    ReplyDelete
  2. Kusjuures vaatasin vuugraafi arhiivist, et Laanemäe üritas seda teises toas taha mängida. Talle oli West 3D vahele pannud ja tegi padakäigu, mille Laanemäe võttis kätte ja pani ärtuässa lauda (kartes padalööki) ning kui Ost oleks kuninga sinna poetanud, oleks see lepingu taha võtnud. Tegelikult oleks vast pidanud avakäigu soldatiga lauda jätma ja nüüd väikese ärtu käima ja kui Ost sinna üheksa mängib, siis ka käest väikese mängima, välistades nii padalöögi ohu.
    Kuigi kui aus olla, siis ma ei saa aru, miks peaks inimene kindla trumbitihiga välja käima mingist veidrast duublist.

    ReplyDelete